Asbest

Asbestinventarisatierapport laten opstellen

Asbestinventarisatierapport Asbestinventarisatierapport

Weet je niet of je asbest hebt? Dan laat je dit best snel onderzoeken. Heb je veel asbest? Dan is het van belang dat het snel verwijderd wordt. Maar dat mag niet zomaar, er moet namelijk eerst een asbestinventarisatierapport worden gemaakt. Je wil graag weten hoe dat in zijn werk gaat en wat de mogelijkheden en kosten zijn. Wij geven je graag alle informatie over welke soorten asbestinventarisaties er zijn en op welke kosten je moet rekenen. Lees het op je gemak door, zodat jij weet hoe het in zijn werk gaat en hier op bent voorbereid als je het moet regelen.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Asbestinventarisatierapport, wat is dat precies?

Vroeger hadden veel mensen asbest bij een woning of bedrijf, dat was eigenlijk niet bijzonder. Maar dit heeft er wel voor gezorgd dat we het nu nog tegen kunnen komen. Het werd vroeger ingezet om te isoleren, maar na onderzoek is naar voren gekomen dat asbest niet goed is voor je gezondheid en het zou zelfs kankerverwekkend kunnen zijn.

Als je momenteel nog asbest hebt, is het advies om dat zo snel mogelijk weg te laten halen. Je moet daarvoor een asbestinventarisatierapport hebben. Het gaat dan over een verslag, een rapportage, van een onderzoek waarin dan vermeld staat hoeveel asbest er in de woning aanwezig is.

Daarbij moet er ook gekeken worden naar de bouwgeschiedenis van een huis. Er mag ook niets zomaar gesloopt worden, er moet eerst een asbestinventarisatierapport op worden gesteld. Als je dan een rapportage hebt en je moet of wil toch slopen, dan moet je met je verslag naar de gemeente en dan een melding indienen of aanvragen. 

Belangrijk: Ook als je je woning ooit wenst te verkopen, is zo’n asbestattest verplicht. Zonder mag je je woning niet verkopen.

Soorten asbestinventarisaties en hun prijs.

Ja, er bestaan verschillende asbestinventarisaties. In totaal zijn dat er drie en dat zijn type 0, type A en type B. We leggen je graag uit wat de verschillende zijn en wat de kosten zijn.

Vul je postcode in en ontvang een gratis offerte voor een asbestinventarisatie.
Hoe verzamelen we deze data?
?
Gemiddelde prijzen in België:
GEMIDDELD
LAAG
HOOG
LAAG HOOG
TypeKosten (inclusief BTW)Beschrijving
Type 0€100 – €200Visuele beoordeling van asbest verdachte materialen, niet geschikt voor saneringsdoeleinden.
Type A€300 – €400Noodzakelijk voor sloopwerkzaamheden, inventarisatie wordt uitgekeerd na onderzoek.
Type B€600 – €1500Gedetailleerde inventarisatie, noodzakelijk bij mogelijke beschadiging van asbesthoudend materiaal.
Soorten asbestinventarisaties
  • Als je gaat voor type 0, dan kost je dat gemiddeld 100 tot 200 euro. Dit is dan bedoeld voor een woonhuis en dat zijn gemiddelde kosten, inclusief de BTW. Het is een soort van visuele beoordeling. Er wordt dan gekeken of dat er asbest verdachte materialen zijn die je zo direct kunt zien. Het verslag wat je krijgt mag jij niet inzetten om de sanering van je asbest te regelen, daar moet je wel goed op bedacht zijn!
  • Dan heb je nog type A, dit kost je inclusief de BTW tussen de 300 en 400 euro. Mocht je willen slopen dan heb je een asbestinventarisatie nodig en na dit onderzoek krijg je deze eentje uitgekeerd.
  • Dan heb je nog als laatste type B. Deze kan je 600 euro kosten, maar ook 1500 euro. Dit is heel verschillend en is dan bedoeld om asbest te mogen inventariseren als er wat kapot gemaakt zou moeten worden. Het is duurder omdat het ook meer tijd kost. 
Asbestrapport opmaken en laten verwijderen
Asbestrapport opmaken en laten verwijderen

Werkwijze uitvoering asbestinventarisatierapport maken

Het is belangrijk dat je weet dat de regels om een asbestinventarisatie te laten doen de laatste jaren heel streng zijn geworden. Dit mag namelijk niet iedereen zomaar doen. Een bedrijf die het voor je uit wil voeren moet bijvoorbeeld een SC-540 certificaat hebben. Dit wil dan zeggen dat een bedrijf voldoet aan een goed kwaliteitsmanagementsysteem om de inventarisatie op de juiste manier uit te voeren. 

