Vloeren

Kan een epoxyvloer op ruw beton worden gelegd?

blank

Heb jij een prachtige nieuwe woning en ben je op zoek naar een nieuwe vloer? Dan is een epoxyvloer natuurlijk een perfecte keuze. Epoxyvloeren zijn namelijk onderhoudsarm en voegen direct een hoop extra sfeer en gezelligheid toe. Toch zien we vaak dat mensen lang niet altijd weten welke voordelen deze vloeren hebben en kiezen daarom vaak voor een alternatief. Ontzettend zonde als je het ons vraagt, want in potentie is een gietvloer misschien wel de beste keuze. Behoor jij nu ook tot de groep mensen die twijfelt of een gietvloer wel geschikt is en dan met name omdat er momenteel een ruwe betonvloer ligt, dan is het verstandig om dit artikel eens rustig door te lezen.

Epoxyvloeren op ruw beton

Ja, een epoxyvloer kan op ruw beton. Natuurlijk moet je daar wel eerst wat voor doen, maar dat valt in de praktijk vaak reuze mee. Neem maar eens een kijkje op Epoxywinkel voor de vele prachtige vloeren die je kunt laten leggen door middel van epoxy. Belangrijk is alleen wel dat je zorgt voor de juiste voorbereiding, omdat je vloer anders een stuk minder mooi uitkomt. Natuurlijk kun je dit zelf doen, maar ons advies is om dit ook gewoon te laten doen door het bedrijf dat de vloer bij je komt leggen. Mocht er dan om wat voor reden dan ook iets niet helemaal goed zijn, dan heb je in ieder geval wel iemand om op terug te kunnen vallen.

Voorbereiding van het betonoppervlak

De eerste en misschien wel de belangrijkste stap voordat je met de epoxy giethars aan de slag gaat, is het voorbereiden van het betonoppervlak. Je wilt natuurlijk geen oneffenheden hebben, want die zie je in sommige gevallen namelijk terug in je gietvloer. Begin daarom met het reinigen van je vloer. Verwijder al het vuil, stof, vet en andere verontreinigingen van het betonoppervlak. Gebruik hiervoor een krachtige stofzuiger of bezem en een geschikt reinigingsmiddel. Vul kleine gaten en scheuren in het betonoppervlak met een egalisatiemiddel of reparatiemortel. Laat het egalisatiemiddel volledig uitharden volgens de instructies van de fabrikant. Het kan dus goed zijn dat je pas de volgende dag verder kunt. Schuur daarna het betonoppervlak met een diamantschuurmachine of vlakschuurmachine om de toplaag te verwijderen en een ruw oppervlak te creëren. Dit zorgt voor een betere hechting van de epoxyvloer.

Primer en gietvloer aanbrengen

Alles geschuurd? Dan is het nu tijd voor het leggen van de gietvloer. Maar voor het zover is, moet er eerst een onderlaag worden aangebracht, welke we ook wel primer noemen. Als dit is gedaan, kun je beginnen met het aanbrengen van de epoxy. Dit doe je op de manier zoals ook door de fabrikant is aangegeven. Verwijder daarna de luchtbellen uit de epoxyvloer met een ontluchtingsrol of priktopper.  Laat de epoxyvloer vervolgens volledig uitharden volgens de instructies van de fabrikant. Dit kan 24 tot 48 uur duren. Twijfel je of het wel hard genoeg is? Dan kun je beter een dag extra wachten. Houd hier daarom ook rekening mee in je planning.

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.