Algemeen

Brick Award 24 eert internationale pioniers in baksteenarchitectuur

© Niall McLaughlin - Britse studio Níall McLaughlin Architects en hun project © Niall McLaughlin - Britse studio Níall McLaughlin Architects en hun project "International Rugby Experience"

De internationale tweejaarlijkse Brick Award, opgericht in 2004 door wienerberger om innovatie en uitmuntendheid in baksteenarchitectuur te bevorderen, werd voor de elfde keer georganiseerd in Wenen. Met in totaal 743 inzendingen uit 54 landen toonde deze editie wederom de relevantie en het innovatieve potentieel van baksteenarchitectuur wereldwijd. Uit de 50 genomineerden koos de jury winnende projecten in vijf categorieën – “Feeling at home”, “Living together”, “Working together”, “Sharing public spaces”, “Building outside the box” – en een algemene hoofdprijswinnaar, op basis van criteria zoals esthetiek, duurzaamheid en innovatie.                  

“Vandaag de dag staan architecten tegelijkertijd voor meerdere grote uitdagingen. Ze moeten ruimtes creëren die zowel onze impact op de planeet verminderen als ons beschermen tegen de effecten van klimaatverandering, terwijl ze ook woningen betaalbaarder moeten maken nu de kosten van levensonderhoud de afgelopen jaren zijn gestegen. Om antwoorden te vinden, verkennen buitengewone architecten nieuwe manieren om materiaal en structuur te gebruiken, zoals de winnaars van de Brick Award dit jaar aantonen. Hun projecten, naast hun esthetische en structurele kwaliteiten, zijn tastbare uitdrukkingen van precies het soort innovatieve denken dat nodig is om de uitdagingen van vandaag aan te gaan. Van het besparen van middelen tot het bouwen in bestaande omgevingen, deze creatieve geesten vonden oplossingen door in te spelen op het nog steeds grote potentieel van baksteen. We zijn trots om deze pioniers te eren en te ondersteunen”, zegt Heimo Scheuch, CEO van wienerberger.

Van woonruimtes tot kunstinstallaties: winnaars tonen het potentieel van baksteenarchitectuur

Het prijzengeld bedraagt een totaalbedrag van € 27.000, € 7.000 voor de winnaar van de hoofdprijs en € 5.000 voor elk van de andere vier categoriewinnaars.

Sharing public spaces

De hoofdprijs ging naar de Britse studio Níall McLaughlin Architects en hun project “International Rugby Experience”, een tentoonstellings- en evenementen centrum in Limerick gewijd aan de rugbysport, in de Brick Award-categorie “Sharing public spaces”. Het ontwerp is geïnspireerd op de beroemde kerken van Limerick en behoudt tegelijkertijd een moderne esthetiek, waardoor het gebouw past binnen de omgeving en deze tegelijkertijd esthetisch verbetert.

Feeling at home

De categorie “Feeling at home” werd gewonnen door de Paraguayaanse studio Equipo de Arquitectura, die in hun “Intermediate House” gebruikmaken van gecomprimeerde aarde blokken, wat zorgt voor temperatuurregeling met lage uitstoot.

Living together

De prijs voor “Living together”, de categorie voor meergezinswoningen, ging naar het Argentijnse team van Estudio Arqtipo voor het realiseren van een combinatie van tien wooneenheden op een smal hoekperceel, waarbij elke eenheid een private buitenruimte kreeg.

Working together

In de categorie “Working together” kwamen de twee samenwerkende Ierse studio’s Grafton Architects en O’Mahony Pike Architects als eerste naar voren met hun nieuwe hoofdkantoor voor de Electricity Supply Board of Ireland. Ze slaagden erin moderne bouwstandaarden te combineren met de historische esthetiek van Dublin.

Building outside the box

En de prijs voor “Building outside the box” ging naar een gezamenlijk project van de studio’s HANGHAR uit Spanje en PALMA uit Mexico. Voor een architectuur- en designfestival bouwden ze een tijdelijke artistieke bakstenen constructie getiteld “Types of Spaces” in een smalle doorgang in de Spaanse stad Logroño, die bezoekers door verschillende architecturale stijlen leidt.

De jury bestond uit vijf internationaal gerenommeerde architecten: 

  • Christelle Avenier (Frankrijk), architect en medeoprichter van Avenier Cornejo Architectes
  • Christine Conix (België), architect en medeoprichter van Conix RDBM Architects
  • Ingrid van der Heijden (Nederland), architect en medeoprichter van CIVIC architects
  • Wojciech Małecki (Polen), architect en oprichter van Małeccy biuro projektowe
  • Boonserm Premthada (Thailand), architect en oprichter van Bangkok Project Studio

Het ‘BRICK 24’ boek

Zoals in voorgaande jaren publiceert wienerberger een boek getiteld “BRICK 24”, dat de architectuurwedstrijd begeleidt. Het boek bevat de 50 genomineerde projecten, inclusief de winnaars. Vijf essays van internationale auteurs completeren dit overzicht van hedendaagse baksteenarchitectuur. Het boek zet bouwmaterialen van klei in de schijnwerpers – die tijdloos zijn en perfect passen bij vooruitstrevende en innovatieve architectuur. ‘Brick 24’ werd uitgegeven in samenwerking met Park Books.

Meer informatie over de projecten vindt u op de website: www.brickaward.com.

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.