Gevelbekleding

Houten gevelbekleding

Houten gevelbekleding Houten gevelbekleding

Houten gevelbekleding is qua investering iets duurder, maar zorgt er wel voor dat de gevel er erg warm en rustiek uitziet. Daardoor voelen veel mensen zich welkom in de woning. Er zijn diverse houtsoorten mogelijk om te gebruiken voor de gevelbekleding. Dat betekent dat er voldoende keuze is. Maar hoe maak je de beste keuze? En moet je rekening houden met het plaatsen van isolatie?

Welke soorten houten gevelbekleding zijn er?

Je hebt besloten om je gevelbekleding van hout te voorzien. Maar welke soorten houten gevelbekleding zijn er? Er zijn diverse varianten met ieder hun eigen prijzen. Het kan daardoor best lastig zijn om een goede keuze te maken. Kies het liefst voor een goede houtsoort die goed kan tegen weersomstandigheden zoals regen en sneeuw. Deze soorten zijn vaak iets duurder, maar je hebt er dan ook langer plezier van.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Hardhout

Een van onze favorieten is hardhout gevelbekleding. Deze zal lang meegaan en is bovendien duurzaam. Ook de uitstraling ziet er goed uit. Na verloop van tijd zal het hout grijzer worden. Dit hoort erbij en meestal wordt het hout daardoor juist mooier. Daardoor heb je altijd een unieke gevelbekleding. Er zijn diverse soorten hardhout; Europese eik, Amerikaans cederhout of padoek om maar een iets te noemen. 

Denk goed na over wanneer je hardhout voor je gevelbekleding moet bestellen. Vaak is er veel vraag naar en er is lang niet altijd voldoende aanbod. Daardoor bestaat er de mogelijkheid dat de prijzen tijdelijk hoger zijn.

Thermowood gevelbekleding

Een andere optie is thermowood gevelbekleding. Dit is gemaakt van Europees hout. Dit hout wordt gemaakt door het langdurig te verhitten. Daardoor zit er minder vocht in het hout en is ook de hele structuur van het hout zelf veranderd. Daardoor is thermowood gevelbekleding goed beschermd tegen bijvoorbeeld insecten en schimmels.

Je kiest meestal voor dit soort gevelbekleding als het je doel is om iets terug te doen voor het milieu. Bovendien is het vaak ook goedkoper dan echt hardhout. Bovendien heb je er maar weinig onderhoud van.

Multiplex gevelbekleding

Multiplex gevelbekleding bestaat uit meerdere lagen hout. Deze worden vervolgens aan elkaar vast gelijmd. De houtlagen worden steeds kruislings geplaatst, waardoor er meer verband in zit. Op die manier is multiplex gevelbekleding erg sterk, zeker in vergelijking met andere houtsoorten. Deze gevelbekleding doet het niet goed tegen vocht. Dus is het noodzakelijk het hout te beitsen of te coaten.

Voordeel van multiplex gevelbekleding is dan wel dat deze redelijk goedkoop in de aanschaf is. Maar je moet wel iedere vier tot vijf jaar de gevel beitsen en periodiek goed onderhouden.

Hout recyclen

Heb je nog een hele stapel hout van vorige projecten liggen? Dan kun je dit hout ook een nieuw leven geven door het hout te gebruiken voor gevelbekleding. Zeker bij landelijke woningen zal dit mooi staan als gevelbekleding.

Domino

Domino is de laatste jaren flink in opkomst en we verwachten dat de vraag ernaar de komende jaren alleen maar zal toenemen. Deze houtsoort ziet er wat strakker uit en doet het daarom goed bij moderne woningen. Bovendien straalt het ook warmte uit.

Zwart hout

Houtkleur is meestal bruin, maar je kunt ook voor iets stoerders kiezen. Tegenwoordig is er ook zwart hout op de markt. Deze past goed bij verschillende interieurs en wordt om deze reden steeds populairder.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Welke voor- en nadelen zijn er bij houten gevelbekleding?

