Dakisolatie

Dak Isoleren zonder Onderdak: Methodes, Prijs & Advies

Isoleren zonder onderdak? Het is mogelijk! Isoleren zonder onderdak? Het is mogelijk!

Een dak isoleren zonder onderdak is mogelijk. Er bestaan verschillende methodes voor met elk hun prijs. Wat de beste methode is? Wel, dat hangt af van welk dak je hebt. Elke methode heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zodoende geef ik je graag mijn eigen advies wanneer je je dak zonder onderdak wenst te isoleren.

Vooral bij oudere woningen

Het isoleren zonder onderdak is niet altijd even gemakkelijk en kan niet altijd van binnenuit worden gerealiseerd. Oudere woningen hebben bijvoorbeeld minder vaak een onderdak waardoor warmte gemakkelijk uit de woning kan ontsnappen.

Om ervoor te zorgen dat een woning zonder onderdak goed geïsoleerd wordt, kun je verschillende maatregelen nemen. Zo moet er zorgvuldig worden gewerkt en kan er eventueel alsnog een onderdak geplaatst worden.

In het andere geval is het noodzakelijk dat er een waterdichte laag wordt aangebracht zodat het isolatiemateriaal niet beschadigd kan worden door eventueel vocht.

Zoals je merkt zijn er meerdere methodes om tot een oplossing te komen.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Verschillende mogelijkheden

Het dak isoleren zonder onderdak kan op verschillende manieren.

  • Het is bijvoorbeeld mogelijk om een waterdichte laag aan te brengen, maar dit is helaas alleen een korte termijn oplossing.
  • Een onderdak laten plaatsen door een aannemer is ook mogelijk, maar is dan weer een duurdere oplossing.
  • Of je kunt ervoor kiezen om noppenfolie aan te brengen.
  • Als laatste is het mogelijk om gebruik te maken van PUR of PIR als isolatiemateriaal. Deze twee materialen kunnen tegen het dak worden gespoten of kunnen als platen worden aangebracht.

Graag ga ik dieper in op elk van deze oplossingen.

1. Waterdicht maken van het dak

Zoals gezegd is het mogelijk om als korte termijn oplossing een waterdichte laag op het dak aan te brengen. Dit gebeurt vanaf de binnenzijde en zorgt ervoor dat vocht buiten de woning blijft.

Op lange termijn is dit een minder goede oplossing omdat het vocht dat van binnenuit komt door condensatie niet gemakkelijk de woning kan verlaten. Daardoor kunnen vochtophopingen, schimmel en zelfs rot ontstaan.

Als je het dak wilt isoleren zonder dat er een onderdak aanwezig is dan kun je beter voor één van de volgende mogelijkheden kiezen.

2. Onderdak laten plaatsen: De beste oplossing?

Onderdak laten plaatsen om goed te isoleren
Onderdak laten plaatsen om goed te isoleren

Er is geen onderdak aanwezig en je wilt toch dakisolatie laten aanbrengen. Dan kun je er ook voor kiezen om door een vakman een onderdak te laten plaatsen.

Eventueel kun je er dan ook voor kiezen om direct de isolatielaag aan te laten brengen door de desbetreffende aannemer. Voordeel van het plaatsen van een onderdak is niet alleen dat isolatiemateriaal gemakkelijker geplaatst kan worden maar ook dat het dak en de constructie hiervan steviger worden.

Op lange termijn is dit de beste oplossing, maar natuurlijk ook de duurste oplossing. Hou er rekening mee dat woningen ouder dan 10 jaar slechts 6% BTW dienen te betalen.

Hou er ook rekening mee dat je in dit geval het best een dampscherm aanbrengt.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

3. Noppenfolie

Een gemakkelijke manier om het dak te isoleren en bij een onderdak een beschermende laag aan te brengen is door gebruik te maken van noppenfolie.

Door noppenfolie te gebruiken en de naden en randen goed af te plakken zorg je er voor dat vocht en lucht buiten de woning blijven.

