Alarmsystemen

Alarmsysteem met Camera: Mogelijkheden, Voordelen & Prijs

Alarmsysteem met camera Alarmsysteem met camera

Een alarmsysteem met camera combineert traditionele alarmfunctionaliteit met videobewaking. Het is ontworpen om ongewenste toegang te detecteren en visueel bewijs vast te leggen. Dit systeem is ideaal voor zowel huizen als commerciële panden en biedt een extra beveiliging door niet alleen inbrekers af te schrikken, maar ook incidenten vast te leggen die je later opnieuw kunt bekijken.

Prijs van een alarmsysteem met camera

De kostprijs van een alarmsysteem kan sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals het type systeem, de merken en functies die worden gekozen, evenals de omvang van de installatie. Over het algemeen zijn draadloze systemen duurder in aanschaf dan bedrade systemen vanwege de extra technologie die nodig is voor draadloze communicatie.

Vul je postcode in en ontvang een gratis offerte voor een alarmsysteem met camera.
Hoe verzamelen we deze data?
?
Gemiddelde prijzen in België:
GEMIDDELD
LAAG
HOOG
LAAG HOOG

Voor een draadloos alarmsysteem kunnen de kosten variëren van enkele honderden tot enkele duizenden euro’s, inclusief installatie. Een basispakket met enkele deur- en raamsensoren kan beginnen bij ongeveer € 200, terwijl meer uitgebreide systemen met meerdere camera’s en bewegingsdetectoren gemakkelijk € 1000 of meer kunnen kosten, inclusief installatie.

Voor bedrade systemen zijn de kosten meestal iets lager, met prijzen die beginnen bij ongeveer € 100 voor een eenvoudig systeem met bedrade sensoren en een centrale hub, inclusief installatie. Meer uitgebreide bedrade systemen met extra functies kunnen echter ook oplopen tot enkele duizenden euro’s, vooral als professionele installatie vereist is.

Hieronder vind je een overzicht van de geschatte minimum- en maximumkosten voor zowel draadloze als bedrade alarmsystemen, inclusief installatie:

Type alarmsysteemMinimumkosten (incl. installatie)Maximumkosten (incl. installatie)
Draadloos€ 200€ 3000+
Bedraad€ 100€ 4000+

Het is belangrijk op te merken dat deze kosten slechts ruwe schattingen zijn en dat de werkelijke kosten sterk kunnen variëren op basis van individuele behoeften, merken, installatievereisten en de tarieven van installateurs.

Eventuele bijkomende kosten

Eventuele bijkomende kosten bij een alarmsysteem kunnen onder andere onderhoudskosten en abonnementskosten voor een alarmcentrale omvatten.

Onderhoudskosten zijn typisch periodieke kosten die verband houden met het behoud van de functionaliteit en betrouwbaarheid van het alarmsysteem. Dit kan onder meer het regelmatig testen en onderhouden van sensoren, camera’s en de centrale hub omvatten. De exacte onderhoudskosten kunnen variëren afhankelijk van het type systeem en de serviceprovider, maar kunnen gemiddeld tussen de € 100 en € 300 per jaar liggen.

Daarnaast kan het gebruik van een alarmcentrale voor professionele monitoring van het alarmsysteem extra kosten met zich meebrengen. Deze alarmcentrales bieden 24/7 bewaking en kunnen in geval van een alarm contact opnemen met de eigenaar of hulpdiensten sturen indien nodig. De abonnementskosten voor deze service variëren meestal van € 20 tot € 50 per maand, afhankelijk van de gewenste functies en de gekozen serviceprovider.

Waarom een Alarmsysteem met Camera?

