Algemeen

Hoe kan ik het beste mijn dak ontmossen?

© Pexels - Foto door Jan Venter © Pexels - Foto door Jan Venter

Mos is een vervelend probleem op daken dat snel schade kan veroorzaken. 

Dak ontmossen is hierbij dus aan te raden om te overwegen. Er zijn allerlei manieren hoe je gemakkelijk het mos op je dak kunt verwijderen.

Hoe ontstaat mos op je dak?

Mos begint als kleine zaadjes die door de wind op je dak terechtkomen.  Ze groeien uit tot mos en vormen een groene laag op de dakpannen.  Dit gebeurt vooral op daken die naar het noorden gericht zijn, omdat die minder zonlicht krijgen. Ook ruwe dakpannen en een bosrijke omgeving kunnen ervoor zorgen dat mos sneller groeit.

Waarom is mos schadelijk?

Dakpannen zorgen ervoor dat je dak waterdicht blijft. Ze hebben een speciale vorm waardoor water naar de dakgoot kan stromen. Helaas kan mos dit proces verstoren. Mos hecht zich met kleine cel draadjes aan de dakpannen.  Deze cel draadjes zitten vol water en groeien diep in de pannen. Bij bevriezing zet het water uit en kunnen er grote scheuren en barsten in de pannen ontstaan.

Hoe verwijder je mos zelf? 

Als je gemakkelijk op je dak kunt komen, kun je het mos zelf verwijderen. Gebruik een hark of een voegenkrabber om het mos los te wrikken en veeg het vervolgens van je dak af. Reinig het dak daarna met een hogedrukspuit en je dak is weer schoon.

Zelf ontmossen of een professional inschakelen?

Als je ervoor kiest om zelf mos van je dak te verwijderen, moet je voorzichtig zijn en goed geïnformeerd zijn over het gebruik van anti-mos producten voor daken. Zorg ervoor dat je een product kiest dat geschikt is voor jouw type dakbedekking en volg de instructies nauwkeurig op. Dit is belangrijk voor een optimaal en mooi resultaat. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de toegankelijkheid van je dak als je ervoor kiest om zelf het mos te verwijderen.  Het is makkelijker om een bungalow dak te reinigen dan het dak van een rijwoning in het stadscentrum. Het kan nodig zijn om steigers te huren, maar dat brengt extra kosten met zich mee.  Als je ervoor kiest om zelf het mos te verwijderen, moet je ook alle benodigde materialen en producten zelf aanschaffen of huren, zoals een dakreiniger. Dit kan aardig wat geld kosten.

Moet ik mijn dak hydrofoberen of coaten?

Als je dak er na het ontmossen nog goed uitziet en je wilt graag de huidige uitstraling behouden, dan is hydrofoberen voldoende.  Hiermee wordt je dak waterafstotend gemaakt.  Als je dak er na de ontmossing niet meer goed uitziet of als je je dak een nieuwe uitstraling wilt geven, is het interessanter om te kiezen voor een gekleurde dakcoating. Houd er wel rekening mee dat dakcoating duurder is en meer voorbereiding vereist, zoals het afdekken van alles rondom het dak. Bovendien kan de kleur na verloop van tijd vervagen en slijtage sneller zichtbaar worden. Als je een compleet nieuwe look wilt, kan het soms beter zijn om gewoon je dak te vernieuwen. De beste keuze voor jou hangt af van de staat van je dak en je persoonlijke voorkeuren. Een dakwerker die gespecialiseerd is in daken kan je verder informeren over de mogelijkheden en je adviseren bij het maken van de beste keuze voor jouw dak.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.