Algemeen

Tadelakt: Prijzen, soorten en onderhoud

Tadelakt: Prijzen & Mogelijkheden Tadelakt: Prijzen & Mogelijkheden

Tadelakt is een prachtige, authentieke afwerking die je interieur een warme uitstraling geeft. Deze techniek vindt zijn oorsprong in Marokko en wordt gekenmerkt door een gladde, glanzende afwerking die er stijlvol uitziet en tegelijkertijd ook nog eens erg duurzaam is. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten tadelakt, de prijzen, en het onderhoud, zodat je goed geïnformeerd een beslissing kunt nemen. We kijken ook naar de verschillen tussen Marokkaanse tadelakt, zoals Tierrafino, en Spaanse tadelakt, zoals Ecowall.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Wat is tadelakt?

Tadelakt is een natuurlijk, mineraal-gebaseerd stucwerk dat vaak wordt gebruikt in badkamers, keukens en andere ruimtes waar een vochtige omgeving kan voorkomen. Het biedt niet alleen een mooie afwerking, maar is ook waterafstotend wanneer het correct wordt aangebracht en behandeld. De techniek omvat meerdere lagen die handmatig worden aangebracht en vervolgens worden gepolijst om de kenmerkende glans te creëren.

Soorten tadelakt

Er zijn verschillende soorten tadelakt, elk met hun eigen kenmerken en toepassingen. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende soorten tadelakt:

Type TadelaktKenmerkenGeschikte toepassingen
Marokkaanse Tadelakt (Tierrafino)Handgemaakt, met natuurlijke pigmentenBadkamers, wandafwerkingen
Spaanse Tadelakt (Ecowall)Gemaakt met synthetische pigmenten, snellere droogtijdInterieurs, commerciële ruimtes

Marokkaanse Tadelakt (Tierrafino)

Marokkaanse tadelakt, zoals Tierrafino, is de authentieke variant die met de hand wordt gemaakt van natuurlijke kalk en pigmenten. Dit type tadelakt is ideaal voor badkamerwanden en -vloeren, omdat het waterbestendig is. 

De kleur en afwerking zijn aan te passen aan je persoonlijke voorkeuren, waardoor je een unieke sfeer kunt creëren. Marokkaanse tadelakt is ook ademend, wat betekent dat het vocht kan reguleren en schimmel- en bacteriegroei voorkomt. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren en texturen, wat het een veelzijdige keuze maakt voor diverse interieurs.

Spaanse Tadelakt (Ecowall)

Spaanse tadelakt, zoals Ecowall, is een modern alternatief dat gebruikmaakt van synthetische pigmenten. Hierdoor droogt het sneller en is het makkelijker aan te brengen, wat het een uitstekende keuze maakt voor commerciële ruimtes en renovaties. Deze variant biedt ook een glanzende afwerking, maar met een meer uniforme uitstraling dan de traditionele Marokkaanse tadelakt. Ecowall is ideaal voor diegenen die een strakke, moderne look willen zonder in te hoeven leveren op kwaliteit. Het is ook een budgetvriendelijkere optie, waardoor het toegankelijk is voor een breder publiek.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Prijzen van tadelakt

De kosten voor het aanbrengen van tadelakt kunnen variëren, afhankelijk van het type tadelakt, de oppervlakte die behandeld moet worden en de vakman die je inschakelt. Hieronder vind je een gedetailleerd overzicht van de gemiddelde prijzen per vierkante meter, inclusief extra kosten die je mogelijk kunt tegenkomen.

Gemiddelde prijzen per vierkante meter

Type TadelaktGemiddelde prijs per m² (exclusief BTW)Toelichting
Marokkaanse Tadelakt (Tierrafino)€70 – €120Handmatige applicatie, unieke afwerking
Spaanse Tadelakt (Ecowall)€50 – €90Snellere applicatie, minder arbeidsintensief
Ondergrond voorbereiding€10 – €20 per m²Schoonmaken en voorbereiden van de ondergrond
Afwerkingscoating€5 – €15 per m²Aanbrengen van een beschermende laag
Vul je postcode in en ontvang een gratis offerte voor tadelakt.
Hoe verzamelen we deze data?
?
Gemiddelde prijzen in België:
GEMIDDELD
LAAG
HOOG
LAAG HOOG

Extra kosten om rekening mee te houden

Naast de basisprijzen zijn er ook andere kosten om in gedachten te houden, zoals:

  • Voorbereidingskosten: Dit kan variëren van €10 tot €20 per vierkante meter, afhankelijk van de staat van de ondergrond en de benodigde werkzaamheden.
  • Afwerkingskosten: De kosten voor het aanbrengen van een beschermende laag kunnen tussen de €5 en €15 per vierkante meter liggen. Dit is vooral belangrijk in vochtige ruimtes om de waterafstotende eigenschappen te waarborgen.
  • Vervoerskosten: Afhankelijk van de locatie van de vakman kunnen er extra vervoerskosten in rekening worden gebracht, variërend van €50 tot €100.

