Waterontharder

Is een waterontharder noodzakelijk? Alles wat je moet weten!

Is een waterontharder noodzakelijk Is een waterontharder noodzakelijk

Een waterontharder is een apparaat dat kalk uit leidingwater verwijdert. Dit kan veel voordelen hebben, maar is het werkelijk noodzakelijk om een waterontharder in huis te halen? In dit uitgebreide artikel duiken we diep in de voor- en nadelen van een waterontharder, wanneer deze nuttig is, hoe de kosten eruitzien, en of het de investering waard is.

Wat is een waterontharder?

Een waterontharder is een apparaat dat hard water omzet in zacht water. Hard water bevat hoge concentraties calcium- en magnesiumionen, die verantwoordelijk zijn voor kalkaanslag in leidingen, apparaten en op oppervlakken. Een waterontharder gebruikt meestal ionenwisselaars of magnetische technologie om deze mineralen uit het water te halen en de negatieve effecten van hard water te verminderen.

Hoe weet je of je hard water hebt?

Voordat je beslist of een waterontharder noodzakelijk is, is het belangrijk te weten of je hard water hebt. In Nederland verschilt de waterhardheid per regio. De hardheid van water wordt gemeten in Duitse graden hardheid (°dH). De schaal is als volgt:

  • 0 – 4 °dH: Zeer zacht water
  • 4 – 8 °dH: Zacht water
  • 8 – 12 °dH: Gemiddeld hard water
  • 12 – 18 °dH: Hard water
  • > 18 °dH: Zeer hard water

Je kunt de hardheid van je water controleren via de website van je waterleverancier, of met een speciale testkit. In veel regio’s van Nederland is het water gematigd hard tot zeer hard, vooral in provincies als Brabant, Limburg, Utrecht en Gelderland.

Voordelen van een waterontharder

Het hebben van een waterontharder biedt meerdere voordelen, vooral als je in een gebied met hard water woont. Hieronder worden de belangrijkste voordelen besproken:

1. Minder kalkaanslag

Een van de grootste problemen met hard water is kalkaanslag. Dit kan zich ophopen in leidingen, huishoudelijke apparaten (zoals wasmachines, vaatwassers en koffiezetapparaten), en op oppervlakken zoals kranen en douches. Een waterontharder voorkomt deze ophoping en kan de levensduur van je apparaten verlengen.

2. Minder energieverbruik

Wanneer kalkaanslag zich ophoopt in waterverwarmingssystemen en boilers, moeten deze harder werken om water op te warmen, wat leidt tot een hoger energieverbruik. Een waterontharder kan helpen dit probleem te voorkomen, waardoor je mogelijk bespaart op je energierekening.

3. Beter voor huid en haar

Hard water kan de huid uitdrogen en irritatie veroorzaken, vooral voor mensen met een gevoelige huid of huidaandoeningen zoals eczeem. Zacht water kan milder zijn voor de huid en helpt ook het haar zachter en glanzender te maken.

4. Lagere schoonmaakkosten

Met zacht water hoef je minder schoonmaakmiddelen, shampoo en wasmiddelen te gebruiken, omdat deze beter schuimen in zacht water. Dit kan op de lange termijn flink wat kosten besparen.

5. Langere levensduur van apparaten

Apparaten zoals wasmachines en vaatwassers die met hard water werken, gaan vaak minder lang mee door kalkaanslag in de leidingen en op verwarmingselementen. Een waterontharder kan de levensduur van deze apparaten verlengen.

Nadelen van een waterontharder

Hoewel een waterontharder veel voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen die je in overweging moet nemen voordat je besluit er een aan te schaffen.

1. Kosten van aanschaf en onderhoud

De aanschafprijs van een waterontharder kan variëren van €800 tot €2000, afhankelijk van het type en de capaciteit. Daarnaast moet je rekening houden met de kosten voor onderhoud en het aanvullen van regeneratiezout (voor ionenwisselaars). Zie de tabel hieronder voor een overzicht van de kosten.

2. Gebruik van zout

Traditionele ionenwisselaar-waterontharders werken met zout om de harskorrels te regenereren. Dit betekent dat je regelmatig zout moet kopen, en in sommige gevallen kan het zoutgehalte in het afvalwater een punt van zorg zijn, vooral in gebieden met strikte milieuregels.

