Algemeen

Slimme keuze bij gevelrenovatie: rolluiken of screens integreren

Photo by Wesley Pacífico on Unsplash Photo by Wesley Pacífico on Unsplash

Bij het plannen van een gevelrenovatie komt er heel wat kijken. Natuurlijk wil je dat je woning er fraai uitziet, maar tegelijkertijd is het ook essentieel dat de functionaliteit van je huis een upgrade krijgt. Een van de aspecten waar vaak minder aandacht aan wordt besteed, maar die een groot verschil kan maken: de integratie van rolluiken of screens. Deze zonwerende en verduisterende elementen kunnen zowel het comfort als de energie-efficiëntie van je woning aanzienlijk verbeteren.

Logische keuze bij een gevelrenovatie

Bij het renoveren van de gevel draait alles om het vernieuwen en verbeteren van de buitenkant van je huis. Daarbij is het belangrijk om niet alleen naar het esthetische aspect te kijken, maar ook naar de praktische voordelen die bepaalde toevoegingen met zich meebrengen. Rolluiken en screens zijn hier een goed voorbeeld van. Natuurlijk wil je dat ze perfect aansluiten bij de buitenkant van je huis. Gelukkig zijn er heel wat keuzes mogelijk op het gebied van uitstraling en kleur.

Rolluiken bieden privacy en verduistering waar nodig. Tevens helpen ze om de isolatie van je woning te verbeteren. Ze helpen om de warmte binnen te houden in de winter en buiten te houden in de zomer. Dit kan een aanzienlijke besparing op je energierekening opleveren. Bovendien kunnen ze de veiligheid van je woning verhogen. Ze vormen namelijk een fysieke barrière voor inbrekers. Screens zijn vooral nuttig op zonnige dagen. Ze houden de zon buiten, waardoor je huis koel blijft zonder dat je constant de airconditioning hoeft te laten draaien.

Integratie in het gevelontwerp

Bij het ontwerpen van een nieuwe gevel is het belangrijk om vanaf het begin na te denken over de integratie van rolluiken of screens. Je wilt immers niet dat deze later als een bijzaak worden toegevoegd en het visuele beeld verstoren. Kies je bijvoorbeeld voor ingebouwde rolluiken? Dan kan de behuizing van de rolluiken onzichtbaar worden geïntegreerd in de gevel. Dit zorgt voor een strakke en moderne uitstraling. Hetzelfde geldt voor screens. Als je deze van tevoren opneemt in je ontwerp, kun je ze zo plaatsen dat ze de architectonische lijnen van je huis volgen, wat bijdraagt aan een harmonieus geheel.

Bij een kleine gevelrenovatie, bijvoorbeeld bij het louter aanbrengen van steenstrips, wil je mogelijk geen breekwerken uitvoeren. Een interessant en milieuvriendelijk alternatief: opbouwscreens of -rolluiken met ingebouwde zonnepanelen. Zo hoef je ook geen bekabeling te voorzien. Onder meer Degalux is een expert op het gebied van dit type zonwering en levert het rechtstreeks uit de fabriek. Meer hierover lees je op de website Degalux.be/nl.

Belang van een professionele installatie

Bij het integreren van rolluiken of screens in de gevel is het veelal aan te raden om te werken met een professional, zeker indien er breekwerken aan te pas komen. Een expert kan je helpen bij het kiezen van de juiste producten die passen bij jouw situatie en budget. Daarnaast zorgt een professionele installatie ervoor dat de (solar) screens of rolluiken optimaal functioneren en lang meegaan. Een professional zal bovendien koudebruggen weten te voorkomen. Opbouwontwerpen zijn veel eenvoudiger om zelf te plaatsen door doe-het-zelvers. Hiermee kun je dan ook veel besparen. Degalux is een bekende leverancier van opbouwrolluiken en -screens voor doe-het-zelvers.