Houten gevelbekleding ziet er goed uit, maar is wel aan de prijs. Daardoor is het zeker niet voor iedereen weggelegd. Toch kent houten gevelbekleding verschillende voordelen.

Hout heeft een natuurlijke en warme uitstraling. Daardoor zal de gevel er wat rustieker uit zien. Bovendien is hout een materiaal dat je gemakkelijk kunt bewerken. Het plaatsen ervan is niet lastig en daardoor kun je het ook gemakkelijk zelf doen. Als je een beetje handig bent heb je dus geen ervaren vakman nodig en kun je aanzienlijk besparen op de arbeidskosten. Het repareren van een houten gevelbekleding is snel te doen, waardoor je er weinig tijd aan kwijt bent.

Maar wees je er wel van bewust dat er bij houten gevelbekleding ook wat onderhoud komt kijken. Dit is afhankelijk van het soort hout dat je kiest. Als je kiest voor tropisch hardhout, dien je je ervan bewust te zijn dat dit zeker geen groene keuze is en een grote impact op de natuur heeft.

Welk hout kan ik het best kiezen voor mijn gevel?

Met deze voor- en nadelen in het achterhoofd kun je hout kiezen voor de gevel. Het kan nog best een lastige klus zijn om je goed te informeren. Daarom raden we je aan voor het advies wel naar een ervaren vakman te stappen. Deze geeft een overzicht van de mogelijkheden en noemt ook de verschillende prijzen. Op die manier krijg je wat meer inzicht van welke houtsoort het best bij jouw gevel past.

Hoe plaats je houten gevelbekleding?

Het plaatsen van houten gevelbekleding is niet lastig, als je je maar aan een bepaald stappenplan hout. Bij plaatsing is het belangrijk dat je zoveel mogelijk ruimte achter het hout overhoudt. Op die manier kan het hout goed ventileren en zal het sneller drogen na regen. Wanneer je dit niet doet, blijft het hout voor langere tijd nat en kan het toch gaan rotten. Bovendien is het mogelijk dat de regen zal infiltreren in de gevel. Het best kies je daarom voor een vochtscherm tussen de gevelbekleding en de gevel zelf.

Het maakt verder niet uit in welke richting de planken worden bevestigd. Dit mag volledig naar smaak worden gekozen. Belangrijk is wel dat het hout op een houten rooster moet worden geplaatst. Bij verticaal plaatsen heb je als voordeel dat regen goed afgevoerd wordt. Zo erg wel voor dat er bij de kopse kanten geen water naar binnen kan sijpelen. Bij het plaatsen van een houten gevelbekleding is het ook een goed moment om je af te vragen of je geen isolatie wilt laten plaatsen. Dat scheelt aanzienlijk op de energiekosten.

Hoe onderhoud je houten gevelbekleding?

Houten gevelbekleding heeft wel enig onderhoud nodig. Wanneer je kies voor klasse I of II hout of kiest voor thermisch gemodificeerd hout, heeft het hout als eigenschap dat het zal gaan vergrijzen. Veel mensen vinden deze natuurlijke look juist mooi. In zo’n geval heb je er weinig onderhoud aan. Bij vergrijzing wordt het hout meestal niet slechter.

Bovendien is de vergrijzing op alle gebieden verschillend. Het is maar net waar de zonneschijn en het vocht valt. Mocht je het niet mooi vinden, kies dan voor gevelbekleding die je afwerkt met een speciale beits. Zo kun je verkleuring grotendeels voorkomen.

Wat zijn de prijzen van houten gevelbekleding?

Uiteraard wil je weten wat houten gevelbekleding kost. Dit is afhankelijk van de gekozen houtsoort, het totale oppervlakte van de gevel en hoe moeilijk het te plaatsen is. De prijzen liggen tussen de 100 en 150 euro per vierkante meter. Bij het toevoegen van isolatie lopen de prijzen op tussen de 120 en 250 euro per vierkante meter. Daarbij speelt ook de keuze voor het isolatiemateriaal een belangrijke rol.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.