Algemeen

Kies voor een strakke afwerking van je woning 

© Pexels - Foto door Vecislavas Popa © Pexels - Foto door Vecislavas Popa

Bij het laten bouwen of renoveren van een woning komt veel kijken. Voor welke materialen kies je bij de uitvoering hiervan? Ga je voor een moderne, of bijvoorbeeld landelijke stijl in huis? Hoewel huishoudens steeds vaker kiezen voor het zelfstandig uitvoeren van klussen binnen en buiten hun woning, wordt het in het geval van de afwerking van woningen aangeraden dit over te laten aan een vakman. Het verzekert huishoudens van een strak eindresultaat, naadloos aansluitend op de wensen die zij vooraf hebben. Bij het afwerken van een woning is het zaak rekening te houden met de inrichting die men straks wil realiseren. Wens je straks twee relaxzetels in de woonkamer te kunnen plaatsen? Zorg in dat geval voor voldoende ruimte langs de wand. Je wilt voorkomen dat de combinatie van deze relaxzetels met een losse bank de woonkamer erg krap laat ogen. 

Tip: ook het toevoegen van extra ramen aan de wanden in de woonkamer kan helpen om deze ruimte optisch groter te laten lijken. Datzelfde geldt voor het gebruik van spiegels aan een muur. 

Verschillende vormen van wandafwerking

Het afwerken van een wand kan op verschillende manieren. Populair is het gebruik van gips, stucwerk, en bijvoorbeeld behang. Behang wordt in verschillende soorten aangeboden. Denk aan glasvezel- en renovliesbehang voor de afwerking van een wand in een nieuwe- of gerenoveerde woning. Het voordeel van behang ten opzichte van stucwerk zit in de duurzaamheid van het materiaal. Mogelijk zit er veel vocht in de wanden, wat in de periode na oplevering van de werkzaamheden uit de woning trekt. Dit kan leiden tot kleine krimpscheuren. Scheuren die zichtbaar zullen zijn in het kwetsbare gips van stucwerk, maar vaak niet in behang. 

Vloeren die passen bij vloerverwarming

Niet alleen op het gebied van de wandafwerking moeten keuzes gemaakt worden over de te gebruiken materialen. Ook bij het leggen van de vloer zijn er verschillende aspecten om op te letten. Denk bijvoorbeeld aan het feit, dat de vloer gecombineerd moet kunnen worden met vloerverwarming. Een houten vloer laat de warmte slecht door, wat leidt tot een onnodig hoog energieverbruik bij een combinatie met vloerverwarming. Wens je toch de warme houtlook in de ruimtes van je woning terug te laten komen? Kijk in dat geval eens naar een vloer van PVC. PVC kun je leggen, maar ook lijmen. Van beide opties is verlijmd PVC de meest duurzame keuze. 

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.