Dakisolatie

PUR dakisolatieplaten: Wat zijn de voordelen en de Prijs per m2? Welke soorten bestaan er?

PUR Dakisolatieplaten: Wat zijn de voordelen? PUR Dakisolatieplaten: Wat zijn de voordelen?

PUR Dakisolatieplaten worden steeds vaker gekozen om het dak te isoleren. Het isoleren van de woning kan nochtans op vele verschillende manieren en er bestaan meerdere soorten isolatieplaten. Zo kan er gebruik worden gemaakt van glaswol, rotswol of PUR schuim om het dak te isoleren. Echter zien we dat PUR dakisolatieplaten steeds aan populariteit toenemen.

Waarom? Deze platen hebben een vast formaat, zijn makkelijk aan te brengen en kunnen ook perfect op maat worden gemaakt tijdens de klus. Nog voordelen van dakisolatieplaten zijn dat ze vochtwerend, brandwerend en geluidsisolerend zijn. Maar daar zo dadelijk meer over!

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe PUR dakisolatieplaten plaatsen?

De dakisolatieplaten gemaakt van PUR zijn licht van gewicht en kunnen makkelijk geplaatst worden.

Hiervoor is in tegenstelling tot bij het aanbrengen van PUR schuim geen aparte installatie nodig. De platen hebben een vast formaat en een vaste dikte, maar kunnen ook gemakkelijk op maat worden gemaakt.

Ook zijn de platen in verschillende diktes te verkrijgen waardoor de isolatiewaarde van de platen toeneemt.

Omdat PUR dakisolatieplaten bij het vervaardigen al zijn voorzien van een beschermende folie hoeft er voor het plaatsen van de platen geen vochtwerend dampscherm te worden geplaatst.

Verschillende soorten daken

PUR dakisolatieplaten kunnen zowel gebruikt worden op platte daken als bij schuine/hellende daken.

Heeft de woning een schuin dak dan worden de platen aan de binnenkant tegen het dak aan geplaatst en moeten kieren en naden goed worden afgedicht met vochtwerende tape. Zo voorkom je dat er koudebruggen ontstaan en heeft het geheel een goede isolerende werking.

Bij een warm plat dak worden de platen juist aan de buitenzijde van het dak geplaatst waarna er weer dakbedekking over heen moet komen.

Voordelen van PUR isolatieplaten

Het gebruik van PUR dakisolatieplaten heeft verschillende voordelen. In vergelijking tot andere materialen is het bijvoorbeeld gemakkelijk aan te brengen en heeft het een hoge isolerende waarde. Hierdoor blijft warmte makkelijker in de woning en heeft de kou minder kans om naar binnen te komen.

Dit zorgt voor een lagere energierekening en besparing op de maandelijkse kosten. PUR isolatieplaten werken ook geluiddempend en hebben ook een brandwerende eigenschap.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Graag ga ik even dieper in op elk van deze voordelen

PUR Isolatieplaten kun je op maat verkrijgen en zijn daardoor eenvoudig te plaatsen
PUR Isolatieplaten kun je op maat verkrijgen en zijn daardoor eenvoudig te plaatsen

1. PUR isolatieplaten zijn eenvoudig te plaatsen

Zoals eerder al genoemd zijn PUR dakisolatieplaten makkelijk aan te brengen in de woning. Omdat ze licht van gewicht zijn en een vast formaat hebben kunnen ze simpel tegen elkaar aan worden geplaatst.

De naden worden afgedicht met een vochtwerende tape en als een plaat niet de juiste vorm of maat heeft kan deze gemakkelijk op maat worden gemaakt zodat deze wel past.

2. PUR Isolatieplaten zijn ideaal als isolatie

De reden dat je het dak wilt isoleren is natuurlijk om het huis warmer te houden en om de kosten voor energieverbruik omlaag te brengen. Dan is het goed om te weten dat PUR dakisolatieplaten een hoge isolerende werking hebben.

De platen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en hoe dikker de plaat, des te beter de isolatie van het materiaal is.

Er moet bij het aanbrengen van de platen wel goed op kieren worden gelet waar eventueel nog koude lucht langs zou kunnen komen. Door deze kieren zo goed mogelijk af te dichten verklein je de kans op kou in de woning.

3. Geluiddempende werking

Dat PUR dakisolatieplaten goed isoleren voor de warmte is mooi, maar wist je dat de platen ook een geluiddempende werking hebben? Ze zijn dus ideaal als je op zoek bent naar geluidsisolatie voor je dak.

Door deze eigenschap zorg je er automatisch ook voor dat de woning rustiger wordt omdat geluiden van buitenaf niet meer kunnen binnen dringen.

Deze werking werkt ook andersom voor geluiden van binnenuit de woning. Dit komt zeker van pas als de woning dicht bij een druk verkeerspunt of langs een spoorweg staat.

4. Brandwerend

PUR Isolatiepanelen zijn brandwerend
PUR Isolatiepanelen zijn brandwerend

Een eigenschap van PUR dakisolatieplaten waar je hopelijk nooit mee te maken krijgt is de brandwerendheid. Door de samenstelling van het materiaal dat is opgebouwd uit twee chemische bestanddelen, die door een reactie PUR ontwikkelen, is de brandbaarheid van PUR isolatieplaten erg laag.

Bij een eventuele brand kunnen de platen dan ook geen vlam vatten. Het voordeel bij een brand is dus dat de brand wordt tegengehouden door de PUR platen.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Nadelen van PUR dakisolatieplaten

Ondanks de vele voordelen zitten er ook een paar nadelen aan PUR isolatieplaten. Zo is het materiaal niet milieuvriendelijk vanwege de manier waarop het vervaardigt wordt. Door twee bestanddelen met elkaar samen te brengen ontstaat er een chemische reactie waarbij het schuim wordt gevormd.

Een bijproduct van dit proces is een giftig gas wat schadelijk is voor de gezondheid maar ook voor het milieu. Bij het plaatsen van de PUR dakisolatieplaten zul je hier zelf geen last van hebben. Het PUR schuim is wel handig om te gebruiken voor het afdichten van gaten en kieren bij de plaatsing. Draag daarvoor wel de juiste beschermende kleding en zorg dat de ruimte goed geventileerd wordt.

PUR dakisolatieplaten: Prijs per m2

De aanschaf van PUR dakisolatieplaten is geen grote investering en het is in bepaalde gevallen zelfs mogelijk om er een premie voor te krijgen.

Als je PUR dakisolatieplaten wilt laten plaatsen door een gespecialiseerd bedrijf betaal je € 20 tot € 25 per vierkante meter.

Als het materiaal aan bepaalde voorwaarden voordoet met betrekking tot de dikte en de isolatiewaarde dan kun je in België bij de netbeheerder een aanvraag doen voor een premie waarbij je een deel van het bedrag terug krijgt.

Afhankelijk van de eigenschappen varieert dit bedrag tussen de € 6,- en € 8,- per vierkante meter. Al met al kan dit toch een flinke besparing op de kosten opleveren en dan wordt het ook nog eens door een vakman geplaatst.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.