Dakisolatie

Dak isoleren langs buiten: Mijn Werkwijze, Prijs & Advies

Hoe een dak isoleren langs buiten © Recticelinsulation.be - Hoe een dak isoleren langs buiten

Isoleren van het dak heeft veel voordelen. Zo blijft de warmte gemakkelijker in huis en zullen de kosten voor energie omlaag gaan. Nu wordt er vaak gedacht dat isolatie alleen aan de binnenzijde van het dak kan worden aangebracht.  Dat is echter niet de enige mogelijkheid. Het dak isoleren langs buiten is ook een perfecte oplossing. Sterker nog, in sommige gevallen is het zelfs noodzakelijk om het dak langs buiten te isoleren.

Voordelen van dakisolatie langs de buitenkant

Het dak isoleren langs buiten heeft verschillende voordelen.

 • Zo neemt de isolatie geen ruimte in beslag aan de binnenkant waardoor een eventuele zolder niet kleiner wordt.
 • Isolatie vanaf de buitenzijde biedt ook goede bescherming tegen weersomstandigheden zoals vorst en vocht.
 • Doordat de isolatie aan een stuk wordt geplaatst is de kans op koudebruggen ook kleiner dan wanneer dit van binnenuit gebeurd. Dit zorgt ook voor minder warmteverlies van binnenuit en lagere energiekosten.
 • Het is overigens de ideale oplossing bij oudere woningen zonder onderdak. Daar is isoleren langs de buitenkant dan de enigste goede oplossing.
 • Dakisolatie houdt daarbovenop ook het geluid tegen. Maar dat geld uiteraard voor zowel binnen- als buitenisolatie.

Graag gaan we even dieper in op 2 voordelen.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Dak isolatie van buitenaf bij oudere woningen

Zoals gezegd is het soms noodzakelijk dat het dak wordt geïsoleerd vanaf de buitenkant. Oudere woningen hebben vaak geen onderdak waardoor isoleren vanaf de binnenzijde niet mogelijk is.

Nu kun je ervoor kiezen om een onderdak aan te brengen vanaf de binnenkant. Naast dat dit veel werk en tijd kost is het op de lange termijn vaak minder gunstig. Zo is de kans groter dat er vocht in de constructie trekt waardoor schimmel en rot van het onderdak op de loer liggen.

Creeër meer ruimte op zolder

Een andere reden om het dak langs buiten te isoleren is als er weinig ruimte is onder het dak.

Wanneer je de zolder wenst te gebruiken als leefruimte (slaapkamer, badkamer, man cave, …) dan kun je veel plaats verliezen wanneer je het dak langs binnen isoleert.

Om die reden worden daken soms ook langs buiten geïsoleerd. Zo heb je eventueel extra ruimte voor ingebouwde kasten. Ideaal om alsnog je kerstversiering e.d. op te bergen op zolder.

Nadelen van Dakisolatie langs buiten

Het dak isoleren langs buiten is vaak iet duurder en neemt iets meer werk in beslag i.v.m. het isoleren van de binnenzijde van het dak. Dit vraagt ook meer expertise en daardoor zou ik iedereen aanraden dit door een vakman te laten doen.

Welk Materiaal moet je gebruiken om het dak langs buiten te isoleren?

Een dak isoleren langs buiten gebeurt met isolatieplaten. Deze isolatieplaten worden op je dak aangebracht, en daarbovenop worden de dakpannen dan gelegd.

Ook is het mogelijk om dakisolatieplaten te installeren met een dakpanmotief.

Deze isolatieplaten worden gemaakt van Polyurethaan, eerder gekend onder de afkorting PUR. PUR houdt vocht buiten en schimmels hebben geen schijn van kans. Ook zullen de isolatieplaten niet rotten en is het onaantrekkelijk voor ongedierte om zich hier in te nestelen.

Kortom… PUR Isolatieplaten zijn enorm duurzaam.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe een dak isoleren langs buiten?

Hoe dakisolatie langs buiten voorzien?
© Recticelinsulation.be – Hoe Dakisolatie langs buiten voorzien?

Een dak isoleren langs buiten is uiteraard iets moeilijker dan langs de binnenkant. Ik geef je graag mee wat de te doorlopen stappen zijn.

