Algemeen

Meer dan de helft van de bouw- en installatiebedrijven slachtoffer van werfdiefstal

Werfdiefstal Werfdiefstal

Uit recent onderzoek van Embuild blijkt dat 52% van de bouw- en installatiebedrijven in de afgelopen twaalf maanden te maken heeft gehad met werfdiefstal. In bijna 39% van deze gevallen werd herhaaldelijk diefstal op de werf geconstateerd. De gestolen items omvatten voornamelijk klein gereedschap en bouwmaterialen. Opmerkelijk is dat ondanks deze incidenten slechts een derde van de bedrijven diefstallen van dergelijke producten bij de politie meldt.

Niko Demeester, gedelegeerd bestuurder van Embuild, benadrukt: “Hoewel er een stijging is in het aantal aangiftes van diefstal ten opzichte van vijf jaar geleden, blijft systematische rapportage van dergelijke incidenten essentieel.” Hij moedigt bouw- en installatiebedrijven aan om al hun machines, gereedschap en materialen te markeren voor betere traceerbaarheid.

Recente cijfers van de federale politie tonen aan dat het aantal aangiftes van werfdiefstal in 2022 met 17% is gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar, met 2777 gevallen geregistreerd in vergelijking met 2369 in 2021.

Meest gestolen items

Gestolen ItemsPercentage
Klein gereedschap en kleine machines44%
Bouwmaterialen30%
Groot gereedschap en grotere machines10%
Werftuigen3%
Voertuigen1%

Bouwbedrijven melden een zichtbare toename van diefstallen van bouwmaterialen, vooral begrijpelijk gezien de 35% stijging in prijzen sinds het begin van de pandemie in maart 2020.

Embuild wijst erop dat het werkelijke aantal werfdiefstallen waarschijnlijk hoger ligt dan de officiële cijfers suggereren, gezien het feit dat een aanzienlijk deel van de slachtoffers de diefstallen niet aangeeft bij de autoriteiten. Een groeiend aantal bedrijven meldt echter wel vaker werfdiefstallen, wat een positieve trend is in de bestrijding van dit probleem.

Om werfdiefstal tegen te gaan, benadrukt Embuild ook preventieve maatregelen, zoals het markeren van eigendommen met traceringsystemen, wat aanzienlijk kan bijdragen aan afschrikking van dieven.

Tot slot tonen de resultaten aan dat veel bouw- en installatiebedrijven al verschillende maatregelen nemen om werfdiefstal te voorkomen, waaronder het plaatsen van omheiningen, camera’s en verlichting, evenals het inschakelen van bewakingsfirma’s.

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.