Algemeen

De beste fornuizen voor een professionele kookervaring thuis 

blank

Droom je van de ultieme kookervaring in je eigen keuken? Kook je graag voor jezelf, je gezin of voor tal van vrienden en familieleden tegelijk? Er is een geschikt fornuis voor elke hobbykok. Kies voor een exemplaar dat jou voorziet van alle gemakken én bovendien nog eens een streling is voor het oog. 

Laat je inspireren en adviseren door deze fornuizengids met praktische tips. Ontdek waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw fornuis en welk type het best past bij jouw kookervaring en -wensen. Ga je voor een inductiefornuis of toch liever voor eentje op gas? Kies je een grote eyecatcher of een compact model? Na het lezen van dit artikel, maak jij ongetwijfeld de juiste keuze. 

Een fornuis op maat van jouw keuken 

Voor je begint te fantaseren over exclusief design en technologische snufjes, is het belangrijk om jouw beschikbare ruimte te meten. Fornuizen bestaan er in alle groottes, van nederig en bescheiden tot indrukwekkend en imposant. De meeste kleine modellen starten vanaf 60 centimeter breed, de grootste exemplaren beschikken over een breedte van wel 220 centimeter. Koop een fornuis dat perfect past in jouw keuken en naadloos aansluit aan jouw kookbehoeften. 

Hoe groot jouw ideaal fornuis is, hangt af van het aantal gewenste kookpitten. Op basis hiervan, weet je exact hoeveel potten en pannen er op je koektoestel passen. Kook je graag voor veel gasten tegelijkertijd, dan kies je best voor een fornuis met meer dan 4 pitten. Beperken jouw kookkunsten zich tot het bakken van een spiegeleitje? Dan heb je voldoende aan een compact model met 2 tot 4 bekken of kookpunten. 

Vrijstaand of inbouw: ontdek de verschillen

Welk model van fornuis je kiest, is grotendeels afhankelijk van je huidige of toekomstige indeling. Sta je voor een verbouwing en kies je ervoor om enkel je fornuis te vervangen? Dan is een inbouwtoestel ideaal en plaats je het eenvoudig tussen je bestaande keukenkasten. 

Bij een grondige renovatie of bij een nieuwproject, heb je ook de mogelijkheid om te kiezen voor een vrijstaand fornuis. Deze modellen hebben vaak een robuuste uitstraling en zijn beschikbaar in verschillende stijlen, van strak modern tot retro chic. Met hun meerdere kookpitten en exclusieve looks overtuigen ze vaak elke fanatieke thuiskok. 

Ontdek welke kookplaat jouw favoriet is 

Er bestaan twee grote groepen fornuizen: gasfornuizen en inductiefornuizen. Elke soort biedt jou als kok een andere ervaring. Sommige modellen combineren zelfs het beste van beide werelden: een kookplaat op gas en een oven die werkt op elektriciteit. Ontdek welke voor- en nadelen verbonden zijn aan beide varianten van kooktoestellen. 

Kies voor het gemak van een klassiek gasfornuis

Vele professionele koks, maar ook hobbykoks, zweren bij een gasfornuis. Bij deze traditionele manier van koken pas je de temperatuur van je branders precies aan, zodat je volledige controle krijgt over het gaar- en kookproces van je gerechten. Ideaal voor de fijnproevers onder ons die hun keuken graag omtoveren tot een waar kookparadijs. Bovendien krijg je er bij een gasfornuis automatisch een exclusieve uitstraling bij. En deze kooktoestellen tillen de look van jouw keuken in no time naar een ongemeten niveau. 

Kies je voor een gasfornuis in jouw keuken? Dan moet jouw keuken uiteraard ook voorzien zijn van een gasaansluiting. Houd rekening met eventuele extra kosten, of leg nog voor je verbouwing de juiste voorzieningen klaar in je keuken. Let wel, het schoonmaken van een fornuis met gasbranders kan iets lastiger zijn dan andere varianten. De bekken van je fornuis moeten namelijk apart gereinigd worden. 

Snel en veilig koken op een inductiefornuis

Koken op een inductiefornuis biedt heel wat voordelen: ze warmen razendsnel op, zijn energiebesparend en onderhoudsvriendelijk. Daarnaast zijn kooktoestellen op inductie bijzonder veilig. Enkel de pannen verhitten, niet de plaat zelf, wat hen een favoriet van vele gezinnen maakt. Koop je een inductiefornuis, dan moet je genoodzaakt aangepaste potten en pannen voorzien die de warmte van de kookplaat geleiden. 

Voor elk karakter het juiste design 

Net zoals elke persoon en dus ook elke thuiskok verschillende karaktereigenschappen heeft, bestaan er fornuizen in tal van kleuren en designs. Gaande van een strak model met een industriële look, tot een vintage retro fornuis. Kies voor een fornuis dat past bij jouw keuken en interieurwensen. Pas de kleur van je toestel af op de rest van je ruimtes, of durf een exemplaar te kopen in een opmerkelijke en sprekende kleur, de mogelijkheden zijn legio. 

Til je kookervaring naar een hoger niveau met de juiste extra’s 

Beslis zelf hoeveel extra’s je toevoegt, welke functionaliteiten je belangrijk vindt en voor welke toevoegingen je graag wat dieper in de buidel tast. Kies je voor een fornuis met een enkele of dubbele oven? Plaats je een aparte dampkap, of ga je voor een fornuis met geïntegreerde afzuiging? Creëer je een kookervaring met grillplaat, salamander, wokpit of kies je resoluut voor een sober en traditioneel kooktoestel? Jij beslist. 

De ultieme kookervaring én een professionele uitstraling 

Denk voor de aankoop van je fornuis grondig na over de afmeting, het design en aansluiting van je toestel. Op basis van jouw kookervaring en – behoeften, kies je voor een compact model of net voor een professioneel fornuis met alle toeters en bellen. 

Koop vooral een fornuis waarmee je kan uitpakken met jouw skills en imponeer vrienden en familie met de lekkerste en gezelligste etentjes. Laat je kooktoestel de kern vormen van samenzijn. Of het nu gaat om een simpel gerechtje op een dinsdag of een uitgebreid viergangenmenu op een zaterdagavond, een geschikt fornuis is jouw betrouwbare houvast bij elke kookgelegenheid.