Een alarmsysteem met camera biedt tal van voordelen die verder gaan dan standaard beveiliging. De integratie van camera’s zorgt voor:

 1. Realtime toezicht: Je kunt live beelden van je woning of bedrijf bekijken, ongeacht waar je bent.
 2. Preventieve werking: Camera’s ontmoedigen potentiële inbrekers, aangezien de kans op herkenning groot is.
 3. Bewijsmateriaal: In het geval van een incident biedt de camera videobewijs dat kan helpen bij politieonderzoek en verzekeringsclaims.
 4. Minder valse alarmen: Bewegingssensoren gecombineerd met videobeelden verminderen het aantal valse alarmen, omdat je onmiddellijk kunt controleren wat er aan de hand is.
 5. Gemoedsrust: Het hebben van een visuele controle geeft een extra gevoel van veiligheid en controle.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe werkt een Alarmsysteem met Camera?

Een alarmsysteem met camera is een geavanceerd beveiligingssysteem dat zowel detectie als visuele monitoring biedt. Het functioneert door middel van verschillende componenten, zoals bewegingssensoren, camera’s en een centrale hub. Wanneer het systeem geactiveerd is, bewaakt het constant de omgeving. Zodra een bewegingssensor activiteit detecteert, wordt een signaal naar de centrale hub gestuurd, die vervolgens de camera’s activeert om live videobeelden van de gebeurtenis vast te leggen. Deze beelden worden direct naar de eigenaar gestreamd via een mobiele app of naar een centraal bewakingsstation, waardoor real-time monitoring en snelle respons mogelijk zijn.

Bovendien kunnen veel alarmsystemen met camera worden geïntegreerd met slimme technologieën, zoals gezichtsherkenning of geofencing, waardoor ze nog effectiever worden in het beschermen van eigendommen en het bieden van gemoedsrust.

Een alarmsysteem met camera bestaat doorgaans uit de volgende componenten:

 • Centrale unit: Het brein van het systeem, waar alle informatie samenkomt.
 • Camera’s: Voor het vastleggen van beelden.
 • Bewegingssensoren: Detecteren beweging en sturen een signaal naar de centrale unit.
 • Deuralarmen: Worden geactiveerd wanneer een deur wordt geopend.
 • Alarm: Een luide sirene om indringers af te schrikken.
 • Applicatie: Voor toegang en controle via je smartphone.

Verschillende Types Alarmsystemen

Alarmsystemen met camera’s zijn er in twee hoofdtypen:

 1. Bedrade systemen: Deze systemen zijn betrouwbaarder omdat ze minder gevoelig zijn voor storingen, maar vereisen een professionele installatie vanwege de benodigde bekabeling.
 2. Draadloze alarmsystemen: Gemakkelijker te installeren en te verplaatsen, ideaal voor huurders of mensen die vaak verhuizen. Ze zijn echter afhankelijk van een stabiele draadloze verbinding.

Installatie van een Alarmsysteem: Professionele installatie vs. doe-het-zelf

Bij het installeren van een alarmsysteem met camera heb je twee opties:

 • Professionele installatie: Garandeert dat het systeem correct en veilig wordt geïnstalleerd, maar kan duurder zijn.
 • Doe-het-zelf installatie: Bespaart kosten en biedt flexibiliteit, maar vereist enige technische kennis en handigheid.

Camera Functies en Specificaties

Bij het kiezen van een alarmsysteem met camera zijn er verschillende functies en specificaties om rekening mee te houden:

 • Resolutie: Hogere resoluties zoals 1080p of 4K bieden scherpere beelden.
 • Nachtzicht: Essentieel voor bewaking in het donker. IR-camera’s (infrarood) bieden zicht bij weinig of geen licht.
 • Bewegingsdetectie: Activeert de camera bij beweging, wat opslagruimte bespaart en helpt bij het focussen op relevante gebeurtenissen.

Moderne alarmsystemen met camera’s kunnen vaak geïntegreerd worden met andere smart home-apparaten, zoals slimme verlichtingssystemen, thermostaten en spraakassistenten zoals Alexa of Google Assistant. Dit biedt extra gemak en mogelijkheden voor automatisering en beheer.

Onderhoud van het Systeem

Om ervoor te zorgen dat je alarmsysteem met camera optimaal blijft werken, is regelmatig onderhoud noodzakelijk. Dit omvat het controleren van de camera’s op vuil en beschadigingen, het testen van de bewegingssensoren en het bijwerken van de firmware om beveiligingslekken te voorkomen.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Juridische Overwegingen: Mag je zomaar alles filmen?

