Badkamer

Badkamer betegelen: Populaire tegels & prijzen

Badkamer betegelen Badkamer betegelen

Het betegelen van de badkamer is een van de belangrijkste aspecten van de renovatie of het ontwerpen van een badkamer. Het kan zowel de uitstraling als de functionaliteit van de ruimte enorm verbeteren. In dit artikel bespreken we alle facetten van het betegelen van de badkamer, van soorten tegels tot de kosten en tips voor een succesvolle installatie.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Waarom kiezen voor tegels in de badkamer?

Tegels zijn een populaire keuze voor badkamers vanwege hun duurzaamheid, waterbestendigheid en esthetische veelzijdigheid. Ze zijn eenvoudig te reinigen, gaan lang mee en kunnen tegen vochtige omstandigheden, wat in badkamers vaak voorkomt. Bovendien zijn tegels verkrijgbaar in verschillende stijlen, kleuren en materialen, zodat je ze kunt aanpassen aan de gewenste uitstraling van je badkamer.

Soorten badkamertegels

Het kiezen van de juiste tegelsoort is cruciaal voor zowel de uitstraling als de functionaliteit van de badkamer. Hier zijn enkele populaire keuzes:

1. Keramische tegels

Keramische tegels zijn een van de meest voorkomende keuzes voor badkamers vanwege hun waterbestendigheid en betaalbaarheid. Ze zijn gemakkelijk te onderhouden en verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren en patronen. Ook als vloer voor een inloopdouche worden ze erg vaak gebruikt.

2. Porseleinen tegels

Porseleinen tegels zijn harder en dichter dan keramische tegels, wat ze extra duurzaam maakt. Ze zijn bijzonder geschikt voor vochtige ruimtes zoals badkamers en kunnen zelfs op vloeren worden gebruikt omdat ze bestand zijn tegen zware belasting.

3. Natuursteen tegels

Natuursteen, zoals marmer, graniet of leisteen, geeft een luxe uitstraling aan de badkamer. Deze tegels vereisen echter meer onderhoud en zijn duurder in vergelijking met keramiek of porselein.

4. Mozaïektegels

Mozaïektegels bestaan uit kleine stukjes tegels die op een net worden bevestigd. Ze kunnen een decoratieve toets toevoegen aan de badkamer, vooral als accentwand of in doucheruimtes. Deze tegels zijn verkrijgbaar in verschillende materialen zoals glas, keramiek of natuursteen.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Badkamer betegelen: stappenplan

Het succesvol betegelen van de badkamer vereist planning en precisie. Hieronder volgt een stap-voor-stap gids om het proces vlot te laten verlopen.

Stap 1: Voorbereiding van de ondergrond

Een goede voorbereiding van de ondergrond is essentieel voor een duurzame betegeling. De wanden en vloeren moeten schoon, droog en vlak zijn. Eventuele oneffenheden of scheuren moeten worden gerepareerd voordat de tegels worden geplaatst.

Stap 2: Bepalen van het tegelpatroon

Voordat je begint met het plaatsen van de tegels, is het belangrijk om te bepalen hoe het patroon eruit zal zien. Denk hierbij aan rechte plaatsing, diagonale patronen of het populaire visgraatmotief. Het is ook verstandig om vooraf te bepalen waar je de snijlijnen wilt, zodat je geen kleine of onregelmatige stukjes tegel overhoudt op zichtbare plaatsen.

Stap 3: Aanbrengen van de lijm

Gebruik een hoogwaardige tegellijm die geschikt is voor de gekozen tegelsoort en de ondergrond. Breng de lijm aan met een getande lijmkam om een gelijkmatige verdeling te garanderen. Werk in kleine secties om te voorkomen dat de lijm uitdroogt voordat je de tegels aanbrengt.

Stap 4: Tegels plaatsen

Plaats de tegels zorgvuldig volgens het geplande patroon. Gebruik tegelafstandhouders om ervoor te zorgen dat de tegels gelijkmatig worden geplaatst en dat de voegen overal even breed zijn. Controleer regelmatig of de tegels waterpas liggen en pas waar nodig de plaatsing aan.

