Asbest

Zonnepanelen Plaatsen op een Asbest Dak: Mag Dat?

Wat zegt de wetgeving over zonnepanelen op een asbest dak? Wat zegt de wetgeving over zonnepanelen op een asbest dak?

Zonnepanelen zijn een populaire en duurzame manier om energie op te wekken. Ze worden steeds meer gebruikt door zowel particulieren als bedrijven om hun energiekosten te verlagen en hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Maar wat als uw dak asbest bevat? Mag u dan zonnepanelen plaatsen? Het korte antwoord is nee. Het plaatsen van zonnepanelen op een asbest dak is niet toegestaan in België.

Waarom zijn zonnepanelen op een asbest dak niet toegestaan?

Asbest is een gevaarlijke stof die ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken, waaronder longkanker en asbestose. Wanneer asbest wordt verstoord, kunnen de vezels in de lucht terechtkomen en worden ingeademd. Het boren van gaten voor de installatie van zonnepanelen zou het asbest kunnen verstoren, wat de gezondheid van zowel de installateurs als de bewoners in gevaar brengt.

Wat kost het om een asbest dak te vervangen?

Als u zonnepanelen wilt plaatsen op uw dak, moet u eerst het asbest laten verwijderen en uw dak laten vervangen. De kosten voor het verwijderen van een asbest dak en het plaatsen van een nieuw dak kunnen aanzienlijk variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van het dak en de complexiteit van de werkzaamheden.

Vul je postcode in en ontvang een gratis offerte voor het vervangen van een asbest dak.
Hoe verzamelen we deze data?
?
Gemiddelde prijzen in België:
GEMIDDELD
LAAG
HOOG
LAAG HOOG

Gemiddelde Kosten

  • Verwijdering van Asbest: De kosten voor het verwijderen van asbest kunnen variëren van €20 tot €30 per vierkante meter. Dit kan oplopen tot duizenden euro’s, afhankelijk van de grootte van uw dak.
  • Nieuwe Dakbedekking: De kosten voor een nieuw dak zijn afhankelijk van het type materiaal dat u kiest. Voor standaard dakbedekking zoals bitumen of dakpannen liggen de kosten tussen €50 en €100 per vierkante meter.
  • Totale Kosten: Voor een gemiddeld dak van 100 vierkante meter kunnen de totale kosten voor het verwijderen van asbest en het plaatsen van een nieuw dak dus variëren van €7.000 tot €13.000.

Premies en Subsidies in België voor asbestverwijdering

De Belgische overheid biedt verschillende premies en subsidies aan om de kosten van asbestverwijdering te helpen dekken. Dit maakt het proces betaalbaarder voor particulieren en bedrijven.

Beschikbare Premies

  1. Vlaamse Asbestpremie: In Vlaanderen kunt u in aanmerking komen voor een premie voor het verwijderen van asbestdaken en -gevels. De premie bedraagt €8 per vierkante meter, met een maximum van €12.000 per project.
  2. Energiepremies: Sommige gemeenten en provincies bieden aanvullende energiepremies aan voor dakisolatie en de installatie van zonnepanelen nadat het asbest is verwijderd.
  3. Renteloze Lening: In sommige gevallen kunt u ook in aanmerking komen voor een renteloze lening voor energiebesparende maatregelen, waaronder het verwijderen van asbest en het installeren van zonnepanelen.

Conclusie

Het is duidelijk dat het niet toegestaan is om zonnepanelen te plaatsen op een asbest dak vanwege de gezondheidsrisico’s. Het vervangen van een asbest dak kan duur zijn, maar de beschikbare premies en subsidies in België kunnen de financiële last verlichten. Door eerst uw asbest dak te laten vervangen, kunt u veilig en verantwoord investeren in zonnepanelen en bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Voor meer informatie over de specifieke premies en subsidies die beschikbaar zijn in uw regio, kunt u de websites van uw lokale overheid of energieagentschap raadplegen.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.