Terrasoverkapping

Aluminium terrasoverkapping: Mogelijkheden, Voordelen & Prijs

Terrasoverkapping in de tuin - BOzARC BVBA Terrasoverkapping in de tuin - BOzARC BVBA

Eén van de populairste mogelijkheden om een terras te overkappen is de aluminium terrasoverkapping. Dit komt omdat aluminium een sterk materiaal is en het je huis meteen de juiste uitstraling heeft. Want je hebt zowel klassieke als moderne uitvoeringen. Een aluminium terrasoverkapping is beschikbaar in meerdere kleuren, met en zonder ramen of screens en valt goed mee qua prijs. Bovendien kan het niet rotten en hoef je het nooit te behandelen.

Een aluminium terrasoverkapping bestaat in moderne en klassieke uitvoeringen, tegen je huis of vrijstaand en kun je krijgen met of zonder glas of screens en is beschikbaar in meerdere kleuren.

Hoe ziet een aluminium terrasoverkapping er uit?

Een aluminium terrasoverkapping bestaat ui een aantal staanders met daarop een dak. Vaak kiest men er voor om deze overkapping aan het huis vast te maken voor de stevigheid, maar een vrijstaand model is ook perfect mogelijk en minstens even stevig. Dus daar hoef je je zeker geen zorgen over te maken.

Aluminium leent zich er daarnaast prima voor om gecombineerd te worden met hout en zo een totaal andere uitstraling te geven aan jouw terrasoverkapping.

Het dak kan uit glas, kunststof of doek (screens) bestaan. Naast de standaard daken zijn er ook mogelijkheden met uitschuifbare daken, met en zonder afstandsbediening, om het geheel een nog luxueuzere uitstraling te geven. Het is maar net wat je zelf mooi vindt en hoever jouw budget rijkt.

blank

Waarom een aluminium terrasoverkapping: De voordelen

De reden om te kiezen voor een aluminium terrasoverkapping is vaak dat je op de wat frissere momenten ook nog buiten wilt kunnen zitten. Maar zo zijn er nog tal van andere voordelen:

  • Een aluminium terrasoverkapping biedt bescherming tegen wind en regen, maar ook tegen een te felle zon. Zeker in combinatie met een doek als dak, kun je heerlijk in de schaduw vertoeven.
  • Aluminium is bovendien een bouwvriendelijk product omdat het zo licht is maar toch een sterk materiaal. Een terrasoverkapping bestaat uit meerdere losse onderdelen die mooi in elkaar gelast kunnen worden en daardoor zorgen voor een goede afwerking.
  • Ook belangrijk: Aluminium roest niet!
  • Bijgevolg heeft deze overkapping amper onderhoud nodig. Een natte doek is meestal al genoeg om de overkapping weer te laten stralen.
  • Aluminium is tevens een product dat prima bestand is tegen warmte en UV-stralen. Dus ook op hele warme dagen heeft de zon geen invloed op het materiaal.
  • Als laatste voordeel wil ik meegeven dat het geen ongedierte en schimmels aantrekt, zoals bijvoorbeeld bij een houten terrasoverkapping wel zou kunnen gebeuren.
  • We kunnen aluminium dus als een duurzaam product beschouwen en spreken daarom over een enorm duurzame terrasoverkapping.
Aluminium terrasoverkapping van Brustor
Aluminium terrasoverkapping van Brustor

Aluminium terrasoverkappingen: Nadelen

Waar voordelen zijn, zijn meestal ook enkele aandachtspunten die ik je wil meegeven.

Aluminium is helaas niet goedkoop. Een aluminium terrasoverkapping is dus niet een van de goedkoopste varianten, echter is het wel een duurzaam product en ben je minder snel aan een vervanging nodig als bij andere materialen. Denk dus niet enkel op korte termijn. Een houten overkapping moet je steeds behandelen, en dat doet de prijs en het werk dat je eraan hebt op lange termijn zeker oplopen. Relatief gezien vind ik een aluminium terrasoverkapping dus een goede en goedkope oplossing.

Er zijn héél wat standaardformaten beschikbaar, maar wil je een op maat gemaakte overkapping, dan ligt de prijs (zoals bij alles dat op maat gemakt is) uiteraard wat hoger.

Ik vind dit bijgevolg eerder aandachtspunten en absoluut geen nadelen.

Aluminium Terrasoverkapping: Extra mogelijkheden

1. Combineren met hout

Wanneer je een romantische tuin hebt, of de kleur van het aluminium je gewoon niet aan staat, dan zou je kunnen over wegen om het te combineren met een ander soort materiaal.

Door aluminium te combineren met bijvoorbeeld hout, creëer je al snel een hele andere uitstraling. Je geniet dan wel van de voordelen van het aluminium, maar hebt ook de warme uitstraling van het hout.

