Dakisolatie

PUR schuimisolatie: Prijs & Voordelen van PUR Dakisolatie

Waarom wordt PUR Schuimisolatie steeds vaker gekozen? Waarom wordt PUR Schuimisolatie steeds vaker gekozen?

Review overview

Eenvoudig aan te brengen10
Vochtwerend10
Brandwerend10
Geluidsdempend10
Prijs9
Milieuvriendelijk5

Voordelen

 • Eenvoud aan te brengen
 • Vochtwerend
 • Brandwerend
 • Geluidsdempend

Nadelen

 • Niet milieuvriendelijk

Samenvatting

9Een erg goed product met een goede isolatiewaarde. Tevens vochtwerend, brandwerend en geluiddempend. Ideaal om aan te brengen op een oneffen dak (best door een vakman laten doen). Enige minpunt is dat het niet milieuvriendelijk is.

Voor de isolatie van daken wordt vaak gebruik gemaakt van PUR schuimisolatie. PUR schuim is gemakkelijk aan te brengen en je kunt zelf de gewenste dikte bepalen. De grootste voordelen ervan zijn dat het isolerend, geluiddempend en vochtwerend werkt.

Voor het aanbrengen van PUR schuim raad ik iedereen aan een vakman in te huren. Deze beschikt over het nodige professionele materiaal en weet hoe veilig overweg te gaan met dit schuim. Want bij het aanbrengen ervan komen giftige stoffen vrij.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Wat is PUR schuimisolatie?

PUR schuim is een isolerend schuim met verschillende werkingen. Het wordt gemaakt van verschillende componenten en ontstaat door een chemische reactie.

Bij deze chemische reactie worden de bestanddelen polyool en isocuanaat samengevoegd en bij een temperatuur van 30 graden Celsius wordt er gas gevormd.

Het gevolg van deze reactie is dat er schuim ontstaat wat snel uithard en als een isolerende laag gebruikt kan worden. Het schuim dat uit polyool en isocuanaat voorkomt is polyurethaan. Hetgeen beter bekend staat als kortweg PUR schuim.

Voordelen van PUR Schuimisolatie

Als je het huis wilt isoleren met PUR schuim dan heeft dit meerdere voordelen. Ik ga graag even dieper in op de meest voorname voordelen van PUR Schuimisolatie.

1. Pur Schuimisolatie aanbrengen is héél eenvoudig

Waarom het zo eenvoudig is? Wel…

 • PUR kan op zowel hout als steen aangebracht worden
 • Het mag meteen tegen de ondergrond gespoten worden
 • Het schuim wordt enorm snel hard, binnen de 2 à 3 minuten. Dat scheelt een pak in plaatsingskosten (i.v.m. het aanbrengen van bvb. isolatieplaten)
 • Zo kun je een teveel aan PUR schuim op een bepaalde plaats heel eenvoudig wegsnijden
 • Je kunt zelf kiezen hoe dik je het schuim aanbrengt. Rotswol of Steenwol hebben een vaste vorm en dikte, dus daar kun je dat bijvoorbeeld niet zelf bepalen.
 • Het bevat geen irritante vezels, waardoor mensen met allergieën hier geen last van krijgen bij het aanbrengen ervan (of daarna)
 • Op zowel rechte als hellende vlakken kan dit erg eenvoudig aangebracht worden

Klinkt al super, toch? Maar er zijn nog meer voordelen van PUR spuitisolatie…

Hoe PUR Spuitisolatie aanbrengen?
Hoe PUR Spuitisolatie aanbrengen?

2. Vochtwerend

PUR schuim heeft niet alleen een isolerende functie maar werkt ook nog eens vochtwerend. Door de samenstelling van het materiaal kan het schuim geen vocht absorberen waardoor schimmels en rot geen kans krijgen.

Het is bij het aanbrengen van PUR schuim dan ook niet per definitie nodig om een vochtwerende onderlaag aan te brengen zoals een dampscherm.

