Trap

Wat zijn bouwpakkettrappen? 

Wat zijn bouwpakkettrappen? Wat zijn bouwpakkettrappen? 

Misschien heb je wel eens van de term gehoord, wellicht ook helemaal niet. Het woord spreekt eigenlijk al voor zich: een trap gemaakt in de vorm van een bouwpakket. Bouwpakketten ken je vast van kasten, tafels of bedden. Het assortiment bouwpakkettrappen is nog relatief nieuw, maar breidt zich steeds verder uit. In deze blog lees je meer over de eigenschappen van maatwerk en bouwpakkettrappen, maar ook wat voor beide de mogelijkheden kunnen zijn. 

Maatwerk of bouwpakket

Het grootste verschil tussen trappen als bouwpakket of maatwerk zit hem in het werk dat je er zelf nog aan hebt. Een bouwpakkettrap wordt geleverd op een standaard afmeting waarbij je waarschijnlijk nog wat handelingen moet verrichten om hem passend te maken. Daarnaast moet je hem natuurlijk nog zelf in elkaar zetten. Een maatwerktrap sluit altijd precies aan aan jouw situatie en wordt in vele gevallen ook nog geplaatst. Ze zijn dan echter wel een stuk duurder. Mocht je handig zijn en geld willen besparen, overweeg dan zeker een bouwpakket.

Wat zijn bouwpakkettrappen? 
Wat zijn bouwpakkettrappen? 

Houtsoorten

De drie meest gebruikte houtsoorten bij een trap zijn vuren/dennen, beuken en eiken. Dit geldt zowel voor maatwerk als bouwpakketten. Vuren/dennen is de goedkoopste houtsoort en eikenhout is de duurste. Afhankelijk van wat je met de trap wilt gaan doen en wilt uitstralen kun je een passende houtsoort kiezen.  

Soorten trappen

Er zijn veel verschillende soorten trappen. De meest bekende zijn de rechte trap en de kwartslagtrap. Deze kwartslag kan boven, onder of beide zijn. Soms zie je ook 2 kwartslagen in het midden, maar deze zijn vaak niet als bouwpakket mogelijk. 

Naast deze bekende trappen zijn er ook nog wenteltrappen/spiltrappen, vlizotrappen en ruimtebesparende trappen. Ruimtebesparende trappen heb je in verschillende soorten. Een speciale is de multi-inzetbare trap. Deze trappen zijn modulair gebouwd, waardoor je de trap zelf deels kunt vormen. 

Zelf de behandeling kiezen

Bouwpakkettrappen worden vaak onbehandeld geleverd. Ook maatwerk zie je vaak onbehandeld, tenzij hij in je nieuwbouwhuis komt. Een voordeel van onbehandelde trappen is dat je zelf kunt kiezen wat voor behandeling en eventueel wat voor kleur je zou willen. 

Een ding is zeker, de trap moet behandeld worden. Zonder behandeling heeft een trap veel invloeden van buitenaf zoals: luchtvochtigheid en warmte. Door droogte en warmte gaat het hout indrogen en zal het uiteindelijk scheuren of zelfs splijten. Dit zorgt ervoor dat je trap een stuk minder lang mee gaat dan je zou willen. 

Koop je trap hier

Houtcompleet.nl verkoopt een groot assortiment bouwpakkettrappen. Rechte en kwartslagtrappen kunnen zij ook leveren als maatwerktrap. Een plek waar alles te koop is dus! Ook leveren zij eventuele accessoires voor de trap. Denk hierbij aan trapleuningen en leuninghouders, maar ook balustrades. En uiteraard de behandelproducten voor jouw trap.

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.