Gevelbekleding

Padoek gevelbekleding

Padoek gevel Padoek gevel

Padoek gevelkleding is altijd een van de grootste blikvangers van het huis. Het ziet er warm, maar modern uit. Het materiaal is gemakkelijk te gebruiken als bekleding van een gevel omdat het zo vormvast is. Padoek is een houtsoort. Dat betekent dat het na verloop van tijd zal gaan vergrijzen. Toch is dat geen nadeel, want de meeste mensen zijn erg gecharmeerd van de grijze look. Voordeel van padoek is bovendien dat het niet nodig is om de gevel te onderhouden.

Wat is padoek gevelbekleding?

Padoek komt oorspronkelijk uit Midden- en West-Afrika. Het is een duurzame houtsoort. Daardoor is het ook zeer geschikt om de gevel mee te laten bekleden. Aanvankelijk ziet padoek als er als gevelbekleding oranje-roodachtig uit. Maar door het natuurlijke vergrijzingsproces zal dat zeker niet zo blijven. De kleuren kunnen van dag tot dag verschillen.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Dat heeft verder niets te maken met de levensduur van dit materiaal. Het is een enorm stevig materiaal dat niet uit kan zetten. Padoek is vormvast, wat betekent dat hoge of lage temperaturen niet van invloed zullen zijn. Daardoor heb je altijd een nette gevelbekleding. Net als bij ander hout is padoek gemakkelijk te bewerken en kun je daardoor je eigen gewenste formaat kiezen. En ook de levensduur van dit materiaal is veelbelovend. Het materiaal gaat zo’n 25 jaar mee, terwijl de prijzen goed betaalbaar zijn.

Is padoek gevoelig voor vergrijzing?

Houten gevelbekleding staat erom bekend dat het vaak gevoelig is voor vergrijzing. Ook bij padoek gevelbekleding is dit zeker het geval. Maar dit is vaak één van de redenen waarom mensen juist voor deze houtsoort kiezen. Ze zijn gecharmeerd door hoe mooi het hout oud kan worden. De vergrijzing van padoek is bij iedere gevel weer anders. Dat heeft er vooral mee te maken hoeveel Uv-straling er op de gevel plaatsvindt.

Dit betekent bijvoorbeeld dat een gevel op het zuiden gemaakt van dit materiaal veel sneller grijs zal worden dan een gevel op het noorden. Origineel is de kleur van padoek oranje-rood, maar binnen een paar weken ziet de kleur er al meer als bruin uit. Na ongeveer een jaar is de kleur volledig grijs. Maar dat betekent niet dat het materiaal een slechte levensduur heeft, want technisch blijft het materiaal prima in orde.

Hoe moet je padoek onderhouden?

Naast de mooie manier van vergrijzing is er nog een belangrijke reden waarom de meeste mensen voor padoek gevelbekleding kiezen. Er is namelijk geen onderhoud aan nodig. Padoek is een duurzame houtsoort die alleen maar vergrijst door de grote hoeveelheid zonlicht. Dit is een natuurlijk proces en zal niet ten koste gaan van bijvoorbeeld de stevigheid. Ook zal het materiaal ook bij hogere temperaturen verder niet uit gaan zetten.

Dit materiaal is volledig onderhoudsarm. Je hoeft er dus in die 25 jaar tijd dat dit materiaal de gevel bekleedt niets aan te doen. Wanneer je de natuurlijke kleur mooier vindt dan de vergrijzing, kun je bij bevestiging het materiaal het best meteen beitsen. 

Hoe kun je padoek gevelbekleding laten plaatsen?

Over het algemeen is het verstandig om de padoek gevelbekleding te laten plaatsen door een ervaren vakman. Deze heeft meer kennis van zaken en zal het materiaal op de juiste manier plaatsen. Er moet altijd gebruik worden gemaakt van planken die tenminste 15 tot 18 millimeter dikte hebben. Bovendien is het verstandig om bij het plaatsen van het materiaal als gevelbekleding wat ruimte achter de planken te houden. Zo kan het padoek beter drogen na de regen. Op die manier gaat het materiaal een stuk langer mee, wat betekent dat de volledig levensduur van het materiaal behaald wordt.

De planken mogen naar eigen inzicht worden geplaatst. Het maakt dus niet uit of dit verticaal of horizontaal gebeurt. Wel heeft elke richting zo zijn eigen voordelen. Bij verticale plaatsing kan het padoek het regenwater sneller afvoeren. Denk er wel om dat de kopse kanten van het hout goed beschermd moeten worden. Anders zal het materiaal veel water opnemen, wat de levensduur niet ten goede komt.

Verder raden we ten zeerste aan om gebruik te maken van een dampopen en waterkerend scherm. Op die manier kan vocht niet in de woning terechtkomen. Je merkt waarschijnlijk al dat je dus behoorlijk wat kennis van zaken moet hebben eer je deze op het oog gemakkelijke materialen aan de gevel bevestigd. Voor mensen die dit vaker gedaan hebben is dit geen probleem, maar we raden de meeste consumenten toch aan gebruik te maken van de kennis en ervaring van een ervaren vakman.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Wat zijn de prijzen van padoek gevelbekleding?

Nu je alles weet over padoek wil je waarschijnlijk graag weten wat het kost. Padoek gevelbekleding is relatief goedkoop in vergelijking met andere soorten gevelbekleding. De gemiddelde prijs bedraagt tussen de 75 en 120 euro per vierkante meter. Dat is alleen voor de aanschaf van het materiaal. Eventuele plaatsingskosten door een ervaren vakman komen er dus nog overheen, waardoor de prijzen nog iets op kunnen lopen.

De totale prijzen zullen dan ook vooral afhankelijk zijn van welk bedrijf en welke vakman je kiest. Verder is dit afhankelijk van de oppervlakte van de gevel die bedekt moet worden. De dikte van het padoek speelt ook een belangrijke rol in de prijs. En verder is niet iedere gevel gelijk. Een ervaren vakman zal bij het opmaken van de offerte altijd eerst de gevel komen inspecteren om te kijken naar de moeilijkheidsgraad.

Ook al zijn de prijzen dan iets hoger, we raden toch aan deze gevelbekleding over te laten aan een ervaren vakman. Dan weet je zeker dat de plaatsing van het materiaal correct verloopt en dat je langer plezier hebt van de lange levensduur van padoek. Wanneer alles correct geplaatst is, kan het materiaal tot wel 25 jaar meegaan. Bovendien is het ook belangrijk dat er bij het plaatsen voldoende ruimte wordt overgelaten. Eventueel is het mogelijk om bij het bekleden van de gevel ook meteen de keuze te maken voor het laten plaatsen van isolatie.

De prijzen van gevelbekleding zullen daardoor wel iets stijgen, maar dit zal in de toekomst een pak meer schelen op de energieafrekening.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.