Dakisolatie

Welke dikte dakisolatie kiezen?

Welke dikte dakisolatie kiezen om recht te hebben op een premie? Welke dikte dakisolatie kiezen om recht te hebben op een premie?

Om het huis lekker warm (of koel) te houden en de kosten voor energieverbruik in toom te houden kun je ervoor kiezen om jouw huis te isoleren. Dit gaat vaak het gemakkelijkst en snelst als je het dak van de woning isoleert. Belangrijk hierbij is welke dikte dakisolatie je dan best kiest. En welk isolatiemateriaal is daar het meest geschikt voor? Ik geef je graag alle mogelijkheden mee.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Vooraleer we het kunnen hebben over welke dikte je moet kiezen, moeten we het eerst hebben over welke lambdawaarde je moet behalen om recht te hebben op een premie bij je netbeheerder en/of gemeente.

Wat is de vereiste Rd-waarde voor het verkrijgen van een premie?

Welke dikte dakisolatie moet je behalen om recht te hebben op een premie? Sinds 2018 heb je niet langer recht op een belastingvermindering. Echter zijn er wel premies beschikbaar via je netbeheerder en in sommige gevallen ook via je gemeente.

Welke Rd-waarde is vereist?

De voorwaarde is wel dat je aan bepaalde Rd-waardes voldoet.

 • De vereiste Rd-waarde is 4,5 m² K/W. Welk isolatiemateriaal je daarvoor gebruikt mag je zelf beslissen, zolang het maar die Rw-waarde behaalt.

Hoeveel bedraagt deze premie?

Dat hangt er vanaf of je de isolatie zelf voorziet of hiervoor een vakman inschakelt.

 • Doe-het-zelvers: Vergoeding van € 3 per m²
 • Geplaatst door een aannemer: € 6 per m²

Nog even in een handig overzichtje gieten…

Uitgevoerd doorPremie per m²
Doe-het-zelf€ 3
Aannemer€ 6 (2 x zoveel!)Gratis offerte »

Inderdaad, het loont al eens de moeite om dakisolatie te voorzien en je te informeren bij je netbeheerder en gemeente.

Daarnaast ligt de vergoeding die je krijgt DUBBEL zo hoog als je de werken via een vakman laat uitvoeren. Daarom raad ik iedereen aan ook eens te informeren wat de kostprijs zou zijn mocht je de werken via een vakman laten uitvoeren.

Je aannemer/vakman kan je alvast helpen met de aanvraagprocedure.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Dakisolatie is verplicht sinds 2020

Sinds 2020 is dakisolatie verplicht. Uiteraard was er in 2019 een stormloop om dakisolatie te plaatsen. Dat heeft de prijzen in deze industrie ongetwijfeld doen stijgen (omdat er teveel vraag naar is). Voorzie dus ook nu tijdig jouw dak met de juiste dikte dakisolatie!

Woningen die voor 1 januari 2006 op het elektriciteitsnetwerk aangesloten werden moeten dan een Rd-waarde behalen van 0.75 m² K/W.

Die norm kun je bereiken met 3 tot 4cm isolatie, maar dan heb je wel geen recht op de premie. Sowieso loont het om te investeren in goede isolatie, want je verdient dit echt snel terug omdat je energiekosten een pak lager liggen. Daarnaast stijgt ook je EPC-waarde. Waardoor je woning ook een pak meer waard wordt.

Een geïsoleerde zoldervloer is overigens ook voldoende, maar dan mag je zolder uiteraard niet bewoond worden.

Soorten Isolatie: Welke is het meest geschikt?

Er bestaan uiteraard verschillende soorten dakisolatie. Je hebt verschillende soorten gespoten isolatie (zoals bvb. gespoten glaswol of PUR Schuimisolatie) maar ook meerdere soorten isolatieplaten.  Afhankelijk van het soort materiaal verschilt ook de dikte. Welke het meest geschikt is? Alledrie, zolang je de juiste dikte kiest om recht te hebben op de premie.

We maken een onderscheid tussen:

 1. Minerale wol
 2. Papiervlokken
 3. PUR / PIR

Laat mij even dieper ingaan op elk van deze. Om zo een antwoord te geven op de cruciale vraag: Welke dikte dakisolatie heb je nodig bij elk van deze isolatievormen.

1. Minerale Wol dakisolatie

Wat is de ideale Glaswol Dakisolatie Dikte?
Wat is de ideale Glaswol Dakisolatie Dikte?

Met minerale wol bedoel ik de traditionele isolatie: glaswol of rotswol. Om recht te hebben op de premie moet je hier een dakisolatie dikte behalen van 16 à 21 cm. Bekijk steeds de lambdawaarde van het materiaal dat je gebruikt. Zo weet je perfect welke dikte je nodig hebt.

Uiteraard geldt dat hoe dikker het materiaal is, hoe beter het ook isoleert. Het gevolg hiervan is dat in de winter de warmte makkelijker binnenshuis blijft en in de zomer de warmte geweerd wordt. Zo bespaar je een pak op energie.

Handig om te weten: Rotswol wordt vervaardigd uit vulkanisch materiaal en glaswol uit gerecycled glas en zand. Deze materialen zijn op rol te verkrijgen en makkelijk op maat te maken bij het aanbrengen.

