Het asbestattest is een essentieel document voor eigenaars van oudere woningen in Vlaanderen. Sinds november 2022 is het verplicht om bij de verkoop van woningen die vóór 2001 zijn gebouwd een asbestkeuring te laten uitvoeren. In dit artikel leggen we de stappen van de aanvraagprocedure uit en bespreken we waarom en wanneer een asbestkeuring noodzakelijk is.
Waarom is een asbestattest belangrijk?
Asbest werd vroeger veel gebruikt in de bouw, omdat het brandwerend en isolerend was. Later bleek echter dat asbestvezels ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen en daarom is het gebruik van asbest sinds 1998 verboden in België. Een asbestkeuring geeft potentiële kopers duidelijkheid over de aanwezigheid van asbest in de woning en de toestand ervan, wat bijdraagt aan een veilige en transparante vastgoedtransactie.
Wanneer is een asbestattest verplicht
Een asbestattest is verplicht in de volgende situaties:
- Bij de verkoop van een woning die voor 2001 is gebouwd, moet de verkoper een asbestattest kunnen voorleggen aan de koper;
- Voor renovatie- of sloopwerken aan gebouwen die vóór 2001 zijn gebouwd, is een asbestinventaris verplicht. Dit document geeft aan waar asbest in het gebouw aanwezig is en in welke staat het verkeert.
Stappen voor de aanvraag van een asbestattest
Het aanvragen van een asbestattest verloopt in verschillende stappen, die we hieronder toelichten.
1. Zoek een gecertificeerde asbestdeskundige
De eerste stap is het vinden van een gecertificeerde asbestdeskundige. Deze professional is opgeleid om asbestinspecties uit te voeren en asbestattesten op te stellen. Je kunt een lijst van gecertificeerde deskundigen vinden op de website van de Vlaamse overheid of via gespecialiseerde bedrijven die asbestdiensten aanbieden.
2. Plan een afspraak
Neem contact op met de gecertificeerde asbestdeskundige om een afspraak te maken voor de inspectie. Het is belangrijk om alle relevante informatie over de woning beschikbaar te hebben, zoals bouwplannen en eventuele eerdere renovaties.
3. Uitvoering van de inspectie
De deskundige zal de woning grondig inspecteren om de aanwezigheid van asbesthoudende materialen te identificeren. Dit omvat een visuele inspectie van alle ruimtes, zowel binnen als buiten, en het nemen van monsters van verdachte materialen. Deze monsters worden vervolgens naar een laboratorium gestuurd voor analyse.
4. Laboratoriumanalyse
In het laboratorium worden de genomen monsters geanalyseerd om te bevestigen of ze asbest bevatten. De resultaten van deze analyse geven aan of en in welke concentratie asbest aanwezig is in de woning.
5. Aanmaak asbestattest
Op basis van de inspectie en de laboratoriumresultaten stelt de asbestdeskundige een gedetailleerd rapport op. Dit rapport bevat informatie over de locaties en de staat van de asbesthoudende materialen in de woning. Het asbestattest wordt vervolgens opgesteld en overhandigd aan de eigenaar van de woning.
Verkoop zonder asbestkeuring?
Het niet kunnen voorleggen van een asbestattest bij de verkoop van een woning die voor 2001 is gebouwd, kan verschillende negatieve gevolgen hebben. De verkoopprocedure kan vertraagd worden, omdat de koper zekerheid wil over de aanwezigheid van asbest voordat hij tot aankoop overgaat. Het niet naleven van de wettelijke verplichtingen kan ook leiden tot juridische geschillen en boetes. En zonder een asbestkeuring bestaat het risico dat de nieuwe eigenaar onbewust wordt blootgesteld aan asbest, met alle gezondheidsrisico’s van dien. Zorg er dus voor dat je tijdig een gecertificeerde asbestdeskundige inschakelt en de keuring laat uitvoeren, zodat je woning klaar is voor een vlotte verkoop.