Prijsvoorbeeld

Stel, je wilt een badkamer van 20 m² laten afwerken met Marokkaanse tadelakt. Hier is een voorbeeld van de totale kosten:

  • Marokkaanse Tadelakt: 20 m² x €90 (gemiddeld) = €1.800
  • Voorbereidingskosten: 20 m² x €15 = €300
  • Afwerkingscoating: 20 m² x €10 = €200
  • Totale kosten: €1.800 + €300 + €200 = €2.300 (exclusief btw)

Tips om te besparen op tadelakt

Vergelijk offertes: Vraag offertes aan bij meerdere vakmannen om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden. Dit kan je helpen om aanzienlijke kosten te besparen.

  • Kies voor Spaanse tadelakt: Als je op zoek bent naar een budgetvriendelijkere optie, overweeg dan Spaanse tadelakt (Ecowall). Deze is vaak goedkoper en sneller aan te brengen.
  • Zelf doen: Als je handig bent, kun je overwegen om zelf de voorbereiding te doen, zoals het schoonmaken van de ondergrond. Dit kan de arbeidskosten verlagen.
  • Kies voor grotere oppervlakken: Als je van plan bent om meerdere ruimtes te laten behandelen, kan het voordelig zijn om alles in één keer aan te pakken. Veel vakmannen bieden kortingen bij grotere opdrachten.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Onderhoud van Tadelakt

Om de schoonheid en functionaliteit van je tadelakt te behouden, is goed onderhoud essentieel. Tadelakt is niet alleen een prachtige afwerking, maar ook een investering in je interieur. Het goed verzorgen ervan zorgt ervoor dat het zijn unieke uitstraling en eigenschappen behoudt. Hier zijn enkele uitgebreide tips en richtlijnen voor het onderhouden van je tadelakt, zodat je jarenlang kunt genieten van deze luxe afwerking.

Reinigen

Regelmatig onderhoud is cruciaal voor het behoud van je tadelakt. Stof en vuil kunnen zich ophopen en de glans van het oppervlak verminderen. Door af en toe te reinigen, voorkom je dat vuil en vlekken zich nestelen.

Gebruik een zachte doek: Veeg regelmatig stof en vuil weg met een vochtige, zachte doek of een microvezeldoek. Deze doeken zijn effectief in het opnemen van stof zonder krassen op de tadelakt te veroorzaken. Vermijd schurende materialen, omdat deze de oppervlakte kunnen beschadigen.

Vermijd agressieve chemicaliën en gebruik milde, ecologische schoonmaakmiddelen. Agressieve producten kunnen de beschermlaag van de tadelakt aantasten en de kleur vervagen. Kies voor pH-neutrale schoonmaakmiddelen die speciaal zijn ontwikkeld voor kalkgebonden oppervlakken. 

Voorkomen van vlekken

Vlekken kunnen een grote uitdaging zijn voor tadelakt, vooral in vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens. Het is belangrijk om proactief te zijn en maatregelen te nemen om vlekken te voorkomen.

Maak gemorste vloeistoffen onmiddellijk schoon om vlekken te voorkomen. Of het nu gaat om water, sap of olie, hoe sneller je het opruimt, hoe kleiner de kans dat er blijvende vlekken ontstaan. Gebruik een zachte doek om de vloeistof op te deppen en spoel het gebied daarna af met een vochtige doek.

Wees ook voorzichtig met het plaatsen van scherpe of zware voorwerpen op de tadelakt. Deze kunnen krassen of deuken veroorzaken die moeilijk te herstellen zijn. Gebruik altijd een snijplank als je in de keuken werkt, en vermijd het schuiven van meubels over tadelakt oppervlakken.

Wat zijn de voordelen van tadelakt ten opzichte van andere afwerkingen?

Tadelakt biedt een aantal unieke voordelen, zoals de mogelijkheid om verschillende kleuren en texturen te creëren. Bovendien is het waterdicht, ademend, en duurzaam. Het heeft ook een luxe uitstraling die andere materialen vaak niet kunnen evenaren.

Tadelakt is een prachtige manier om je interieur een luxe uitstraling te geven. Met de juiste informatie over prijzen, soorten en onderhoud ben je goed voorbereid om een weloverwogen beslissing te nemen. Wil je snel en eenvoudig prijzen ontvangen? Vraag dan een offerte aan bij meerdere vakmannen en ontdek wat de mogelijkheden zijn.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%

Veel gestelde vragen over tadelakt

Hoe lang gaat tadelakt mee?

Tadelakt is een zeer duurzame afwerking en kan tientallen jaren meegaan mits goed onderhouden. Regelmatig reinigen en het aanbrengen van een beschermende coating kan de levensduur aanzienlijk verlengen.

Is tadelakt geschikt voor vochtige ruimtes?

Ja, tadelakt is zeer geschikt voor vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens, vooral als het goed is aangebracht en behandeld met een waterafstotende coating. De Marokkaanse variant is vooral populair in dergelijke toepassingen.

Kan ik tadelakt zelf aanbrengen?

Hoewel het mogelijk is om tadelakt zelf aan te brengen, vereist het een zekere mate van ervaring en vaardigheid. Voor het beste resultaat is het aan te raden om een ervaren vakman in te schakelen die bekend is met de techniek en de juiste materialen.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.