Gevelbekleding

Aluminium gevelbekleding

Aluminium gevelbekleding Aluminium gevelbekleding

Wie op zoek is naar een licht maar zeer sterk materiaal om de gevel mee te bekleden, kan aluminium gevelbekleding overwerken. Door deze eigenschappen is het materiaal zeer geschikt. Een ander voordeel is bijvoorbeeld dat het een duurzaam materiaal is dat niet kan roesten. Daardoor gaat de gevelbekleding relatief lang mee. Met duurzaam bedoelen we dan wel de levensduur van het materiaal.

Het is namelijk zeker niet goed voor het milieu om dit materiaal te produceren. De prijs-kwaliteitsverhouding is aantrekkelijk voor eenieder die een gevelbekleding wil die lang mee gaat, zonder dat de gevel veel onderhoud nodig heeft. Het is niets voor niets een van de populairste metalen gevelbekledingen. De investering maken voor aluminium gevelbekleding loont; je hebt weinig onderhoud en het gaat lang mee. Bovendien is het een redelijk licht materiaal, waardoor je het gemakkelijk kunt vervoeren, verplaatsen en bevestigen.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe kun je aluminium gevelbekleding gebruiken?

Lange tijd kozen huiseigenaren niet voor aluminium gevelbekleding. Deze gevelbekleding was vooral besteed aan bedrijven op het industriepark. Men vond de look te industrieel en daarmee niet geschikt als gevelbekleding voor een woonhuis. Maar de laatste jaren zijn steeds meer consumenten deze vorm van gevelbekleding gaan omarmen. Het materiaal heeft veel voordelen is dus ook voor particulieren een zeer interessante optie.

Steeds meer aluminiumbedrijven hebben reclame gemaakt voor dit materiaal als gevelbekleding. Daarbij is er ook steeds meer aandacht besteed aan de afwerking. Daardoor lijkt het niet langer of je een blikken woning hebt, maar kun je juist een moderne uitstraling creëren. Daarmee wordt aluminium gevelbekleding steeds populairder. De prijzen zijn weliswaar iets hoger, maar je krijgt een mooi aangezicht van de woning, zonder dat je er onderhoud aan hebt.

Wat zijn de voordelen van aluminium gevelbekleding?

Er is een belangrijke reden waarom meer mensen kiezen voor aluminium gevelbekleding; het kent veel voordelen. De meeste mensen willen geen gevelbekleding die ze regelmatig moeten onderhouden. Bij aluminium heb je er vrijwel geen omkijken naar. Laten plaatsen door een vakman en verder eens in de zoveel tijd even schoonmaken. Verder onderhoud is niet nodig.

Dat komt vooral door de eigenschappen van het materiaal. Aluminium is een erg sterk materiaal en is niet onderhevig aan weersomstandigheden. Ook als het langere tijd geregend of gesneeuwd heeft, zul je dit niet terugzien aan het materiaal. Daardoor weet je zeker dat de gevel er de komende jaren altijd hetzelfde uitziet. Bovendien is aluminium een zeer licht materiaal, waardoor je er gemakkelijk mee kunt werken. Het materiaal weegt zelfs veel minder dan bijvoorbeeld een stalen constructie.

Ten slotte is aluminium roesvast. Het zal dus niet verroesten. Daarmee is dit materiaal voor gevelbekleding zeer geschikt. Het uitzicht zal altijd hetzelfde blijven en aluminium gevelbekleding gaat lang mee.

Zijn er nadelen aan aluminium gevelbekleding?

Aluminium gevelbekleding mag dan wel lang meegaan, maar het is zeker niet de meest milieuvriendelijke manier om een gevel te bekleden. De productie van dit materiaal kost namelijk behoorlijk wat van het milieu. Tegenwoordig proberen fabrikanten het productieproces wel te verbeteren, maar het zal nog jaren duren totdat de impact op het milieu geminimaliseerd is.

Een ander nadeel was dat het niet geschikt was voor recycling. Inmiddels is dit wel het geval, maar veel mensen zijn daarvan niet op de hoogte. Daarom noemen we het voorlopig toch als nadeel, al geldt dit eigenlijk niet meer.

Hoe kun je een aluminium gevel onderhouden?

De meeste mensen die kiezen voor een aluminium gevel, doen dit vanwege het weinige onderhoud dat eraan verricht hoeft te worden. Het enige wat nodig is, is af en toe even schoonmaken. Denk dan aan licht schoonmaakwerk zoals het verwijderen van stof. Dat zal ook het enige zijn, want verder is aluminium gevelbekleding niet onderhevig aan het weer. Er zullen ook geen mossen of ander onkruid op groeien en bovendien roest het materiaal ook niet.

Aluminium is niet erg duurzaam in de productie, maar gaat wel 75 jaar mee. Dat betekent dat je er waarschijnlijk je hele leven lang geen omkijken meer naar hebt. Daarmee is investeren in aluminium gevelbekleding aantrekkelijk. De gevel ziet er goed uit, zonder dat je er werk van hebt. Eventueel is afspoelen met een licht schoonmaakmiddel een goede optie.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Met welke prijzen moet ik rekening houden?

De prijzen van aluminium gevelbekleding lopen nogal uiteen. Dit is vooral afhankelijk van welk bedrijf je deze gevelbekleding laat plaatsen. Je kunt dit uiteraard ook zelf doen. Je betaalt dan alleen de aanschafkosten van aluminium platen. Voordeel van het materiaal is dat het erg sterk is, maar wel erg licht. Je kunt de platen dus zonder al te veel moeite in je eentje tillen. Maar vaak kiezen mensen er toch voor om dit aan een professional over te laten, voor een optimaal resultaat.

De prijzen liggen op ongeveer 100 euro per vierkante meter. Daarmee is aluminium gevelbekleding een pak duurder dan andere opties. Toch is het een goede investering, want dit materiaal heeft ook de langste levensduur. De prijzen kunnen ook iets lager of hoger uitvallen, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad. Informeren bij verschillende vakmannen kan een behoorlijke besparing op de prijs betekenen.

Er zijn redelijk wat gevelwerkers die aluminium gevelbekleding kunnen plaatsen. Vaak zullen ze enkele voorbeelden van eerder werk laten zien. Belangrijk is dat je hier goed over nadenkt en een goede keuze maakt. Aluminium gaat lang mee, want betekent dat het toch vele jaren aan de gevel zal hangen. Kies dus wat je mooi vindt en kies niet meteen voor de goedkoopste opties.

Doorgaans krijg je verschillende offertes met verschillende richtprijzen. Kijk niet alleen naar de prijs, maar stel goede vragen zodat je een goed beeld krijgt van de werkzaamheden. Belangrijk is bijvoorbeeld hoe lang een bedrijf nodig denkt te hebben om de werkzaamheden volledig uit te voeren. En kun je bijvoorbeeld zelf nog voorbereidingen treffen om te besparen op de factuur? Als er bijvoorbeeld oude gevelbekleding aan de woning is bevestigd, moet dit hoe dan ook eerst worden verwijderd. Voor een meerprijs kan een vakman dit doen, maar om te besparen op de prijs kun je dit ook zelf doen. Dit zijn de zaken waar je rekening mee moet houden qua prijs.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.