Dakisolatie

Dampscherm Plat Dak: Hoe kan ik dit aanbrengen? Voordelen & Advies

Dampscherm op een plat dak aanbrengen Dampscherm op een plat dak aanbrengen

Bij het isoleren van een plat dak moet je met verschillende zaken rekening houden. Een dampscherm op een plat dak voorzien is daar één van die zaken.

Het isoleren van het dak zorgt voor meer warmte in huis en voor een lager energieverbruik. Wat ook belangrijk is bij het aanbrengen van isolatiemateriaal is dat vocht geen kans krijgt om het isolatiemateriaal en de ruimte aan te tasten. Als er teveel vocht in het isolerende materiaal trekt dan kan de isolerende werking namelijk verminderen

Voor schuine daken maar ook voor platte daken is het daarom aan te raden om een dampscherm aan te brengen. Een plat dak dampscherm zorgt ervoor dat vocht wordt geweerd en kan ook zorgen voor minder koude lucht doordat alle kieren en gaten worden afgedicht.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Het aanbrengen van een Plat dak dampscherm

Voordat het isolatiemateriaal wordt aangebracht wordt een plat dak dampscherm geplaatst om vocht te weren. Als er namelijk vocht in het isolatiemateriaal trekt dan wordt de isolerende werking minder en bestaat de kans dat er schimmel ontstaan in het isolatiemateriaal. En isolatiemateriaal dat rot is geen pretje. Al zeker de geur ervan niet.

Om een langere levensduur te garanderen is het daarom verstandig om een dampscherm te plaatsen. Het dampscherm zorgt ervoor dat vocht buiten blijft. Deze wordt meestal aan de kant van de woning aangebracht waar de warmte vandaan komt.

Afdichten van een dampscherm

Als je een dampscherm aanbrengt dan moet dit ook zo nauwkeurig mogelijk gebeuren. Je wilt natuurlijk niet dat vocht of koude lucht nog via kieren of naden de kans krijgt om de woning binnen te komen.

Het dampscherm bestaat uit een folie die aaneensluitend kan worden geplaatst. Over de naden van de folie en over eventuele kieren of gaten wordt een vochtwerende tape gebruikt.

Gebruik je het dampscherm ook in een ruimte waar een ventilatierooster of afvoer is, zorg er dan voor dat deze rondom ook goed is afgeplakt en dat de lucht alleen via het rooster naar buiten en binnen kan.

De plek van het dampscherm bij een plat dak

Bij platte daken is het afhankelijk van de temperatuur waar het dampscherm moet worden aangebracht. Als de folie op de verkeerde manier of op de verkeerde plek wordt geplaatst dan kan dit ervoor zorgen dat er in huis vocht ophoopt door condensatie.

Door het verwarmen van de woning kan er makkelijker vocht in de lucht blijven hangen, deze condensatie kan nadelige invloed hebben op de isolatie van het dak en de woning.

1. Dampscherm bij een koud plat dak

Heb je in de woning te maken met een koud plat dak dan wordt de folie aan de onderzijde van het dak bevestigd. Doordat de folie aan deze kant wordt bevestigd zorgt het dampscherm ervoor dat vocht vanuit de woonruimte tegengehouden wordt.

Het is daarbij wel belangrijk dat het plat dak dampscherm goed luchtdicht wordt gemaakt en dat er geen kieren of scheuren in het scherm zitten. Als dit wel het geval is dan krijgt vocht de kans om het isolatiemateriaal aan te tasten.

2. Een dampscherm plaatsen bij een warm plat dak

Dampscherm luchtdicht aanbrengen langs de buitenzijde
Dampscherm luchtdicht aanbrengen langs de buitenzijde

Een warm plat dak heeft een andere werking dan een koud plat dak en het is daarom niet verwonderlijk dat het plat dak dampscherm dan aan de bovenzijde van de dakconstructie moet worden geplaatst.

De vochtwerende folie zorgt er in het geval van een warm plat dak voor dat vocht niet naar binnen kan komen en het isolatiemateriaal niet kan aantasten.

3. Dampscherm bij een omgekeerd plat dak

Het is ook mogelijk dat je een omgekeerd plat dak hebt dat bijvoorbeeld wordt gebruikt als terras. Als dit het geval is dan hoeft er in principe geen dampscherm te worden aangebracht.

Omdat bij een omgekeerd plat dak al dakbedekking is aangebracht dat vocht weert kan er zonder problemen isolatiemateriaal op dit dak worden geplaatst.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Dampscherm op de zoldervloer aanbrengen

Ook wanneer je de zoldervloer isoleert is het noodzakelijk een dampscherm te voorzien.

Dampscherm op de zoldervloer aanbrengen
Dampscherm op de zoldervloer aanbrengen

Dampscherm bij plat dak: Prijs

Het is in België mogelijk om in aanmerking te komen voor een premie van de netbeheerder als je isolatiemateriaal op het dak aanbrengt. Hiervoor is het belangrijk dat het isolatiemateriaal de juiste isolatiewaarde en dikte heeft maar ook dat het plat dak dampscherm noodzakelijk is.

Natuurlijk is een dampscherm ook praktisch omdat het vocht buiten houdt. De kosten van een dampscherm hangen af van het materiaal en van de keuze of je het zelf gaat plaatsen of laat doen door een vakman.

Wanneer je de isolatie door een erkend vakman laat plaatsen krijg je de beste premie.

Benieuwd naar een prijs voor jouw project? Vul dan snel onderstaand formulier in.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.