Algemeen

Werkplaats inrichten? 5 tips voor de perfecte klusruimte!

Werkplaats inrichten tips Werkplaats inrichten tips

Als doe-het-zelver is een prettige werkplaats natuurlijk ontzettend fijn. Een hoekje in de garage, een hobbyzolder of een tuinhuisje kan prima volstaan als werkplaats. De benodigde ruimte is afhankelijk van de projecten waaraan je werkt op je werkplaats. Vaak moet je het doen met de ruimte die je hebt en is het van belang om na te denken over de inrichting. Je werkplaats efficiënt inrichten? Wij geven in onderstaand artikel 5 tips voor de perfecte klusruimte!

1. Grote opruiming

Je werkplaats opnieuw inrichten? Dan is het fijn om te beginnen met een schone lei. Werkplaatsen hebben de neiging om vol te raken, waardoor het verstandig is om eerst te bedenken welke spullen je wel of niet wilt gebruiken in je nieuwe werkplaats.Heb je overgebleven materialen bewaard? Of liggen er afgedankte gereedschappen? Vaak zijn dit dingen die je jarenlang bewaard om vervolgens toch weg te gooien. In een opgeruimde werkplaats klus je veel prettiger, daarnaast hou je meer ruimte over. Ook een archiefkast in je werkplaats kan van meerwaarde zijn en spullen netjes in op te bergen.

Na het opruimen van je werkplaats zul je merken dat je veel meer overzicht hebt van alle spullen waarvoor je opbergruimte nodig hebt in je nieuwe werkplaats. Dit maakt het bedenken van de juiste inrichting voor een fijne klusruimte een stuk gemakkelijker. 

2. Gebruik de ruimte efficiënt

Vaak is het nodig om bij het inrichten van je werkplaats de ruimte optimaal te benutten. Daarvoor is het essentieel om goed te bedenken hoe je de ruimte die je hebt zo efficiënt mogelijk kunt gebruiken. Zo kan je gereedschap organiseren door op te hangen aan een gereedschapswand. Zo’n gereedschapswand maken kan je ook zelf doen. Leuk project om mee te beginnen op je nieuwe werkplaats. Voor het opbergen van kleine onderdelen en spullen kan je het beste een kast met laden gebruiken. Vergeet ook niet om een systeem aan het plafond te maken om gemakkelijk materialen, zoals buizen, plaatmateriaal en latten te bewaren. Zo bespaar je eenvoudig ruimte.

3. Voldoende verlichting

Vaak wordt er gekozen voor een werkplaats in de schuur, garage of op zolder. Al deze ruimtes staan bekend als relatief donker, doordat er vaak te weinig daglicht is. Op je werkplaats is het ontzettend belangrijk om voldoende verlichting te hebben tijdens het klussen. Vooral boven de werkbank is goede verlichting een vereiste. Kies daarom altijd voor lampen die zorgen voor een krachtige verlichting.

4. Denk aan de ventilatie

Voor je eigen welzijn is het van belang om tijdens het inrichten van je werkplaats ook te denken aan de ventilatie. Tijdens het klussen maak je regelmatig gebruik van materialen die bij inademing schadelijk kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan lijm of verf. Een goede ventilatie is dan ook essentieel.

5. Werkbank met voldoende ruimte

De werkbank is dé plek in je werkplaats waar je het meeste aan het klussen bent. Het is dan ook een vereiste om te beschikken over een stevige werkbank die voldoende ruimte biedt om te klussen.

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.