Gevelbekleding

Goedkope gevelbekleding

Goedkope gevelbekleding Goedkope gevelbekleding

Het bekleden van een gevel wordt vaak gezien als een prijzige onderneming. Toch kan een gevel door weersomstandigheden snel gaan slijten. Als je niet te veel budget hebt, maar toch toe bent aan een nieuwe gevel, hoe los je dit dan op? Er zijn gelukkig een aantal goedkopere opties die je kunt overwegen om een gevel te bekleden. Ieder materiaal heeft zo zijn eigenschappen en dus andere voor- en nadelen. De prijzen variëren ook redelijk.

Verschillende soorten materialen

Er zijn verschillende soorten materialen denkbaar als we denken aan goedkope gevelbekleding. Al die materialen hebben hun eigen voor- en nadelen en prijzen. Bovendien zal niet iedereen gecharmeerd zijn van een crepi gevel, of een houten afwerking. Welke materialen je kiest, zal veelal een persoonlijke keuze zijn. Bovendien is de keuze ook afhankelijk van het soort woning. Bij een nieuwbouwwoning past meestal een modernere uitstraling. Toch zijn er ook verschillende soorten gevelbekleding die met ieder soort woning een goede combinatie zijn.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Crepi gevelbekleding

De laatste jaren is het gebruik van crepi weer populair. Voordeel van dit materiaal is dat het goed beschermt tegen allerlei weersinvloeden zoals wind, regen of sneeuw. Bovendien bieden de voegen een extra bescherming en is het mogelijk dit materiaal te voorzien van extra isolatie. Op die manier maak je je gevel niet alleen mooier, maar kun je ook besparen op de energierekening. Dat maakt het de investering een stuk meer waard.

Crepi mag dan met een gemiddelde prijs van 100 tot 140 euro per vierkante meter inclusief isolatie een stuk goedkoper zijn, het heeft wel een belangrijk nadeel. Dat is het onderhoud. Je moet de crepi gevelbekleding in principe ieder jaar onderhouden en schoonmaken. Het is geen lastig karwei, maar het moet wel even gebeuren. Even afspoelen met de tuinslang is voldoende. Tijdens het plaatsen van een crepi gevelbekleding dien je rekening te houden met het plaatsen van een wapeningsnet. Heb je geen idee hoe dit moet? Dan kun je wellicht beter overwegen om de hulp van een ervaren vakman in te roepen.

Gevelbekleding van spuitkurk

Een van de aller goedkoopste opties om een gevel te laten bekleding is het gebruik van spuitkurk. Dit materiaal kost maar 40 tot 60 euro per vierkante meter en is daarmee zeer aantrekkelijk. Bij spuitkurk zal niet iedereen meteen even enthousiast reageren, maar het is zeker het overwegen waard. De prijs is laag, maar de afwerking is zeker goed en de gevel zal weer helemaal opleven. Bovendien kun je spuitkurk in allerlei kleuren verkrijgen in verschillende korrelgroottes.

Als je de spuitkurk aanbrengt op een bestaande gevel, zul je de stenen er nog onder zien zitten. Dit geeft de gevelbekleding juist wat meer karakter. Mocht je niet houden van een stenen look, dan kun je de stenen camoufleren door er eerst een laag cement overheen te smeren. Spuitkurk en crepi hebben veel van dezelfde eigenschappen en voordelen. Toch is spuitkurk een stuk voordeliger dan crepi.

Spuitkurk kun je namelijk direct op de gevel aanbrengen. Bij crepi kost dit meer werk en tijd, waardoor de prijzen ook hoger zijn. Spuitkurk isoleert goed, stoot water af en kan bovendien op verschillende bestaande gevels worden aangebracht. Maar ook hier geldt: regelmatig onderhoud is noodzakelijk.

PVC en kunststof gevelbekleding

Met een prijs van 75 tot 125 euro per vierkante meter (inclusief plaatsing) is het gebruik van PVC, composiet of kunststof gevelbekleding het overwegen waard. PVC is een materiaal dat voor heel veel toepassingen wordt gebruikt en dus ook als goedkope gevelbekleding. Voordeel is dat er allerlei stijlen worden geproduceerd, waardoor je een ruime keuze hebt in hoe je gevel er uit zal gaan zien.

