TechniekZonnepanelen

Welke energiebesparende maatregelen zijn praktisch?

© Pexels - Foto door Red Zeppelin © Pexels - Foto door Red Zeppelin

De overheid heeft het klimaatakkoord van Parijs ondertekend en daarom moeten de burgers verschillende maatregelen nemen.  Op dit moment kun je zelf nog besluiten om energiebesparende maatregelen te nemen, maar de kans is groot dat het in de toekomst echt verplicht wordt. Om die reden is het verstandig om je woning nu al te verduurzamen, want dan hoef je dat in de toekomst niet meer te doen. De kans is immers groot dat je dan meer geld moet betalen en het brengt ook de nodige stress met zich mee. Maar ook voor jezelf is het verstandig om energiebesparende maatregelen te nemen. De energiekosten zijn immers onvoorspelbaar en blijven constant stijgen. Maar welke energiebesparende maatregelen kun je zelf allemaal nemen? 

Zonnepanelen laten installeren door experts

Zonnepanelen bestaan al een lange periode, maar ze zijn tegenwoordig populairder dan vroeger. De zonnepanelen die nu worden gemaakt zijn van hoogwaardige kwaliteit en gemiddeld heb je ze met zes jaar terugverdiend. De meeste zonnepanelen hebben een levensduur van 15 jaar of meer en je profiteert dus een lange periode van gratis energie. Laat je zonnepanelen installeren door een erkend bedrijf zoals Solar Sedum. Dan weet je zeker dat alles goed wordt geïnstalleerd en dan loop je geen enkel risico. Wanneer je nu zonnepanelen laat plaatsen, dan krijg je in sommige gemeentes ook subsidie. Je profiteert bovendien van verschillende fiscale voordelen. 

Groen dak

Je kunt een groen dak met zonnepanelen laten installeren. Een groen dak is om meerdere redenen namelijk zeer voordelig. In de eerste plaats is een groen dak praktisch, want het absorbeert regenwater. Daarnaast is het goed voor de duurzaamheid van je dakbedekking. Met een groen dak kun je de levensduur namelijk verlengen. Ook is het goed voor het milieu en de biodiversiteit. Wanneer je zonnepanelen op een groen dak legt, dan verhoog je het rendement van de zonnepanelen. Het dak is ook eenvoudig aan te leggen, dus je hoeft ook niet bang te zijn voor hoge arbeidskosten.  

Waterpomp aanschaffen 

Een groot gedeelte van je energiekosten gaat op aan het verwarmen van je woning. Hoe groter je woning, hoe hoger de kosten. Bij het renoveren van je woning is het dan ook geen slecht idee om een warmtepomp aan te schaffen. Het is weliswaar een flinke investering, maar je krijgt er veel voor terug. In de eerste plaats is een warmtepomp beter voor het milieu en daarmee draag je bij aan een gezond klimaat. Je verbruikt met een warmtepomp minder energie en bespaart maandelijks dus flink wat geld. De onderhoudskosten van een warmtepomp liggen ook relatief laag en op dit moment zijn er nog verschillende subsidiemogelijkheden. 

Conclusie

Het verduurzamen van je woning is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor je eigen portemonnee. We hebben in dit artikel enkele relevante tips voor effectieve verduurzaming gegeven. 

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.