Houtwol dakisolatie is daarnaast ook een toepassing die steeds vaker gekozen wordt.

2. Papiervlokken Dakisolatie (Cellulose)

Papiervlokken isolatie om een zoldervloer te isoleren
Papiervlokken isolatie om een zoldervloer te isoleren

Om de vereiste waarde te behalen moet je een dakisolatie dikte nemen van 16 à 21 centimeter. Je kunt hier kiezen tussen cellulose vlokken maar halfstijve platen worden ook vaak gekozen om het dak goed te isoleren.

Kijk altijd naar de lambdawaarde, hoe lager die is, hoe dunner je dient te isoleren.

Belangrijk: Het nadeel van papiervlokken is wel dat vocht een invloed kan hebben op de isolatiewaarde van het materiaal. Informeer je daarom goed bij de vakman om te weten of dit wel de goede keuze is.

Cellulose behoort overigens tot de groep milieuvriendelijke dakisolatie, waartoe ook hennep dakisolatie behoort.

3. PUR of PIR Dakisolatieplaten (of schuim)

Wat is de ideale dikte voor PUR & PIR Dakisolatieplaten
Wat is de ideale dikte voor PUR & PIR Dakisolatieplaten?

Waar men vroeger vooral voor isolatie met wol kiest men nu vooral voor PIR of PUR dakisolatieplaten of PUR/PIR-schuim.

Deze behoren tot het best isolerende materiaal omdat hun lambdawaarde opmerkelijk laag ligt. Daardoor kun je heel dun isoleren en alsnog de perfecte Rd waarde behalen om je premie te verkrijgen.

Een dakisolatie dikte van 12 à 14 cm is hier voldoende.

Enkele voordelen van PUR & PIR dakisolatieplaten:

 • Omdat de dikte dakisolatie hier zo dun is heb je op zolder een pak meer plaats over voor andere zaken (zoals bvb. ingebouwde kasten).
 • Deze isolerende platen zijn over het algemeen het makkelijkst en met de minste rommel te plaatsen.
 • De platen hebben een vaste afmeting en zijn goed tegen elkaar aan te monteren om een algehele isolerende werking te creëren.
 • Een ander bijkomend voordeel van isolerende PIR of PUR platen is dat vocht, schimmel, rotting en ongedierte weinig kans maken om het materiaal aan te tasten.
 • Ook is het zo dat als een plaat aan vervanging toe is, deze vaak makkelijk kan worden verwijderd zodat er een nieuwe plaat kan worden geplaatst.

Naast deze 3 soorten kun je uiteraard ook kiezen voor geluidsisolatie voor je dak.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Welke Dikte Dakisolatie per Isolatiemateriaal

Nog even alles dat hierboven geschreven staat samengevat in één handige tabel.

Welke dikte dakisolatie moet hebben om recht te hebben op een premie hebben we samengevat in deze tabel.

IsolatiemateriaalLambdawaardeLambdawaardeDikte Dakisolatie om de 4,5 Rd Premie te behalen
Minerale wol, Cellulose0.03516 cmGratis offerte »
Minerale wol, Cellulose0.0418 cmGratis offerte »
Minerale wol, Cellulose0.0421 cmGratis offerte »
PUR / PIR0.02512 cmGratis offerte »
PUR /PIR0.0314 cmGratis offerte »

Extra informatie

Nog wat extra informatie voor wie van plan is isolatie aan te brengen.

1. Plaats een dampscherm

Welke dikte dakisolatie je hebt maakt weinig uit. Sowieso, voordat isolerend materiaal op het dak wordt aangebracht, zullen er voorbereidingen moeten worden getroffen.

Zo is het verstandig om een dampscherm aan te brengen om vocht tegen te gaan. Een dampscherm weert vocht en biedt bescherming aan het isolatiemateriaal.

In het geval van papiervlokken is dit zeker gunstig omdat vocht een negatief effect op de isolerende werking van de papiervlokken kan hebben.

Met het aanbrengen van een dampscherm worden ook eventuele kieren en gaten die het mogelijk maken om vocht binnen te laten afgedicht met speciale tape. Want isoleren wanneer je vochtproblemen hebt is afgeraden. Verwijder ook salpeter van vochtige muren op je zolder mocht je dit voorhebben.

2. Isoleren van binnenuit of van buitenaf?

Het isoleren van een dak kan zowel vanaf de binnenzijde als vanaf de buitenzijde van de woning. Afhankelijk van hoe het dak gebouwd is kan het zelfs noodzakelijk zijn om dakisolatie langs buiten aan te brengen.

Als je van buitenaf isolatiemateriaal laat plaatsen dan is de kans groot dat de dakpannen hoger komen te liggen dan voorheen. De dikte van het materiaal bepaald dan ook de hoogte van de dakpannen.

Het is ook mogelijk om te kiezen voor geïsoleerde dakplaten met een dakpanmotief waarbij je geen dakpannen hoeft terug te plaatsen na installatie.

Ga je van binnenuit aan de slag dan heeft dat geen effect op de hoogte van het dak maar wel op de grootte van de ruimte.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

 • Ontvang gratis offertes
 • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
 • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.