Techniek

Bespaar energie en monitor je verbruik met Niko Home Control

blank

Ontdek 5 manieren om je woning slimmer, comfortabeler en vooral energiezuiniger te maken

Sinds de invoering van het capaciteitstarief op 1 januari 2023 worden we aangemoedigd om ons elektriciteitsverbruik over de dag te spreiden, waardoor het net niet overbelast geraakt. Het slimme automatiseringssysteem Niko Home Control en de bijhorende Niko Home app kunnen je daarbij helpen. Je bespaart niet alleen energie en kosten. Je gaat ook een pak efficiënter met je energie om. 

Niko, de Belgische pionier van huisautomatisering, stelt iedereen in staat om de voordelen van een slim huis te leren kennen met twee starterskits. Eens je de vele voordelen hebt ondervonden, kan je makkelijk uitbreiden op maat van jouw gezin en noden. 

1. Meet je energieverbruik

Het is enorm belangrijk om inzicht te krijgen in je energieverbruik en de energieproductie van je woning en al je individuele toestellen. Dankzij Niko Home Control kun je heel precies – in real time – nagaan hoeveel elektriciteit je verbruikt, hoeveel stroom je zelf produceert, hoeveel van je eigen stroom je zelf gebruikt en hoeveel je terug naar het net stuurt.

blank

2. Vermijd extra kosten door je verbruik automatisch te spreiden

Niko Home Control kan je helpen om je elektriciteitsverbruik doorheen de dag beter te controleren. Door je energiestromen op een slimme manier te sturen en je verbruik automatisch te spreiden, ga je pieken in je energieverbruik vermijden. Wat betekent dit? Wanneer een bepaald toestel ingeschakeld wordt, kan Niko Home Control het opladen van een ander apparaat pauzeren of je ventilatieniveau tijdelijk verlagen, om je verbruik onder een bepaald niveau te houden. Je kiest zelf welke apparaten voorrang krijgen op anderen.

3. Wees altijd op de hoogte

Wanneer wordt de peak mode geactiveerd? Dat beslis jij. Je kunt de modus automatiseren, zodat hij automatisch ingeschakeld wordt bij een bepaald verbruik, of je kunt ervoor kiezen om een melding te ontvangen in de Niko Home app bij een piek in je energieverbruik. In dat geval kan je handmatig toestellen uitschakelen:

  • Schakel apparaten tijdelijk uit die aan het opladen zijn in een stopcontact
  • Verminder het verbruik van de warmwaterketel of airconditioning 
  • Schakel buitenverlichting uit wanneer de peak mode geactiveerd wordt
blank

4. Optimaliseer je zelfconsumptie

Heb je zonnepanelen? Ook in de winter zijn ze nuttig! Dankzij de eenvoudige koppeling tussen je Niko Home Control installatie en je digitale meter, ben je meteen op de hoogte wanneer je zelf geproduceerde zonne-energie terug naar het net stuurt.

En wanneer je je verwarming aan Niko Home Control koppelt en je elektrische fiets of wasmachine op geconnecteerde stopcontacten of slimme stekkers van Niko Home Control aansluit, kun je ze dankzij de solar mode automatisch laten inschakelen wanneer je zonne-energie op overschot hebt. Zo maak je altijd optimaal gebruik van je eigen gratis energie.

blank

5. Gebruik geen energie wanneer het niet nodig is

Ongetwijfeld heb je het al voor gehad dat je een ruimte betreedt en vaststelt dat het licht is blijven branden. Vooral in gangen, de garage en het toilet komt deze situatie wel eens voor. Het zijn ruimtes die je niet vaak en niet langdurig gebruikt. Het is bijgevolg ook niet nodig dat het licht er lang blijft branden. Het doen branden en doven van de verlichting kun je automatiseren met een bewegingsmelder, waarmee je tot 30% energie bespaart. Wil je tot slot zeker zijn dat alle lichten en geconnecteerde toestellen uit zijn? Dat kan je gemakkelijk in de Niko Home app nagaan met een gepersonaliseerde alles-uitfunctie.

Premie voor aankoop en plaatsing Niko Home Control

Daarbovenop krijg je tot eind 2024 van Fluvius een premie als je Niko Home Control laat installeren én als je het systeem gebruikt voor het slim aansturen van toestellen die warmte produceren of opslaan.


​De Niko Home Control starterskits

Wil je de eerste stappen zetten in smart home om bijvoorbeeld verschillende sferen te creëren of alle apparaten met één druk op de knop uit te schakelen, ga dan voor de Niko Home Control starterskit slim wonen. Met de Niko Home Control starterskit energie krijg je dan weer een gedetailleerd beeld van je elektriciteits- en gasverbruik, maar ook van de energieproductie van je zonnepanelen en je verbruik van die zonne-energie. 

De Niko Home Control starterskit energie bevat een draadloze hub en drie slimme stekkers. In het pakket zit ook een RJ12 kabel om de draadloze slimme hub te verbinden met de digitale meter.

blank

De Niko Home Control starterskit slim wonen bevat naast de RJ12 kabel een draadloze slimme hub, een geconnecteerd schakelbaar stopcontact, een geconnecteerde dimmer en een draadloze bewegingsmelder.

blank

De starterskits zijn nu beschikbaar via je installateur en via online webshops die Niko Home Control verdelen. Vind een handelaar via www.niko.eu/w2b.

Wil je de Niko Home Control starterskit energie of de starterskit slim wonen uitbreiden met andere toepassingen? Je kunt op eigen tempo en op basis van je budget en je noden de starterskit uitbreiden met extra functionaliteiten.

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.