Bij het installeren van een alarmsysteem met camera moet je rekening houden met de geldende privacywetten. Het is belangrijk om te weten waar je wel en niet mag filmen en om bordjes op te hangen die aangeven dat er cameratoezicht is. Dit helpt niet alleen om juridisch in orde te zijn, maar ook om transparantie te bieden aan bezoekers en buren.

Beste Merken en Modellen voor een alarmsysteem met camera

Er zijn verschillende merken en modellen beschikbaar die hoog gewaardeerd worden door gebruikers en experts. Enkele van de beste keuzes zijn:

 • Nest Secure: Bekend om zijn eenvoudige installatie en integratie met Google Home.
 • Arlo Pro: Biedt draadloze camera’s met uitstekende beeldkwaliteit en geavanceerde functies.
 • Ring Alarm: Populair vanwege zijn gebruiksvriendelijke app en betrouwbare prestaties.

Beveiligingstips voor Thuis: Aanvullende maatregelen naast een alarmsysteem

Naast een alarmsysteem met camera zijn er andere maatregelen die je kunt nemen om je huis te beveiligen:

 • Versterk deuren en ramen: Zorg voor stevige sloten en veiligheidsbalken.
 • Buitenverlichting: Plaats bewegingsgeactiveerde lichten rond je huis.
 • Buurtwacht: Werk samen met buren om verdachte activiteiten te melden.
 • Slimme sloten: Overweeg slimme sloten die je kunt bedienen via een app.

Hoe ziet de toekomst eruit voor een Alarmsystemen met Camera

De technologie rondom alarmsystemen met camera’s evolueert snel. Toekomstige trends en innovaties omvatten:

 • AI-integratie: Slimmere camera’s die gezichten en kentekens kunnen herkennen.
 • Cloud-opslag: Veiliger en toegankelijker opslag van videobeelden.
 • Mobiele toegang: Verbeterde apps voor meer controle en functies.

Conclusie

Een alarmsysteem met camera is een essentiële investering voor de beveiliging van je huis of bedrijf. Het biedt niet alleen bescherming tegen inbraak, maar geeft ook gemoedsrust door constante monitoring en bewijsmateriaal. Door de juiste keuzes te maken en het systeem goed te onderhouden, kun je de veiligheid van je omgeving aanzienlijk verbeteren.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

 • Ontvang gratis offertes
 • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
 • Door te vergelijken bespaar je tot 35%

Veelgestelde vragen over een alarmsysteem met camera

Wat zijn de voordelen van een alarmsysteem met camera?

Een alarmsysteem met camera biedt zichtbare afschrikking, real-time monitoring en bewijsmateriaal bij inbraak of incidenten. Het vergroot de veiligheid en geeft gemoedsrust door live videobeelden en meldingen via mobiele apps.

Zijn bedrade of draadloze alarmsystemen beter?

Het beste alarmsysteem, bedraad of draadloos, hangt af van individuele behoeften. Bedrade systemen zijn vaak betrouwbaarder, maar draadloze systemen zijn flexibeler in installatie en kunnen eenvoudiger uitgebreid worden.

Hoe vaak moet ik mijn alarmsysteem onderhouden?

Het wordt aanbevolen om een alarmsysteem jaarlijks te laten controleren en onderhouden door een professionele serviceprovider. Dit zorgt voor optimale prestaties en betrouwbaarheid.

Kan ik mijn alarmsysteem integreren met andere smart home apparaten?

Ja, veel alarmsystemen kunnen worden geïntegreerd met andere smart home apparaten, zoals slimme sloten, thermostaten en verlichting. Dit biedt geavanceerde beveiligings- en automatiseringsmogelijkheden.

Wat moet ik doen als mijn alarmsysteem een storing heeft?

Als uw alarmsysteem een storing heeft, controleer dan eerst de voeding en verbindingen. Raadpleeg vervolgens de handleiding van het systeem voor probleemoplossing of neem contact op met de fabrikant of een professionele installateur voor assistentie.

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.