3. Waterverbruik

Sommige waterontharders gebruiken water tijdens het regeneratieproces. Dit kan leiden tot een iets hoger waterverbruik, wat vooral een punt van aandacht kan zijn in huishoudens met een hoge waterrekening.

4. Smaak van het water

Voor sommige mensen kan zacht water anders smaken dan hard water, omdat het minder mineralen bevat. Dit is echter een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Wanneer is een waterontharder noodzakelijk?

Een waterontharder is niet altijd noodzakelijk, maar kan een goede investering zijn in de volgende situaties:

  • Je woont in een gebied met hard of zeer hard water (meer dan 12 °dH).
  • Je hebt regelmatig last van kalkaanslag op kranen, in apparaten of op andere oppervlakken.
  • Je merkt dat je apparaten zoals de wasmachine of vaatwasser minder goed werken of sneller kapot gaan.
  • Je hebt huidproblemen die verergeren door het gebruik van hard water.
  • Je wilt besparen op energiekosten en schoonmaakmiddelen op de lange termijn.

Als je in een gebied woont met zacht tot gemiddeld hard water, is een waterontharder wellicht minder noodzakelijk, en kun je overwegen of de voordelen opwegen tegen de kosten.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Welke types waterontharders zijn er?

Er zijn verschillende soorten waterontharders op de markt. De meest voorkomende zijn:

  • Ionenwisselaar (zoutontharders): Deze werken door calcium- en magnesiumionen uit het water te verwijderen en te vervangen door natriumionen. Dit is de meest gebruikte en effectieve methode, maar vereist periodiek onderhoud en aanvulling van zout.
  • Magnetische waterontharders: Deze ontharders gebruiken magnetische velden om de eigenschappen van calcium en magnesium in het water te veranderen, zodat ze zich niet kunnen hechten aan leidingen en apparaten. Het bewijs van hun effectiviteit is echter minder sterk.
  • Elektronische waterontharders: Deze ontharders sturen elektronische pulsen door het water om kalkaanslag te verminderen. Net als magnetische ontharders zijn ze onderhoudsvrij, maar hun effectiviteit kan variëren afhankelijk van de waterhardheid.

Prijzen van waterontharders

De kosten van een waterontharder kunnen sterk variëren, afhankelijk van het type, de capaciteit en de installatiekosten. Hieronder vind je een overzicht van de geschatte prijzen van verschillende soorten waterontharders.

Type waterontharderPrijs (inclusief installatie)Onderhoudskosten per jaarZoutkosten per jaar
Ionenwisselaar (zoutontharder)€1000 – €2000€100 – €150€50 – €100
Magnetische waterontharder€300 – €800GeenGeen
Elektronische waterontharder€400 – €900GeenGeen
Vul je postcode in en ontvang een gratis offerte voor een waterontharder.
Hoe verzamelen we deze data?
?
Gemiddelde prijzen in België:
GEMIDDELD
LAAG
HOOG
LAAG HOOG

Is een waterontharder de investering waard?

Of een waterontharder de investering waard is, hangt af van je specifieke situatie. Als je in een gebied met hard water woont en vaak last hebt van kalkaanslag, kan een waterontharder op de lange termijn kosten besparen op reparaties, energieverbruik en schoonmaakmiddelen. Daarnaast kan het ook bijdragen aan een aangenamer gebruik van water voor je huid, haar en huishoudelijke apparaten.

Voor huishoudens met zacht of gemiddeld hard water is het effect van een waterontharder mogelijk minder merkbaar, en kun je afwegen of de kosten opwegen tegen de voordelen.

Conclusie

Een waterontharder is niet altijd noodzakelijk, maar biedt wel veel voordelen voor huishoudens in gebieden met hard water. Het kan kalkaanslag verminderen, de levensduur van apparaten verlengen, energie besparen en een positief effect hebben op je huid en haar. Aan de andere kant zijn er kosten verbonden aan de aanschaf, installatie en het onderhoud van een waterontharder, die je goed moet overwegen voordat je een beslissing neemt.

Als je twijfelt of je een waterontharder nodig hebt, kun je beginnen met het meten van de waterhardheid in jouw regio. Dit geeft je een goed idee of de voordelen van een waterontharder opwegen tegen de investering. Neem via onderstaand formulier contact op met ons en wij laten je gratis weten hoe het gesteld is met de hardheid van het water in jouw regio.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.