Nieuwe ramen plaatsen? Dan is dit een pak goedkoper dankzij allerlei premies. Op die manier is het mogelijk de investering maximaal te benutten en een deel van de investering terug te vragen. Dit is mogelijk via de netbeheerder, maar ook via de Vlaamse overheid. Het verschilt per situatie bij welk loket je precies moet aanbellen. Dit is namelijk afhankelijk van de soort werken die zijn uitgevoerd. Het kan nuttig zijn om je goed te verdiepen in de premies voor ramen, zo kun je namelijk behoorlijk besparen.
Welke premies zijn er?
In principe zijn er verschillende premies beschikbaar. Zo is het bij hoogrendementsbeglazing mogelijk om een premie te krijgen via de netbeheerder. Maar de Vlaamse overheid geeft ook een premie bij renovatie. Daarbij is ook de verbeteringspremie opgenomen. Wie meerdere werken aan de woning laat uitvoeren, waaronder de plaatsing van nieuwe ramen, kan aanspraak maken op de totaalrenovatiebonus. En er zijn ook nog alternatieve premies zoals bijvoorbeeld de gemeentelijke premie ramen en de Burenpremie. Het is nuttig om je te verdiepen in hoe je aanspraak op deze premies kan maken.
Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.
Premie van de netbeheerder
Ten eerste de premie van de netbeheerder. Daarvoor dien je te voldoen aan twee voorwaarden. Ten eerste moeten de nieuwe ramen in de woning of appartement hoogrendementsbeglazing zijn. Ten tweede moet je zijn aangesloten op het elektriciteitsnet voor 1 januari 2006.
Het is verstandig om de werken zoals het plaatsen van de ramen uit te laten voeren door een aannemer. Op die manier is het mogelijk een premie te bekomen van 10 euro per vierkante meter op hoogrendementsglas. Bij minstens drie energiebesparende maatregelen is het mogelijk aanspraak te maken op de totaalrenovatiebonus. Wanneer ook het schrijnwerk wordt vervangen en de muren worden geïsoleerd, is het ook mogelijk een Combinatiepremie aan te vragen. De totaal renovatielening vervalt dan. Voor de premie op hoogrendementsglazen moet je bij de netbeheerder zijn. Voor de renovatiepremies is de Vlaamse overheid het aanspreekpunt.
Renovatiepremie voor nieuwe ramen
Het aanvragen van een renovatiepremie voor nieuwe ramen is relatief eenvoudig, maar er zijn wel een aantal voorwaarden waar aan voldaan moet worden. Ten eerste moet enkel- of dubbelglas vervangen worden door hoogrendementsglas. Op die manier is het mogelijk een pak te bezuinigen op de energierekening. Maar het schrijnwerk vervangen is ook een goede toevoeging. Als de woning minstens dertig jaar oud is en het glas en schrijnwerk worden vervangen, is het mogelijk te opteren voor de Vlaamse renovatiepremie.
Deze renovatiepremie van de Vlaamse overheid kan behoorlijk optellen. Het is zomaar 20 tot 30 procent van de kostprijs voor het buitenschrijnwerk. Er zijn wel een aantal voorwaarden aan. Je moet ten eerste de eigenaar van de woning zijn. Daarnaast zijn er inkomensvoorwaarden. Om te bepalen of je in aanmerking komt, wordt gekeken naar het gezamenlijk belastbaar inkomen vanaf het tweede jaar voorafgaand aan de aanvraagdatum.
De woning moet bovendien minstens dertig jaar oud zijn. De facturen van het plaatsen van glas- en schrijnwerk mogen maximaal twee jaar oud zijn. De premie dien je aan te vragen als zowel de facturen als het plaatsen van het glaswerk voltooid zijn.
Afgeschaft: de verbeteringspremie
Voorheen kon je bij een kleine investering bij de Vlaamse overheid aankloppen voor de verbeteringspremie. Maar sinds 1 juni 2019 bestaat deze premie niet meer. Deze is toegevoegd aan de Vlaamse renovatiepremie. Normaal gesproken kreeg je 1250 euro voor buitenschrijnwerk. Dit is nu niet meer het geval. Je dient nu te voldoen aan de voorwaarden van de renovatiepremie.
