Op zoek naar Geluidsisolatie voor je dak? Het isoleren van het dak van jouw woning heeft meerdere voordelen. Zo blijft warmte in huis en kan de energierekening omlaag. Maar een andere reden waar vaak niet aan gedacht wordt: Het kan tevens het geluid tegenhouden.
Met Geluidsisolatie voor je dak te isoleren is mogelijk om geluiden van buitenaf te weren of geluiden die je binnen maakt ook binnenshuis te maken. (Stel dat je een drumstel of muziekinstallatie op zolder wenst te plaatsen).
Dit kun je perfect doen door gebruik te maken van geluidswerend isolatiemateriaal. Er zijn verschillende manieren om voor geluidsisolatie te zorgen die ook nog eens voor een goede isolerende werking van de woning zorgen. Over het algemeen geldt ook dat de dikte van het materiaal bepaalt hoe goed het geluid van buitenaf wordt gedempt.
Vind vandaag nog dé beste vakman voor je project. Ontvang direct gratis offertes en bespaar tot 35%!
De dikte van het materiaal
Welke dakisolatie dikte heb je nodig? Des te dikker het materiaal, des te beter het geluid dempt. Maar het gebruik van dik isolatiemateriaal is niet in alle gevallen mogelijk.
Door gebruik te maken van isolatiemateriaal wordt de ruimte waar dit is aangebracht namelijk kleiner. Daarvoor kun je het best gebruik maken van materiaal dat een hoge geluiddempende factor heeft.
Er zijn verschillende soorten en varianten van isolatiemateriaal die goed gebruikt kunnen worden om geluid te weren.
Soorten Geluidsisolatie
De keuze voor de juiste soort isolerend materiaal hangt af van de wensen en de mogelijkheden in de woning. Zo is het mogelijk om voor geluidsisolatie gebruik te maken van glaswol, rotswol, PUR schuim of PUR Dakisolatieplaten, papiervlokken, isolatieplaten of milieuvriendelijke dakisolatie.
Al deze vormen van isolatie hebben hun eigen werking en eigenschappen afhankelijk van het materiaal en de gebruikte hoeveelheid hier van.
Laat je goed informeren voordat je zelf aan de slag gaat of vraag een vakman om advies met betrekking tot de beste geluidsisolatie.
Ik licht alvast graag even de verschillende soorten geluidsisolatie toe.
1. Glaswol en rotswol
Glaswol en rotswol kunnen goed gebruikt worden om het huis te isoleren maar ook om geluid te dempen. De kosten voor deze geluidsisolatie zijn relatief en dit isolatiemateriaal is gemakkelijk aan te brengen.
Rotswol en glaswol worden respectievelijk van vulkanisch gesteente en gerycled glas en zand gemaakt. Het materiaal werkt brandwerend en is op rol verkrijgbaar.
Bij de verwerking kan het makkelijk op maat gemaakt worden en vanwege het lichte gewicht kun je dit snel en gemakkelijk zelf aanbrengen.
Vind vandaag nog dé beste vakman voor je project. Ontvang direct gratis offertes en bespaar tot 35%!
2. PUR of PIR schuim en papiervlokken
PUR schuim en papiervlokken worden in woningen gebruikt als isolerende laag en worden in vloeibare vorm tegen het dak aan gespoten.
Door de hoge dichtheid zorgt het, naast de isolerende werking, ook voor een goed geluidswerend effect. Daardoor zijn ze ideaal als geluidsisolatie. De voordelen van deze vormen zijn verder dat vocht en schimmel op PUR-schuim weinig invloed hebben en dat papiervlokken huist goed zijn voor de vochtregulatie.
Doordat PUR-schuim en papiervlokken met een machine moeten worden aangebracht is het aan te raden om dit door een vakman te laten doen.
Ook kun je kiezen voor PUR- of PIR isolatieplaten.
Gespoten glaswol
Ook gespoten glaswol is erg goed als je op zoek bent naar geluidsisolatie. Gespoten glaswol wordt op dezelfde manier aangebracht als PUR schuim en is ook nog eens milieuvriendelijk.
Net als met gewone glaswol is gespoten glaswol gemaakt van gerecycled glas en zand. Door het toevoegen van siliconen aan de vloeibare substantie wordt ervoor gezorgd dat ook vocht geen kans van slagen heeft op deze manier van isoleren.
Het geluid wordt vanwege de glaswol uitstekend gedempt. Ook voor deze variant van geluidsisolatie geldt dat het moeilijk zelf aan te brengen is vanwege de benodigde apparatuur.
Wat is nu de beste keuze?
De juiste keuze voor geluiddempende isolatie is een persoonlijke keuze. Afhankelijk van jouw wensen en budget kun je zelf bepalen welke optie de beste mogelijkheid is voor de isolatie van jouw dak.
Voor advies kun je het beste een vakman inschakelen om te kijken wat de beste mogelijkheden zijn. Deze komt altijd eerst gratis langs en maakt daarna een gratis offerte op maat.