Stap 5: Voegen

Nadat de lijm is opgedroogd (meestal na 24 uur), kun je de voegen invullen met voegmiddel. Gebruik een rubberen voegspaan om het voegmiddel gelijkmatig in de voegen te verspreiden. Verwijder overtollig voegmiddel en maak de tegels schoon met een vochtige spons voordat het voegmiddel volledig uithardt.

Stap 6: Afwerking

Als laatste stap kun je de randen van de tegels afwerken met kit om ze waterdicht te maken, vooral rond douches, wastafels en baden. Dit voorkomt dat water achter de tegels komt en schade veroorzaakt aan de onderliggende structuren.

Prijs van badkamer betegelen

De kosten voor het betegelen van een badkamer kunnen variëren afhankelijk van de gekozen materialen, het formaat van de badkamer en of je een professional inschakelt of zelf het werk doet. Hieronder een overzicht van de gemiddelde prijzen in België voor verschillende tegelsoorten en de installatiekosten.

OnderdeelGemiddelde prijs per m² (incl. btw)
Keramische tegels€20 – €40
Porseleinen tegels€30 – €70
Natuursteen tegels€50 – €120
Mozaïektegels€80 – €150
Tegellijm en voegmiddel€10 – €20
Installatie door een vakman€30 – €60
Vul je postcode in en ontvang een gratis offerte voor het betegelen van je badkamer.
Hoe verzamelen we deze data?
?
Gemiddelde prijzen in België:
GEMIDDELD
LAAG
HOOG
LAAG HOOG

Tips voor een succesvolle badkamerrenovatie

Het betegelen van de badkamer kan een uitdagende klus zijn, vooral als je geen ervaring hebt. Hier zijn enkele tips om je te helpen het beste resultaat te behalen:

  • Kies de juiste tegelgrootte: Grote tegels kunnen een kleine badkamer ruimer doen lijken, terwijl kleinere tegels meer textuur en detail kunnen toevoegen.
  • Gebruik waterdichte materialen: Zorg ervoor dat de materialen die je gebruikt geschikt zijn voor natte omgevingen om problemen zoals schimmel en vochtophoping te voorkomen.
  • Denk aan de voegkleur: De kleur van de voeg kan de uitstraling van je badkamer sterk beïnvloeden. Een voeg die in contrast staat met de tegelkleur kan de vorm van de tegels benadrukken, terwijl een bijpassende kleur zorgt voor een rustigere uitstraling.
  • Professionele installatie: Als je niet zeker bent van je eigen doe-het-zelf vaardigheden, overweeg dan om een professionele tegelzetter in te huren. Een slechte installatie kan leiden tot problemen op de lange termijn, zoals losse tegels of lekkages.

Duurzaamheid en onderhoud van badkamertegels

Een van de grootste voordelen van tegels in de badkamer is hun duurzaamheid. Met het juiste onderhoud kunnen tegels tientallen jaren meegaan. Enkele onderhoudstips voor badkamertegels zijn:

  • Regelmatig schoonmaken: Veeg regelmatig de tegels en voegen schoon met een vochtige doek en een mild schoonmaakmiddel. Dit voorkomt ophoping van vuil en zeepresten.
  • Schimmelpreventie: Zorg voor voldoende ventilatie in de badkamer om schimmelvorming te voorkomen, vooral in de voegen.
  • Herstel van voegen: Na verloop van tijd kunnen voegen verslijten. Herstel ze indien nodig om de waterbestendigheid van de tegels te behouden.

Conclusie

Het betegelen van de badkamer is een investering die zowel de uitstraling als de functionaliteit van de ruimte aanzienlijk kan verbeteren. Door de juiste tegelsoort te kiezen, nauwkeurig te werk te gaan en rekening te houden met de specifieke eisen van een natte ruimte, kun je een badkamer creëren die zowel mooi als duurzaam is.

Of je nu kiest voor keramische tegels voor hun betaalbaarheid en onderhoudsgemak, of voor luxe natuursteen voor een verfijnde uitstraling, het is belangrijk om het proces zorgvuldig te plannen. Met de informatie in deze gids ben je goed voorbereid om aan de slag te gaan of een vakman in te schakelen voor jouw project.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.