Totaalrenovatiebonus
Het is slim om niet alleen de ramen en het schrijnwerken te vervangen, maar om meerdere renovatiewerken over vijf jaar te verspreiden. Het investeren in nieuwe ramen leidt tot een premie van de overheid of netbeheerder en een financieel voordeel op de energierekening. Maar er is meer. Als je andere verbouwingsplannen hebt, heb je mogelijk recht op de Totaalrenovatiebonus. Dat kan behoorlijk aantikken, want deze komt bovenop de beschikbare premies van de netbeheerder.
Daarvoor zijn tenminste drie energiebesparende renovatiewerken nodig. Deze moeten in de afgelopen vijf jaar zijn uitgevoerd. Naast investeren in ramen kan ook geïnvesteerd worden in isolatie van daken, muren of vloeren. Het aanschaffen van een warmtepomp een zonneboiler of een ventilatiesysteem wordt ook gezien als een geldig renovatiewerk. Hier geldt: hoe meer renovatiewerken, des te hoger te bonus. In de meeste gevallen is het noodzakelijk de renovatiewerken door een ervaren vakman uit te laten voeren. Het is belangrijk om de voorwaarden hierop te controleren.
Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.
Alternatieve premies
Ten slotte zijn er ook nog alternatieve premies beschikbaar. Sommige gemeenten en provincies geven bijvoorbeeld een premie aan mensen die investeren in hoogrendementsglas. Dit kan de gemeentelijke premie ramen zijn. Ten slotte is er ook nog een Burenpremie voor burgers die collectief een renovatieproject beginnen.
Gemeentelijke premie ramen
Ten eerste de gemeentelijke premie ramen. Sommige gemeenten en provincies geven zelf een premie aan burgers die hoogrendementsglas aanschaffen. Dit is per gemeente en provincie verschillend en om deze reden is het lastig er een lijstje van te maken. We raden daarom aan om contact op te nemen met de gemeente of provincie om te vragen of een dergelijke gemeentelijke premie gehanteerd wordt in de regio.
Ook hier kan de investering behoorlijk worden terugverdiend. Het kan wat tijd kosten om je te verdiepen in de verschillende premies en bij wie je precies moet aankloppen, maar het levert wel een behoorlijke besparing op.
De Burenpremie
Ten slotte is er nog een alternatieve premie. Dit is de zogenaamde Burenpremie. Als je tien of meer deelnemers uit dezelfde buurt weet te verzamelen, spreekt men van een collectief. Dit is dus een gezamenlijk renovatieproject. Als één bewoner nieuwe ramen wil laten plaatsen, kan hij negen andere bewoners zoeken die dit ook willen laten doen. Deze moeten dan wel in de buurt wonen. Bij tien deelnemers is het collectief compleet en is het mogelijk om dit mede te delen aan de netbeheerder. Eandis en Infrax bieden deze Burenpremie aan.
Daarvoor moet er wel sprake zijn van goede begeleiding. Het renovatieproject mag alleen worden geleid door een daarvoor opgeleid projectbegeleider. De collectieve aanpak kan behoorlijk wat besparen. Niet alleen dankzij de Burenpremie, maar doordat de aannemer in één keer veel werk krijgt, zal de prijs op de offerte ook een stuk lager zijn. Bovendien zullen de werken een stuk vlotter worden uitgevoerd.
De projectbegeleider krijgt de Burenpremie. Die premie ligt op 400 euro per wooneenheid. Als deelnemer krijg je zelf dus geen Burenpremie, maar het is wel mogelijk om aanspraak te maken op premies van de netbeheerder. De projectbegeleider weet hoe deze premies kunnen worden aangevraagd. Eventueel mag de projectleider er wel voor kiezen om een deel van de Burenpremie te verdelen onder de buren. Maar het is zeker niet verplicht. De eigen premies haal je dus bij de netbeheerder.