Dit kan natuurlijk altijd wel gedaan worden om er extra voor te zorgen dat vocht niet ook nog door gaten en kieren naar binnenkomt maar het is niet noodzakelijk.

Ter info: Een dampscherm is een beschermde laag, meestal van folie, die vocht weert.

3. Geluidsdempend

Naast dat PUR schuim niet vatbaar is voor vocht heeft het ook nog eens een uitstekende geluiddempende werking.

Dit heeft als voordeel dat geluiden van buitenaf minder goed hoorbaar zijn binnen de woning. Maar ook omgekeerd, dat je je geluidsinstallatie zonder probleem op een hoger volume mag zetten.

Net als met de isolerende werking van het schuim geldt ook voor de geluiddemping dat wanneer je meer PUR schuim aanbrengt de demping ook omhoog gaat.

4. Brandwerend

Het is misschien niet een eigenschap waar je meteen aan denkt bij PUR schuimisolatie, maar het materiaal werkt ook brandwerend.

Door de samenstelling en de dichtheid van het schuim kan het moeilijk vlam vatten en houdt het ook langer vuur tegen in verhouding tot materialen als rotswol of steenwol.

Het is natuurlijk niet te hopen dat je hiermee te maken krijgt, maar toch is het fijn om te weten dat PUR schuim deze positieve eigenschap bezit.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Wat zijn de voordelen van isoleren met PUR Schuim
Wat zijn de voordelen van isoleren met PUR Schuim?

Vooraleer het te hebben over de nadelen van PUR Schuim is het niet onbelangrijk te weten dat er ook PUR Isolatieplaten bestaan. Hierbij komen tijdens het plaatsen geen giftige stoffen vrij.

Nadelen van PUR schuim

Eén van de nadelen van PUR schuim als isolatie materiaal is dat er tijdens het aanbrengen giftige gassen vrij komen die niet goed zijn voor het milieu en zeker niet voor de gezondheid. Het is daarom aan te raden om beschermende kleding en een masker te dragen tijdens het spuiten van PUR-schuim. (Lees meer over Milieuvriendelijke dakisolatie)

Zorg er ook voor dat de ruimte goed geventileerd wordt tijdens en na de klus. Vanwege de samenstelling van de chemische bestanddelen is PUR schuim ook niet de meest milieuvriendelijke isolatie.

PUR Schuimisolatie: Prijs

Ga je PUR schuim gebruiken als dakisolatie dan hangt de prijs af van de dikte die je aanbrengt.

Breng je een laag aan van 10 centimeter dan moet je uitgaan van een prijs van ongeveer € 15,- per vierkante meter. Breng je een laag PUR schuim aan van 15 centimeter dan kost dit ongeveer € 20,- per vierkante meter.

De prijzen situeren zich daarom altijd ergens tussen de € 15 à € 30 per vierkante meter. Vraag hier een gratis offerte aan.

Wat is de prijs per vierkante meter voor PUR Schuimisolatie
Wat is de prijs per vierkante meter voor PUR Schuimisolatie?

Isoleren met PUR Schuim: Zelf doen of laten doen?

Het aanbrengen van PUR schuim moet toch met enige voorzichtigheid gebeuren. Omdat tijdens het aanbrengen ervan giftige stoffen kunnen vrijkomen.

Wil je het toch zelf doen, dan kan ik je het volgende meegeven… Om PUR schuim te plaatsen moet je een installatie huren. Zo’n installatie is natuurlijk ook niet goedkoop, waardoor het soms slimmer is om een vakman in te schakelen. Vraag gerust eens een offerte aan via onderstaand formulier. Dan merk je meteen het geringe prijsverschil.

Ook is het erg belangrijk veiligheidskleding te dragen. En al zeker iets waardoor je de giftige stoffen niet kunt inademen. Daartoe heb je een speciaal masker nodig.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

 • Ontvang gratis offertes
 • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
 • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.