Gevelbekleding

Gevel cementeren

Gevel cementeren: Werkwijze & Prijs Gevel cementeren: Werkwijze & Prijs

Wie een gevel wil renoveren zonder daar veel voor te betalen, kan overwegen om de gevel te cementeren. Dit is een manier om voornamelijk oneffenheden uit de gevelbekleding te halen. Ook is het mogelijk kleurverschillen die door de jaren heen zijn ontstaan weg te halen. Er zijn verschillende manieren om een gevel te cementeren, met ieder zijn eigen prijs.

Hoe werkt cementeren?

Ten eerste is het belangrijk om te weten wat het cementeren van een gevel precies inhoudt. In principe is het niets meer dan het aanbrengen van een dunne laag cement op de gevel aan de buitenzijde van een gebouw. Cementeren gebeurt vooral vaak op oude gevels, zodat eventuele beschadigingen minder zichtbaar zijn.

Cementeren wordt meestal gebruikt om beschadigingen weg te werken. Het is ook mogelijk kleurverschillen te camoufleren. Daardoor valt het dus minder op dat de gevel er niet meer perfect uitziet. Cementeren is best een lastige klus, dus we raden aan om hiervoor een ervaren vakman voor in te schakelen.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Waarom een gevel cementeren?

Een reden om een gevel te cementeren is om de oneffenheden zoals kleurverschil of andere problemen weg te werken. Met een dunne cementlaag kan de gevelbekleding er alweer heel anders uitzien. Allerlei probleempjes zoals kleurverschillen worden dan weggelaten. Bij een dunne laag blijven de stenen wel goed zichtbaar, zonder dat de gevel er onafgewerkt uitziet.

Wat zijn de mogelijkheden van gevel cementeren?

Als je de gevel wilt (laten) cementeren, dien je op de hoogte te zijn van de drie mogelijkheden; cementeren met een dunne deklaag, met een dikke deklaag of het bijwerken van de kleuren.

1. Dunne deklaag cementeren

Ten eerste is het mogelijk om een dunne deklaag te gebruiken bij het cementeren. Op deze manier is het mogelijk om de gevel wat landelijker te maken, maar zijn de oorspronkelijke stenen nog wel zichtbaar, zonder dat de beschadigingen nodig zichtbaar zijn. Dit is dus vooral handig voor wie de gevel subtiel wil bijwerken.

2. Dikke deklaag cementeren

Bij een dikke deklaag wordt er in principe een nieuwe laag aan de gevel worden toegevoegd. Daardoor zullen de stenen en eventuele beschadigingen als sneeuw voor de zon verdwijnen. De gevel is dan volledig effen en egaal. Het heeft een groot voordeel in verband met het klimaat; het beschermt goed tegen vorst, regen en andere negatieve natuurinvloeden.

3. Cementeren in verschillende kleuren

Als er op de gevelbekleding verschillende kleuren zichtbaar zijn, is het mogelijk om te cementeren met kleuren. Op die manier wordt de gevel weer gekleurd naar één vaste kleur. Daardoor is het niet meer noodzakelijk de gevel te schilderen. Het mengsel is meestal wit of grijs. Er ontstaat dan een net afgewerkte gevel.

Alternatieven cementeren

Het is niet altijd nodig om de gevel te cementeren. Er zijn ook andere opties mogelijk. Bijvoorbeeld door de gevel te kaleien. Het komt er dan op neer dat de gevel wordt geschilderd met kalkpleister. Daardoor zal de gevel er een stuk karakteristieker uitzien en beter bestand zijn tegen weersinvloeden.

Een ander alternatief voor het cementeren van de gevel is door deze te laten bepleisteren. Er zijn verschillende keuzes tussen kunstharspleister en minerale pleisters te maken. Beide materialen hebben zo hun eigen voor- en nadelen. Ook bij alternatieven voor cementeren geldt dat het aangeraden is om een ervaren vakman in te schakelen.

Zelf gevel cementeren

Wil je meteen aan de slag om je gevel weer helemaal bij te werken? Dan kun je ervoor kiezen om het cementeren van de gevel toch zelf uit te voeren. Daarvoor zijn er verschillende stappen.

Gevel reinigen

Ten eerste is het belangrijk om de muur waarop een nieuwe cementlaag wordt aangebracht, eerst grondig te reinigen. Al het mos en loszittend vuil moet volledig verwijderen worden. Bij het cementeren moet de muur namelijk helemaal egaal zijn. De muur reinig je best met een hogedrukreiniger. Laat de muur drogen, voordat je met het cementeren begint.

Gevel herstellen

Bij het gebruik van de hogedrukspuit is het mogelijk dat er stukken van de gevel los zullen komen te zitten. Verwijder deze loszittende stukken. Anders krijg je problemen tijdens het cementeren. De aangebrachte cementlaag valt er dan af en daarna moet er helemaal opnieuw worden begonnen met het cementeren.

Gevel cementeren

Nu al het voorbereidende werk gedaan is, is het tijd om de gevel te cementeren. Maak daarvoor eerst een mengsel van zandcement. Dit bestaat uit mortel en aanmaakwater. Het best breng je dit mengsel aan met een ruwe borstel. Dit doe je van boven naar beneden. Het is noodzakelijk om twee verschillende lagen over elkaar heen aan te brengen, zodat de muur volledig egaal is. De eerste laag is dan de hechtingslaag. Dit wordt ook wel primer genoemd. Daarna is het mogelijk om de afwerkingslaag aan te brengen.

Het is wel belangrijk om ook de onderzijde van de gevel goed te beschermen tegen vocht en vuil. Breng daarom hier een vochtafstotende coating aan, zodat de nieuwe cementlaag niet vochtig kan worden. De mossen en algen zullen daardoor niet aan de gevel kunnen hechten. Als je hier geen specialist in bent, raden we toch aan om een ervaren vakman in te schakelen.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Prijzen van een gevel cementeren

Mocht je geen tijd of zin hebben om de gevel te cementeren, of denken dat je dit beter aan een vakman over kunt laten, dan is dit mogelijk. Een ervaren vakman heeft de beschikking over de juiste producten en weet precies hoe het cementeren van een gevel in zijn werk gaat. Het is belangrijk dat de gevel goed vochtwerend is, zodat deze niet onder invloed van het weer is. Daar hoort wel een prijs bij. We raden aan om de verschillende vakmannen met elkaar te vergelijken. Meestal komen ze eerst even thuis kijken voordat ze met een offerte op maat komen.

De prijzen liggen tussen de 30 en 40 euro per vierkante meter voor het cementeren van een gevel door een ervaren vakman. Uiteraard maakt het wel uit hoe groot de gevel is en in welke staat de gevel is. Wanneer er nog veel voorbereidend werk moet worden gedaan, zal dit de hoogte van de offerte zeker niet ten goede komen. Daarom raden we aan het voorbereidend werk zoveel mogelijk zelf te doen.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.