De staanders kunnen in dit voorbeeld van aluminium zijn, zo voorkom je de mogelijkheid tot rotten van de staanders, wat wel kan gebeuren bij hout.

Moderne aluminium terrasoverkapping met hout © Veldman Zonwering
Moderne aluminium terrasoverkapping met hout © Veldman Zonwering
Klassieke lamellen aluminium terrasoverkapping bekleed met hout en voorzien van ingebouwde verlichting © Veldman Zonwering
Klassieke lamellen aluminium terrasoverkapping bekleed met hout en voorzien van ingebouwde verlichting © Veldman Zonwering

2. Warmtewerend

Wil je ontsnappen aan de warmte? Kies dan voor een warmtegevende dakbedekking. Dit type bedekking zal licht doorlaten, maar zal ervoor zorgen dat de temperatuur op je overdekt terras wel aangenaam blijft.

3. Zonwerend

Naast warmtewerend bestaat er ook zoiets als zonwerend. Dan kies je voor een wit dak dat de lichtinval ietwat zal breken en het zonlicht gedeeltelijk tegenhoudt.

Dit is ideaal voor wie op warme dagen graag buiten zit. 

Aluminium terrasoverkapping met zonwerende beschermlaag © BOzARC
Aluminium terrasoverkapping met zonwerende beschermlaag © BOzARC

4. Combineren met een zonnewering

Wil je nog meer schaduw? Dan kun je onder de aluminium terrasoverkapping ook nog een zonnewering plaatsen die je open kunt doen op de extreem warme dagen.

Terrasoverkapping met zonnewering © LaFora Terrasoverkapping
Terrasoverkapping met zonnewering © LaFora Terrasoverkapping

Waar moet je over nadenken?

Zoals je hierboven merkt zijn er héél wat extra mogelijkheden… En dan hebben we het nog niet gehad over terrasverwarmers, zonwering langs de zijkanten, enz.

Al deze factoren hebben uiteraard een invloed op de prijs. Daarom is het verstandig om al eens te overwegen wat je wel en niet wenst wanneer je een offerte laat opmaken door een vakman.

Erkend, professioneel vakman

Vraag gerust alles wat je mogelijks erbij wilt hebben. Een vakman zal dan per onderdeel duidelijk maken wat het kost. Van daaruit kun je dan alsnog beslissen wat je wel en niet wenst. 

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Wie is de beste terrasoverkapping aanbieder in België?

Als je gaat zoeken zal je ontdekken dat er genoeg professionele aanbieders zijn die overkappingen kunnen leveren. Ook in jouw regio. Ieder heeft zijn eigen werkwijze, materialen, opties en prijzen. Laat daarom altijd een offerte opmaken en vergelijk deze goed. Maar onthoud vooral… De goedkoopste is niet altijd de beste. Wij helpen je graag in contact te komen met goede, erkende vakmannen in je eigen regio. Dat kan door het invullen van onderstaand formulier.

Is een bouwvergunning verplicht voor een terrasoverkapping?

Wanneer je een aluminium terrasoverkapping wilt plaatsen heb je hier over het algemeen geen bouwvergunning voor nodig. Zolang de overkapping niet boven de 3,5 meter uit komt en je binnen een straal van 30 meter van je huis blijft, kun je de aluminium terrasoverkapping vrij neer zetten. Mocht je toch twijfelen, neem dan even contact met ons. Dan zoeken wij dit graag voor je uit.

Prijs Aluminium terrasoverkapping

Echt goedkoop zal ik het zeker niet noemen. Maar weet wel… Door te kiezen voor aluminium kies je voor een materiaal dat bestand is tegen wind en regen, warmte en UV-stralen van de zon, insecten en verrotting. Het is een materiaal waar je heel lang plezier van zult hebben en waar je bovendien geen onderhoud aan hebt. Dat rechtvaardigt in mijn ogen zeker de prijs.

De prijs voor een aluminum terrasoverkapping start vanaf € 1.000. Dan heb ik het over een terrasoverkappingen van zo’n 3 meter hoog en een oppervlakte van 10 vierkante meter.

Voor een grotere aluminium terrasoverkapping, van zo’n 20 tot 30 vierkante meter, zal de prijs dus rond de € 2.000 zitten.

Wil je er héél wat extra opties bij (schuifdak met afstandsbediening, screens langs de zijkanten, instelbare lamellen, …) dan kan de prijs eindeloos hoog oplopen, tot zelfs € 5.000. Maar verschiet niet, dit klinkt veel, maar in de meeste gevallen zit de prijs ergens tussen de € 1.000 à € 1.500.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.