Dakisolatie

Soorten isolatieplaten en prijs per m2

Welke soorten isolatieplaten bestaan er?

Het isoleren van een huis zorgt voor minder warmteverlies en bijgevolg een lager energieverbruik. Één van de manieren om een huis goed te isoleren is aan de binnenzijde of de buitenzijde van het dak. Hiervoor kun je goed gebruik maken van verschillende soorten isolatieplaten.

Zo goed als alle soorten dakisolatieplaten kunnen snel en gemakkelijk geplaatst worden en zijn van hoogwaardig materiaal waardoor ze een erg lange levensduur hebben. Uiteraard brengt iedere soort isolatie  verschillende voordelen en nadelen met zich mee.

Benieuwd naar een richtprijs voor jouw isolatieproject? Vergelijk prijzen en bespaar tot 35%! Vraag hier een gratis offerte aan.

Omdat het isoleren van jouw huis een flinke investering kan zijn, wil je graag weten wat die voor- en nadelen zijn en welke kosten de verschillende soorten isolatieplaten met zich meebrengen.

Dit alles licht ik graag toe in dit artikel.

Soorten Isolatieplaten voor op het dak

Dakisolatieplaten hebben vaak een vaste afmeting en zijn verkrijgbaar in verschillende varianten. Ze zijn licht in gewicht en eenvoudig te plaatsen. We onderscheiden volgende soorten isolatieplaten.

 • PUR
 • PIR
 • Dakisolatiepanelen (met het uitzicht van dakpannen)
 • EPS Platen
 • XPS Platen
 • Soepele isolatieplaten van glaswol

1. PUR Isolatieplaten

PUR Dakisolatieplaten: Wat zijn de voordelen?
PUR Dakisolatieplaten: Wat zijn de voordelen?

PUR Dakisolatieplaten zijn licht in gewicht en makkelijk op maat te maken. Het voordeel van PUR is dat vocht geen vat heeft op het materiaal waardoor rot en schimmel geen kans van slagen hebben.

Ook is PUR niet aantrekkelijk voor ongedierte om in te nestelen en heeft het een hoge isolatiewaarde. Het aanbrengen van de isolatieplaten van PUR brengt, in verhouding tot het aanbrengen van PURschuim, minder werk en rommel met zich mee.

De isolatieplaten kunnen makkelijk worden aangebracht en in korte tijd is het dak goed geïsoleerd. Is één of zijn er meerdere platen aan vervanging toe in de loop van tijd, dan zijn deze makkelijk te vervangen.

PS: Er bestaat ook zoiets als PUR Schuimisolatie. Deze moet dan gespoten worden op het dak.

2. Isolatieplaten gemaakt van PIR

Zoals eerder al gezegd zijn PIR platen gemaakt van een bepaalde soort kunststof. Ook voor PIR geldt net als bij PUR dat vocht en ongedierte geen vat hebben op het materiaal. De platen zijn stevig en licht in gewicht waardoor ze makkelijk zijn aan te brengen.

Ook zijn de platen makkelijk op maat te maken waardoor het hele dak binnen korte tijd voorzien kan zijn van goede kwaliteit isolatiemateriaal.

Het verschil met glaswol, steenwol en isolatiematerialen die tegen het dak worden gespoten is dat PIR vaak minder dik hoeft te zijn om goede isolatie te bieden.

3. Geïsoleerde dakplaten

Geïsoleerde dakplaten met dakpanmotief
© Kingspan.com – Geïsoleerde dakplaten met dakpanmotief

Een andere manier van isoleren die ook nog andere voordelen met zich mee brengt is met behulp van geïsoleerde dakplaten.

Geïsoleerde dakplaten houden niet alleen warmte vast maar werken ook nog eens geluidswerend. Een ander voordeel van geïsoleerde dakplaten is dat deze ook geleverd kunnen worden met een dakpanmotief.

Als je van plan bent om de geïsoleerde dakplaten vanaf de buitenzijde van het huis aan te brengen en de dakpannen zijn eigenlijk ook aan vervanging toe dan is dit waarschijnlijk wel de beste keuze.

Je hoeft dan namelijk geen nieuwe dakpannen aan te schaffen om het dak mee te bedekken.

4. EPS Platen

EPS Isolatieplaten worden vervaardigd uit Polystereen, afgekort PS. We kennen het vooral als beschermingsmateriaal, ook wel gekend als piepschuim. Voor het beschermen van je toestellen wanneer ze nog in de verpakking zitten.

Omdat ze zo licht zijn zijn ze heel eenvoudig te plaatsen.

5. XPS Platen

XPS Platen worden vaak gebruikt om gevels, kelders, spouwmuren en overzetdaken mee te isoleren. Omdat XPS Isolatieplaten drukvast zijn, zijn ze ook ideaal om vloeren te isoleren.

Dankzij het eenvoudige tand- en groef systeem zijn ze bovendien enorm eenvoudig te plaatsen.

6. Soepele isolatieplaten van Glaswol of Rotswol

Isoleren zonder onderdak? Het is mogelijk!
Isoleren zonder onderdak? Het is mogelijk!

Wanneer je dak oneffen is, komt zo’n soepele isolatieplaat uit glas- of rotswol zeker van pas. Want bij sommige daken is het haast onmogelijk om op een eenvoudige manier een harde isolatieplaat aan te brengen.