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Aandachtspunten asbestinventarisatierapport

Je hebt misschien al een tijdje het idee om asbest weg te laten halen. Maar toch heb je nog geen tijd gehad of je hebt geen idee waar je aan moet denken. Daarom bereiden wij je graag goed voor. Je hoeft alleen maar de tips door te nemen en dan kun je beginnen.

Niet ieder bedrijf mag een asbest rapport opmaken

Niet ieder bedrijf mag je helpen, daarom moet je bij een bedrijf altijd navraag doen naar een certificaat. Ook kun je op de website kijken of dat zij erover beschikken. Het opstellen van een asbestinventarisatierapport kan niet iedereen en daarom moet je goed weten wie je inschakelt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.  

Soms zijn twee tests nodig

Soms moet je type B onderzoek laten doen, maar dat kan pas als eerste type A is gedaan. Je moet dan dus wel twee keer onderzoekskosten betalen. Dit is wel iets waar je even rekening mee moet houden.

Zelf asbest verwijderen kan, maar het is best gevaarlijk

Heb je eraan gedacht of overwogen om zelf je asbest weg te halen? Dan moet je wel goed weten wat je wel of niet mag doen. Je mag namelijk zelf tot maximaal 35 vierkante meter aan asbest verwijderen. Is het asbest wat jij dan hebt hecht gebonden of niet? Als dat namelijk niet zo is, dan moet een bedrijf het sowieso afvoeren en mag jij er zelf niet aan beginnen. Toch is het advies om het uit handen te geven, omdat er veel is waar je rekening mee moet houden en het gevaarlijk is. 

Heb je recht op een subsidie?

Als jij een dak hebt van asbest en het staat in de buitenlucht en het is ook nog groter dan 35m2, dan kun je misschien in aanmerking komen voor een subsidie. Dit moet je dan bij je eigen gemeente aanvragen. Je kunt dan maximaal 25000 euro krijgen en dat is dan 4,50 per m2. De moeite waard om even uit te zoeken natuurlijk, zodat je geld kunt besparen. 

De voorwaarde is meestal wel dat het werk door een professional wordt gedaan. Zeker als je dak groter is dan 35 vierkante meter, dan is het vaak zelfs verplicht om een professional in te huren. Vraag hieronder een offerte aan en je weet meteen via de professional of je in aanmerking komt voor zo’n subsidie.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%

Veelgestelde vragen over asbestinventarisatierapporten

Wie mag een asbestinventarisatierapport opstellen?

Een asbestinventarisatierapport mag alleen worden opgesteld door bedrijven die beschikken over een SC-540 certificaat. Dit certificaat geeft aan dat het bedrijf voldoet aan strikte kwaliteitsnormen voor het uitvoeren van asbestinventarisaties. Het is belangrijk om altijd te verifiëren of het gekozen bedrijf gecertificeerd is, zodat je zeker weet dat het rapport voldoet aan alle wettelijke eisen.

Wat zijn de stappen na het verkrijgen van een asbestinventarisatierapport?

Na het verkrijgen van een asbestinventarisatierapport moet je, afhankelijk van de uitkomsten, verdere stappen ondernemen. Als asbest wordt aangetroffen, moet je een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf inhuren om het asbest veilig te verwijderen. Bij sloopwerkzaamheden moet je het rapport aan de gemeente overleggen en een sloopmelding of vergunning aanvragen. Het is cruciaal om alle stappen zorgvuldig te volgen om gezondheidsrisico’s en juridische problemen te vermijden.

Kan ik zelf asbest verwijderen of heb ik altijd een professional nodig?

Je mag zelf tot maximaal 35 vierkante meter aan hechtgebonden asbest verwijderen, mits je de juiste veiligheidsmaatregelen neemt. Echter, voor losgebonden asbest of grotere hoeveelheden is het verplicht om een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf in te schakelen. Het wordt sterk aangeraden om altijd een professional te gebruiken vanwege de gezondheidsrisico’s en de complexiteit van veilige verwijdering.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.