Algemeen

Voormalige Izegemse kloostersite wordt inspirerende woonplek

V.l.n.r.: Federico Bisschop (Cohousing Projects), Floris Vantyghem (Bouw Bossu) en Jan Bossu (Bouw Bossu) V.l.n.r.: Federico Bisschop (Cohousing Projects), Floris Vantyghem (Bouw Bossu) en Jan Bossu (Bouw Bossu)

Nadat goed 10 jaar geleden de laatste zusters vertrokken, heeft Bouw Bossu donderdagavond zijn plannen voorgesteld voor de voormalige kloostersite Avé Maria in Izegem. Meteen starten ook de werken voor dit indrukwekkende vernieuwbouwproject in het centrum van de stad. “In dit project verzoenen we verleden met toekomst. Het wordt een inspirerende plek waar het aangenaam wonen is, met veel groen en een opwaardering van het historische erfgoed”, stelt Floris Vantyghem, commercieel verantwoordelijke bij Bouw Bossu.  

In een tijd dat onderwijs nog niet vanzelfsprekend en verplicht was, werd in 1806 in Izegem door de jezuïeten een klooster en school opgericht. Het klooster kreeg de naam de Pélichy, naar priester Joseph de Pélichy, die verantwoordelijk was voor de bouw van de rijk gedecoreerde ‘Gouden Kapel’ en de iets soberdere ‘Zilveren Kapel’. Deze twee kapellen zijn nog steeds de pronkstukken van het gebouw en zijn sinds 2012 beschermd. Tot tien jaar geleden onderhielden de Zusters van Maria het gebouw, maar zij trokken in 2013 uit het klooster weg, waarna Bouw Bossu de kans kreeg om de site nieuw leven in te blazen. 

Floris Vantyghem: “Er is toch wat opknapwerk aan het kloostercomplex en nu het voorbereidende studiewerk achter de rug is en de vergunningen binnen zijn kunnen de werkzaamheden definitief van start gaan. Omgeven door groen, willen we hier het verleden en toekomst harmonieus laten samenvloeien. We willen een plek creëren die een meerwaarde is voor de stad en haar bewoners, want we weten hoe belangrijk dit stukje erfgoed voor hen is. ”

Modern, met respect voor het verleden

De eerste fase van het nieuwe project draagt de naam I’Capella residentie Adagio. “Die komt aan de Gentsestraat en zal uit 17 appartementen van 91 m² tot 214 m² bestaan, met 1 tot 3 slaapkamers. Daarnaast voorzien we op het gelijkvloers ook twee commerciële ruimtes van 126 m² en 192 m². Die worden casco opgeleverd. Tegen het najaar van 2026 moet deze residentie klaar zijn”, gaat Floris Vantyghem verder. “Wat vaststaat is dat de site een harmonieus geheel zal vormen waar geschiedenis, heden en toekomst samenkomen en waar de levendigheid van de stad de rust van het domein zal omarmen. Daarom leggen we ook een nieuwe parktuin aan. Dat wordt ons eerbetoon aan de tijdloze sereniteit die het klooster altijd heeft uitgestraald.”

De nieuwbouwappartementen zullen alle comfort bieden en worden luxueus afgewerkt. Het project scoort ook goed inzake duurzaamheid, met onder meer de integratie van zonnepanelen, geothermische energie en vloerverwarming. Het klooster zelf wordt ontwikkeld door Cohousing Projects. “Dit geklasseerde gebouw zal gerenoveerd worden tot een achttal gezinswoningen met tuin en een tiental appartementen aangevuld met collectieve delen in de prachtige kapel. Op die manier wordt nieuw leven gegeven aan een historisch waardevol pand. De nieuwe bewoners zullen dus niet alleen genieten van een hoogwaardige woonomgeving, maar ook van een unieke sfeer die geschiedenis uitademt”, besluit Floris Vantyghem. 

Meer weten over dit project? Surf naar https://bouwbossu.be.

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.