1. Voorbereidingen

 1. Vooraleer de werkzaamheden te beginnen moet het dak grondig geïnspecteerd worden. Zijn er rotte balken of slechte constructies aanwezig in het dak?
 2. Vervolgens worden de dakpannen van het dak gehaald en wordt het dak nogmaals nagelopen. Is er al isolatie aanwezig en is dit nog in goede staat, dan kan deze blijven zitten.
 3. Omdat het dak meerdere centimeters hoger komt te liggen vanwege de isolatie wordt er eerst een constructie gemaakt langs de zijkanten van het dak. Deze constructie zorgt ervoor dat de isolatie en de verhoging van het dak niet meer zichtbaar zijn naderhand.
 4. Ook aan de kant waar de goten van het dak zich bevinden wordt er een constructie gemaakt om lucht en vocht bij het isolatiemateriaal vandaan te houden.

2. Het aanbrengen van de isolatieplaten

 1. Nadat de constructie op het dak is aangebracht wordt er over het gehele dak een beschermende isolatiefolie aangebracht. Deze folie zorgt ervoor dat het hele dak is ingepakt en dat vocht wordt tegen gehouden.
 2. Vervolgens wordt het hele dak vol gelegd met de PUR isolatieplaten. Deze worden strak tegen elkaar aan geplaatst zonder dat er ruimte tussen de platen zit. Hierdoor zorg je voor de beste isolatie en wordt de kans dat warmte verloren gaat geminimaliseerd.
 3. Vervolgens wordt er wederom een laag isolatiefolie aangebracht.

3. Afwerking van het dak

 1. Zodra de laatste laag met isolatiefolie is aangebracht wordt het rasterwerk aangebracht waar de dakpannen op komen te liggen.
 2. Voordat de dakpannen teruggeplaatst worden moet er worden gekeken of deze nog volstaan of dat ze aan vervanging toe zijn. Als de dakpannen aan vervanging toe zijn dan is het aan te raden om deze ook direct te vervangen. Zo voorkom je onnodige extra kosten voor werk en het aanbrengen omdat de huidige dakpannen al van het dak af zijn.
 3. Nadat de dakpannen opnieuw op hun plaats liggen is het dak isoleren langs buiten afgerond.
Het resultaat van Dakisolatie langs de buitenzijde
© Recticelinsulation.be – Het resultaat van Dakisolatie langs de buitenzijde

Dakisolatie Premie

Een andere manier om te besparen op de kosten voor dak isolatie langs buiten is door gebruik te maken van de beschikbare premies.

De belastingvermindering is in 2017 helaas afgeschaft. Wel kunt u nog terecht bij onderstaande instanties voor het (eventueel) verkrijgen van een premie. Maar dan moet u wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.

 • De netbeheerders geven onderstaande premies.
  • Premie voor dakisolatie (of zoldervloerisolatie)
  • Burenpremie
  • Totaalrenovatiebonus
 • In een aantal gemeenten kunt u een gemeentelijke of provinciale premie krijgen voor dakisolatie. Ga hiervoor ten rade bij je eigen gemeente.
 • Voor bepaalde huurders en verhuurders zijn er ook de sociale isolatieprojecten voor huurwoningen.
 • Als u uw dak of een deel van uw dak vernieuwt en tegelijk dakisolatie plaatst, kunt u ook in aanmerking komen voor een verbeteringspremie. Je woning moet dan wel minstens 25 jaar oud zijn en je inkomen moet onder een bepaald bedrag liggen.

Belangrijk: Volgens de Vlaamse dakisolatienorm moet elke woning tegen 2020 dakisolatie (of zoldervloerisolatie) hebben.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Dak langs buiten isoleren: Prijs per m2

De prijs hangt af van het type dak: Een hellend dak of een plat dak? Een plat dak is in de meeste gevallen duurder dan een hellend dak. In onderstaande tabel vindt u de prijzen om een dak langs buiten te isoleren. Deze prijzen zijn excl. afwerking.

Type DakPrijs per m2
Hellend Dak€ 40 à € 80Gratis offerte »
Plat Dak€ 70 à € 115Gratis offerte »

Prijzen per m2 om langs binnen te isoleren situeren zich rond de € 20 à € 50. De kostprijs voor het isoleren van een zoldervloer bedraagt ongeveer € 30 per m2. Ik geef je dit nog even mee, zodat je de prijzen met elkaar kunt vergelijken.

Voor een gratis richtprijs voor jouw project kun je hieronder je gegevens invullen. Dan wordt je meteen door isolatiebedrijven in je eigen buurt gecontacteerd.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

 • Ontvang gratis offertes
 • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
 • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.