Asbest

Luchtmeting Asbest: Wat is het en hoe Betrouwbaar is het?

Asbest luchtmeting Asbest luchtmeting

Asbest is een gevaarlijk materiaal dat vroeger veelvuldig werd gebruikt in de bouw vanwege zijn duurzame en brandwerende eigenschappen. Tegenwoordig weten we dat blootstelling aan asbestvezels ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, waaronder longkanker en asbestose. Daarom is het essentieel om luchtmetingen uit te voeren wanneer er een vermoeden van asbest aanwezig is. In dit artikel leggen we uit wat luchtmeting asbest inhoudt, wanneer het nodig is, hoe betrouwbaar het is, de verschillende soorten metingen en de kostprijs.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Wat is luchtmeting asbest?

Luchtmeting asbest is een proces waarbij de lucht in een bepaalde ruimte wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van asbestvezels. Dit wordt gedaan door luchtmonsters te nemen en deze in een laboratorium te analyseren. De metingen helpen om te bepalen of er een gevaarlijke concentratie van asbestvezels in de lucht aanwezig is, wat cruciaal is voor het waarborgen van een veilige leef- en werkomgeving.

Wanneer uitvoeren?

Luchtmetingen voor asbest zijn essentieel in verschillende situaties:

 1. Voor en na asbestsanering: Om de effectiviteit van een sanering te controleren.
 2. Renovatie of sloop van oude gebouwen: Vooral gebouwen die vóór 1993 zijn gebouwd, kunnen asbesthoudende materialen bevatten.
 3. Bij vermoeden van asbestverontreiniging: Bijvoorbeeld na schade aan asbesthoudende materialen door brand of storm.
 4. Periodieke controles: In gebouwen waar asbest aanwezig is, zijn periodieke controles belangrijk om de luchtkwaliteit te waarborgen.

Hoe betrouwbaar is het?

De betrouwbaarheid van een luchtmeting voor asbest hangt af van verschillende factoren, waaronder de gebruikte methoden en apparatuur, de ervaring van de uitvoerder, en de analyse in het laboratorium. Wanneer uitgevoerd door gecertificeerde vakmensen met de juiste apparatuur, zijn luchtmetingen zeer betrouwbaar. Het is cruciaal dat deze metingen worden uitgevoerd door professionals om de nauwkeurigheid en veiligheid te waarborgen.

Soorten metingen

Er zijn verschillende methoden om luchtmetingen voor asbest uit te voeren, waaronder:

 1. Directe microscopische analyse (DMA): Hierbij worden luchtmonsters direct onder een microscoop geanalyseerd.
 2. Transmissie-elektronenmicroscopie (TEM): Een meer geavanceerde methode die zeer kleine asbestvezels kan detecteren.
 3. Rasterelektronenmicroscopie (REM): Gebruikt voor het verkrijgen van gedetailleerde beelden van asbestvezels.
 4. Luchtpompen met filters: Hierbij wordt lucht door een filter gepompt, waarna het filter in een laboratorium wordt geanalyseerd.

Kostprijs van een asbest luchtmeting

De kosten van een luchtmeting voor asbest kunnen variëren afhankelijk van de omvang van de locatie, de complexiteit van de meting, en de gebruikte methoden. Over het algemeen liggen de kosten tussen de €200 en €600 per meting. Maar ga er vanuit dat zo’n test gemiddeld 4 uur duurt en zo’n € 350 kost. Dit bedrag kan hoger zijn als er aanvullende analyses nodig zijn of als er meerdere monsters moeten worden genomen.

Vul je postcode in en ontvang een gratis offerte voor een asbest luchtmeting.
Hoe verzamelen we deze data?
?
Gemiddelde prijzen in België:
GEMIDDELD
LAAG
HOOG
LAAG HOOG

Conclusie

Het uitvoeren van een luchtmeting voor asbest is van cruciaal belang om de veiligheid van een leef- of werkomgeving te garanderen. Vanwege de complexiteit en de gezondheidsrisico’s die gepaard gaan met asbest, is het essentieel om deze metingen altijd door gecertificeerde vakmensen te laten uitvoeren. Zij hebben de kennis, ervaring en apparatuur om nauwkeurige en betrouwbare metingen te verrichten, zodat u met een gerust hart kunt wonen en werken.

Heeft u een vermoeden van asbest in uw omgeving of staat u voor een renovatie of sloop van een oud gebouw? Neem dan contact op met een gespecialiseerd bedrijf voor een professionele luchtmeting. Gebruik daarvoor onderstaand formulier. Jouw gezondheid en veiligheid staan voorop!

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

 • Ontvang gratis offertes
 • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
 • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.