PVC wordt bijvoorbeeld in stijlen als modern of klassiek gemaakt. Dit materiaal is een goed alternatief voor houd en metaal. Je kunt er hetzelfde uitzicht mee maken, zonder dat je aan dezelfde kosten vastzit. PVC is een multifunctioneel materiaal. Zo ziet het er bijvoorbeeld uit als hout of baksteen, zonder dat je deze materialen echt hoeft aan te schaffen.

Als je een gevel wilt voorzien van PVC gevelbekleding, heb je PVC hardschuim platen nodig. Deze dien je eerst tegen de gevel te bevestigen. Daarna kun je de PVC platen gaan plaatsen. Het materiaal heeft verschillende voordelen. Zo gaat het relatief lang mee omdat het niet kan rotten. Het is brandveilig, een duurzaam materiaal en isoleert bovendien ook goed. Dit is dan ook meteen de reden waarom veel mensen hiervoor kiezen.

Gebruik van leien gevelbekleding

Een heel goedkope optie om een gevel te bekleden is leien. Dit is een goedkopere uitvoering van de natuurleien. Deze zijn beschikbaar in verschillende kleuren en gemaakt van een duurzaam materiaal. Bovendien is het mogelijk de leien op verschillende manieren aan de gevel vast te maken, waardoor je de gevel veel persoonlijker kunt maken. De duurdere variant zijn de natuurleien. Deze worden gemaakt van natuursteen, waardoor er wat kleurverschillen kunnen optreden. Op kunstleien ligt het voor de hand dat er mossen op groeien. Dit kun je voorkomen door jet gevel te voorzien van een beschermende coating.

Het onderhouden van leien gevelbekleding is dan ook redelijk intensief, zeker bij kunstleien. De investering in geld is lager, maar de investering in tijd aan onderhoud is een stuk hoger. Je kunt ook kiezen voor de duurdere natuurleien. Deze kosten tussen de 110 en 125 euro per vierkante meter.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Gevelplaten als gevelbekleding

Een andere redelijk goedkope optie is het gebruik van gevelplaten. Deze platen zijn brandveilig en rotten niet. Bovendien is het niet nodig om deze te onderhouden en zijn ze vormvast. Geen zorgen over of er ooit een strenge winter in België komt; ze zijn ook nog eens vorstbestendig.

Dat komt doordat de gevelplaten geproduceerd zijn uit vezelcement. Deze worden meestal gebruikt als dakplaten, maar het is dus ook mogelijk om er de gevel mee te bekleden. Dit kan zowel bij renovatie als nieuwbouw. Gevelplaten zijn te koop in allerlei soorten en maten. Je kunt dus vrijwel iedere kleur kiezen. Ze zijn ook te koop als sidings voor een vrijstaande gevel. Dit oogt zeer rustiek. De platen zullen op een gegeven moment gaan verkleuren als je deze niet onderhoudt. Veel mensen zijn gecharmeerd van deze kleur. Wil je dit niet, dan kun je deze voorzien van een verflaag of een waterafstotende coating tegen een meerprijs.

TIP: Wanneer je renoveert kun je gebruik maken van de enorm goedkope renovatielening. Een renovatielening simuleren kan online héél eenvoudig.

Gebruik van houten gevelbekleding

Ten slotte: het gebruik van hout zelf. Met een vanafprijs van 120 euro is hout als gevelbekleding nog steeds redelijk goedkoop. De prijzen kunnen oplopen tot wel 250 euro per vierkante meter. Dit is afhankelijk van de keuzes die je zelf maakt. Hout heeft als eigenschap dat het eenvoudig te bewerken is en daardoor gemakkelijk aan de gevel bevestigd kan worden.

Er zijn verschillende mogelijkheden zoals: hardhout, multiplex of thermowood. Al deze houtsoorten zijn geschikt als gevelbekleding. Het is eventueel mogelijk deze te schilderen om verkleuring tegen te gaan. Anders is beitsen ook een optie.

Veel mensen kiezen voor houten gevelbekleding vanwege de warme uitstraling, het eenvoudig repareren van de gevel en het bewerken van het houd. Het heeft wel twee belangrijke nadelen; de prijzen kunnen alsnog oplopen en onderhoud is regelmatig nodig.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.