Het is daarna heel gemakkelijk om het isolatiemateriaal tegen de noppenfolie aan te plaatsen zodat het huis goed geïsoleerd wordt.

4. PUR of PIR isolatie om te isoleren zonder onderdak

Tot slot is er de mogelijkheid om gebruik te maken van de schuimsoort PUR (polyurethaan) of de kunststofsoort PIR (polyisocyanuraat). PUR en PIR kunnen beiden op verschillende manieren tegen het dak worden geplaatst als isolerend materiaal.

Je kunt ervoor kiezen om het op te spuiten in schuimvorm of om gebruik te maken van platen gemaakt van PUR & PIR.

Het voordeel van deze twee materialen is dat er makkelijk mee te werken is en dat je het zonder problemen kunt aanbrengen op daken zonder onderdak.

4.1. PIR en PUR in schuimvorm

Onderdak isoleren met PIR of PUR Schuimisolatie
Onderdak isoleren met PIR of PUR Schuimisolatie

PUR en PIR ontstaan allebei door een chemische reactie van twee verschillende bestanddelen. Door deze chemische reactie komt er giftig gas vrij en wordt er schuim gevormd.

Het voordeel hiervan is dat je zelf de dikte en dus ook de isolerende werking kunt bepalen van het materiaal. Ook zijn beide materialen niet vatbaar voor vocht, schimmel of rot en is het niet aantrekkelijk voor ongedierte om zich hierin te nestelen.

Het schuim wordt met een installatie tegen het dak gespoten. Dit laat je het best uitvoeren door een vakman. Want tijdens het spuiten komen giftige stoffen vrij. Daarom is enige voorzichtigheid zeker op zijn plaats. Hou kinderen en oudere mensen dus uit de buurt tijdens deze werken.

4.2. PIR en PUR in plaatvorm

Naast schuim zijn er ook isolatieplaten verkrijgbaar gemaakt van PIR en PUR. Deze platen hebben vaste afmetingen en zijn licht in gewicht. De isolatieplaten zijn makkelijk tegen elkaar aan te bevestigen en op maat te maken tijdens de klus.

Eventuele naden of kieren kunnen na het aanbrengen van de isolatieplaten worden afgedicht met water afstotende tape of met PUR schuim.

Dicht je de naden en kieren niet goed af dan kan er een koudebrug ontstaan of kan vocht makkelijker de woning binnen trekken. Kijk dit dus steeds goed na.

Isoleren = Ventileren

Wie isoleert moet ook ventileren. Anders kan het vocht (van te koken, te douchen, een bad te nemen, je eigen adem tijdens je slaap, …) niet naar buiten en hecht het zich op de koudste muren in je huis.

Daar kunnen bijgevolg vochtvlekken ontstaan. Bij ernstige vochtvlekken investeer je best in een goed ventilatiesysteem. Of vochtwerende verf kan eventueel ook een oplossing bieden als het vochtprobleem goed meevalt.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Premie voor het gebruik van isolatiemateriaal

Ga je het dak van jouw woning isoleren dan kun je een deel van de kosten terugkrijgen. Zodra het dak geïsoleerd is kun je in België in aanmerking komen voor een premie vanuit de netbeheerder.

Hiervoor moet het isolatiemateriaal wel een bepaalde dikte en isolatiewaarde hebben die afhankelijk zijn van het gebruikte materiaal. De premie varieert tussen de € 6,- en € 8,- per vierkante meter.

Wat is de prijs voor isoleren zonder onderdak?

Uiteraard heeft iedere methode een eigen prijs. Omdat het afhankelijk is van teveel factoren kan ik je in dit geval geen richtprijs meegeven.

Daarom raad ik je aan om via onderstaand formulier je gegevens na te laten. Maximum 4 vakmannen in je eigen regio zullen je dan helemaal gratis een richtprijs bezorgen. Indien gewenst kun je hen vragen eens bij je langs te komen om de situatie te bekijken.

Want geloof mij, prijzen vergelijk loont! Door te vergelijken bespaar je snel tot 35%!

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.