Duurzaam bouwen, inspelen op toenemende milieubeschermingsbehoeften en het verminderen van de koolstofvoetafdruk van gebouwen, wordt steeds populairder. De moderne technologieën die in dergelijke faciliteiten worden gebruikt, zijn echter niet altijd onmiddellijk zichtbaar. Architecten en ingenieurs implementeren steeds vaker oplossingen die, hoewel ze verborgen zijn, effectief de energie-efficiëntie van een gebouw bevorderen en tegelijkertijd passen bij de esthetiek van de ontwerpen. Laten we eens een aantal dergelijke voorbeelden bekijken.
Ondergrondse regenwatertanks
Het opvangen van regenwater is een van de belangrijkste trends in waterretentie, wat ook grote financiële besparingen oplevert. Moderne systemen voor regenwateropvang benutten niet alleen het water dat van de daken afstroomt, maar breiden het opvanggebied ook uit naar alle verharde terreinen: pleinen, parkeerplaatsen, opritten.
Hoe werkt zo’n systeem?
De regenwateropslagtanks kunnen samen met de regenwaterregeleenheid ondergronds worden geplaatst, zodat ze onzichtbaar blijven, en het water kan zowel worden gebruikt voor irrigatie van de groene zones rond het gebouw als voor huishoudelijke activiteiten: toiletten doorspoelen, wassen. Systemen voor het opvangen van regenwater worden ook steeds vaker gebruikt om daktuinen te irrigeren, waarvan de populariteit in België, vooral sinds het spectaculaire bosdakproject van het Palazzo Verde in Antwerpen, jaar na jaar toeneemt.
Hoewel tanks heel vaak van pvc worden gemaakt, is het een goede oplossing om te investeren in tanks van aluminium, dat niet alleen niet roest, maar vooral niet neerslaat in water, zodat het water kan worden opgeslagen zonder negatieve gevolgen voor de gezondheid van de gebruikers.
Intelligente energiebeheersystemen
Verborgen technologieën houden niet op bij installaties die alleen zichtbaar zijn voor specialisten. Intelligente energiebeheersystemen (BMS – Building Management Systems) zijn een ander voorbeeld van een technologie die op de achtergrond werkt, maar een enorme impact heeft op de energie-efficiëntie van gebouwen.
Hoe werkt zo’n systeem?
Een BMS-systeem is een geavanceerd gebouwbeheersysteem dat het energieverbruik, de verwarming, koeling, verlichting en andere gebouwparameters bewaakt en optimaliseert.
Een voorbeeld van een dergelijke oplossing zijn Aluprof-zonneschermen zoals SkyRoll-screens of externe rolluiken, die geïntegreerd kunnen worden met zon- of windsensoren. De schermen kunnen volledig automatisch en zonder rechtstreekse controle van de gebruikers van de faciliteit worden bediend, op basis van scenario’s die in het systeem zijn ingevoerd en die zorgen voor het meest efficiënte energiegebruik. Zo voorkom je dat de kamers in de zomer oververhit raken, maar bevorder je de opname van warmte-energie in de winter.
Aluminiumsystemen in duurzame bouwprojecten
Aluminium is een van de belangrijkste materialen in moderne duurzame bouwprojecten. De unieke eigenschappen ervan, zoals lichtheid, duurzaamheid, corrosie-bestendigheid en volledige recycleerbaarheid, maken het een ideaal materiaal voor veel constructietoepassingen waarbij hoge kwaliteit, esthetiek maar ook zorg voor het milieu voorop staan.
Er zijn inderdaad veel toepassingsmogelijkheden voor aluminium om duurzaam te bouwen, benadrukt Emmanuel Gregoire, Managing Director bij Aluprof Belgium nv. Denken we alleen al maar aan gevelconstructies, waaronder die met geïntegreerde fotovoltaïsche cellen (BIPV) of aluminium ramen en deuren met zeer hoge isolatiecoëfficiënten.
Hoe werkt zo’n systeem?
Een van die ‘onzichtbare oplossingen’ zijn aluminium gevels in het MB-SR50N OW Hi+-systeem, dat gebruik maakt van de technologie van structurele verlijming van de buitenruit op het aluminium frame, met behulp van structurele siliconen: de opengaande elementen van de gevel vallen dan niet op tussen de aangrenzende vaste zones. Tegelijkertijd is het een extreem energiezuinige oplossing.
We zullen deze, en andere aluminium oplossingen die worden gebruikt om duurzaam te bouwen, voorstellen op de BAU 2025-beurs in München op 13-17 januari (stand 528 in hal B), waarvoor we alle liefhebbers van ecologische bouwoplossingen van harte uitnodigen, voegt Gregoire toe.
Fotovoltaïsch glas
Beglazing die elektriciteit produceert? Het is mogelijk! Fotovoltaïsche beglazing is een moderne oplossing die uitstekende thermische isolatie en transparantie biedt en bovendien natuurlijke, schone energie mogelijk maakt.
Hoe werkt zo’n systeem?
Het fotovoltaïsche dakraam op basis van het MB-SR50N EI-profiel van Aluprof maakt gebruik van kwantum-dot-technologie, waardoor de cellen in het glas onzichtbaar zijn en het glas volledig transparant blijft.
Het gebruik van fotovoltaïsche beglazing is volledig onzichtbaar voor het oog, en maakt het mogelijk om efficiënt ecologisch te werken.
De uitdagingen van onzichtbare technologieën
Bij het implementeren van dit soort oplossingen kan het problematisch zijn om ze toe te passen op bestaande gebouwen. Om een ouder gebouw te moderniseren, moet het vaak voldoen aan strikte conserveringsvoorschriften. Het gebruik van een installatie die ruimte vraagt (bv. het ingraven van ondergrondse regenwatertanks) kan ook problematisch zijn. In dergelijke situaties kunnen investeerders kiezen voor technologieën zoals gebouwautomatisering of het vervangen van ramen en deuren door energie-efficiënte aluminium ramen, zoals MB-Slimline aluminium ramen met smalle profielen of MB-Ferroline ramen, die traditioneel stalen schrijnwerk kunnen imiteren.
Veel van de innovatieve aluminium schrijnwerktechnologieën die Aluprof aanbiedt, worden dit jaar getoond op de BAU 2025-beurs in München. Het bedrijf zal een breed scala aan oplossingen presenteren die niet alleen de energie-efficiëntie van gebouwen verbeteren, maar ook bijdragen aan duurzame ontwikkeling, door hun koolstofvoetafdruk te verkleinen en het comfort van de gebruikers te verbeteren.
Control the climate, control the costs
Onzichtbare technologieën in duurzame gebouwen zijn de toekomst van de moderne architectuur. Verborgen zonnepanelen, ondergrondse systemen voor het opvangen van regenwater, intelligente energiebeheersystemen en innovatieve aluminiumoplossingen zijn slechts enkele voorbeelden die kunnen worden toegepast. Het implementeren van dergelijke technologieën vermindert niet alleen de koolstofvoetafdruk, maar verbetert ook het comfort van de gebouwen, behoudt hun esthetiek en maakt het mogelijk om zowel het interieurklimaat als de energiekosten van het gebruik van het gebouw onder controle te houden, zoals het ook luidt in de huidige campagne van Aluprof: Control the climate, control the costs.
Artikel gesponsord door Aluprof
ALUPROF BELGIUM NV
BTW BE: 0631.791.484
BTW BE: 0631.791.484
Zeelsebaan 61, 9200 Dendermonde
+32 52 258 110
aluprof.com/nl