Een alternatief voor soepele isolatieplaten uit glaswol is gespoten glaswol. Deze is ook ideaal voor oneffen daken.

Benieuwd naar een richtprijs voor jouw isolatieproject? Vergelijk prijzen en bespaar tot 35%! Vraag hier een gratis offerte aan.

Aanbrengen van  verschillende soorten isolatieplaten

Isolatieplaten hebben over het algemeen een vochtwerende laag waardoor ze vocht en rot tegengaan. Het plaatsen van alle soorten isolatieplaten kan zowel van binnenuit als van buitenaf.

Als er genoeg ruimte is om de platen van binnenuit te plaatsen dan kan dit gemakkelijk en snel zonder teveel los te hoeven halen. Is er weinig ruimte of heeft de woning geen onderdak onder de dakpannen, dan is het vaak noodzakelijk om van buitenaf de isolatieplaten te plaatsen.

In dat geval moeten de dakpannen van het dak en komt er meer werk bij kijken dan wanneer het van binnenuit kan.

Als de dakpannen aan vervanging toe zijn of als het dak al aan reparatie toe is dan kan dit ook een goede reden zijn om vanaf buiten de isolatie aan te brengen.

Voordelen van Isolatieplaten

Deze soorten isolatieplaten hebben héél wat voordelen:

 • Ze zijn heel eenvoudig aan te brengen
 • Ze gaan enorm lang mee
 • Sommige werken geluidswerend
 • Andere zijn dan weer brandveilig
 • Ze kunnen vochtregulerend werken
 • De prijzen komen ongeveer overeen met andere isolatiematerialen
 • De platen kunnen eenvoudig op maat gemaakt worden

Soorten Isolatieplaten: Prijs per m2

Graag vat ik meteen de prijzen even samen van de verschillende soorten isolatieplaten. Wil je meer uitleg over de prijs per soort, dan vind je die uitleg onder deze tabel.

Soorten IsolatieplatenPrijs per m2 
PUR Isolatieplaten€ 20 à € 25Gratis offerte »
PIR Isolatieplaten€ 7 à € 18Gratis offerte »
Geïsoleerde dakplaten€ 50 à € 200Gratis offerte »
XPS Isolatieplaten€ 19Gratis offerte »
EPS Isolatieplaten€ 10Gratis offerte »
Soepele isolatieplaten van Glaswol of Rotswol-Gratis offerte »

Benieuwd naar een richtprijs voor jouw isolatieproject? Vergelijk meerdere vakmannen en bespaar snel tot 35%! Vraag hier een gratis offerte aan.

Prijs per vierkante meter voor PUR

De prijzen per vierkante meter voor dakisolatieplaten gemaakt van PUR en PIR verschillen niet veel met elkaar. Houdt er wel rekening mee dat bovenop deze prijzen nog de eventuele kosten voor plaatsing en overige materialen komen. PUR isolatieplaten kosten ongeveer € 20 tot € 25 per vierkante meter.

Als de klus makkelijk te klaren is van binnenuit de woning en als je zelf goed met gereedschap bent dan kun je er altijd voor kiezen om de isolatieplaten zelf te plaatsen. Heb je hier minder verstand van dan is het aan te raden om verschillende vakmannen met elkaar te vergelijken voordat je een opdracht voor plaatsing geeft.

Prijs per vierkante meter voor PIR

De kunststof isolatieplaten gemaakt van PIR zijn over het algemeen een klein beetje duurder dan platen gemaakt van PUR. Voor isolatieplaten van PIR betaal je gemiddeld € €7 à € 18 per vierkante meter.

Het gaat hierbij om platen met een dikte van 6 cm. Afhankelijk van jouw wensen en budget kun je bepalen welke soort dakisolatieplaten het best in jouw woning kunnen worden aangebracht. Ook voor de PIR platen geldt net als bij PUR dat als je het zelf kunt plaatsen je een hoop geld kunt besparen op een vakman.

Prijs per vierkante meter voor geïsoleerde dakplaten

In verhouding tot dakisolatieplaten van PIR en PUR liggen de prijzen voor geïsoleerde dakplaten een stuk hoger. De prijzen kunnen variëren tussen de € 50 per vierkante meter en € 200 per vierkante meter.

Een bijkomend voordeel is dan wel, zoals eerder genoemd dat dakpannen niet vervangen hoeven te worden als de platen een dakpanmotief hebben. Het aanbrengen van de geïsoleerde dakplaten brengt van buitenaf natuurlijk ook meer tijd en kosten met zich mee.

Oja, eerder op zoek naar een ecologisch alternatief? Bekijk dan deze milieuvriendelijke dakisolatie.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

Vochtbestrijding offerte aanvragenJe wil toch niet teveel betalen? Vertel ons meer over hoe je je dak wenst te isoleren en wij bezorgen je spoedig een offerte op maat.

Indien nodig of gewenst komen wij gratis bij jou langs met meer uitleg of een nog betere offerte op maat. 

 • Ontvang Snel en Gratis Richtprijzen
 • Keuze uit tot wel 4 bedrijven uit je eigen buurt
 • Vergelijk gratis alle offertes
 • Bespaar zo tot 35%!

Vul daarvoor nu dit formulier in.

Geef een reactie