Trap

Voordelen van trapliften

Voordelen van trapliften Voordelen van trapliften

Indien jij moeilijk te been bent, zal jij de trap hoogstwaarschijnlijk als enorme hindernis ervaren. Het bewandelen van de trap wordt in die situatie niet enkel vermoeiend, maar ook zeer risicovol. Helaas heeft de beperkte mobiliteit enorm veel negatieve invloed op het zelfstandige leven van een persoon. Men zal voornamelijk op de benedenverdieping leven, waarbij de bovenverdiepingen zo veel mogelijk worden vermeden. Financieel gezien zal deze levenswijze op termijn onverstandig zijn, waardoor er vaak geen andere mogelijkheid is dan een verhuizing. 

Het is begrijpelijk dat niet ieder persoon het prettig vindt om zijn of haar oude, vertrouwde huis te verlaten. Zij willen een verhuizing het liefst voorkomen. Gelukkig is dat tegenwoordig mogelijk, dankzij de traplift! Een traplift maakt het mogelijk om moeiteloos en veilig de volgende verdieping te bereiken. Hierdoor zal de woning optimaal in gebruik gesteld worden zonder dat de bewoner in gevaar komt. Aangezien een traplift een behoorlijke investering zal zijn, is het begrijpelijk dat jij wellicht twijfelt over deze aanschaf. Is de traplift de investering daadwerkelijk waard? Wij vinden van wel en hebben enkele voordelen van de traplift op een rijtje gezet. 

Onafhankelijkheid

Voorheen was jij hoogstwaarschijnlijk zeer afhankelijk van anderen. Jij had immers niet de kracht of energie om de volgende verdieping zelfstandig te bereiken, waardoor jij altijd hulp nodig had om boven te komen. Een simpele taak, zoals de was draaien op zolder, was voor jou helaas niet zo gemakkelijk als voor anderen. Dit probleem zal echter niet meer voorkomen zodra jij voorzien bent van een traplift. Jij zult opnieuw onafhankelijk zijn. Jij bent immers in staat om zelfstandig de volgende verdieping in huis te bereiken. 

Goedkoper

Hoewel een traplift een behoorlijke investering lijkt te zijn met de huidige traplift prijs, zal deze investering op termijn alsnog goedkoop uitvallen. Voorheen zou jij waarschijnlijk regelmatig hulp moeten inschakelen. Externe hulp is tegenwoordig zeer prijzig, waardoor deze hulp op termijn zeer prijzig zal zijn. Indien jij voorzien bent van een traplift, zal deze hulp minder vaak nodig zijn. Dit bespaart een hoop kosten! 

Bovendien was het financieel zeer onaantrekkelijk om in de betreffende woning te blijven wonen, doordat simpelweg alleen de benedenverdieping in gebruik werd gesteld en de bovenverdieping het liefst vermeden werd. Hierdoor was het verstandiger om te verhuizen naar een kleinere woning of een verzorgingstehuis. Een verhuizing is echter enorm prijzig. Bovendien zal er een hoop geregeld moeten worden als er een verhuizing plaatsvindt. Het is begrijpelijk dat jij daar niet op zat te wachten. Gelukkig kan een traplift deze situatie voorkomen. Dankzij de traplift zul jij opnieuw het huis ontdekken en probleemloos de bovenverdieping bereiken. Een verhuizing zal niet langer nodig zijn, wat een hoop zorgen en kosten scheelt!

Tot slot is het tegenwoordig ook mogelijk om een subsidie aan te vragen voor de traplift. Bij een woningaanpassing, zoals de plaatsing van een traplift, kun jij in aanmerking komen voor de Wmo. De Wmo zal vergoed worden door de gemeente. Traplift subsidies zijn zeker een interessante mogelijkheid. 

Geschikt voor iedere trap

Aangezien de traplift nu al langere tijd verkrijgbaar is op de markt, zijn er inmiddels diverse trapliften beschikbaar. Zo is een traplift ook mogelijk op een trap met een of meerdere bochten of een wenteltrap. Indien jij afhankelijk bent van een rolstoel, is er ook een plateautraplift beschikbaar. Deze traplift is voorzien van een plateau in plaats van een stoel, waardoor jij in jouw rolstoel de volgende verdieping in huis kunt bereiken. 

Stroomstoring is geen probleem

Het is uiteraard mogelijk dat er een stroomstoring plaatsvindt. Is het op zo’n moment nog mogelijk om de traplift te gebruiken? Uiteraard. De traplift is voorzien van een of meerdere accu’s, waardoor er geen stroom nodig is om de traplift in beweging te brengen. Aan het eind van de rit zullen de accu’s automatisch opgeladen worden, zodat de traplift altijd voorzien is van stroom. Indien er sprake is van een stroomstoring, zal de traplift lange tijd kunnen bewegen op de stroom van de accu’s. Hierdoor kan er, ondanks een stroomstoring, nog steeds probleemloos gebruik worden gemaakt van de diverse trapliften.

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.