Algemeen

Houten terrasoverkapping

Houten terrasoverkappingen Houten terrasoverkappingen

Een houten terrasoverkapping oogt enorm natuurlijk en voelt meteen warm aan en sfeervol aan. Je hebt moderne en klassiekere, landelijke uitvoeringen. Je kunt ze krijgen met of zonder screens of glas. Met of zonder verlichting. Tegen het huis of vrijstaand, … zoals je merkt… Héél wat mogelijkheden! Ik heb het in dit artikel dan ook over alle mogelijkheden, de voordelen en de prijs van houten terrasoverkappingen.

Houten terrasoverkapping: Tal van mogelijkheden, vele voordelen en gunstige prijs!

Offertes aanvragen bij vakmannen

Vergelijk tot drie bedrijven in je eigen regio die gespecialiseerd zijn in terrasoverkappingen. Door te vergelijken bespaar je tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag gratis offertes aan »

Mogelijkheden met een houten terrasoverkapping

Dankzij een houten terrasoverkapping wordt je altijd geprikkeld om buiten te vertoeven. Het hout matched perfect met het groen in je tuin, en bijgevolg is het een enorm vaak gekozen overkapping.

Laten we het even hebben over alle mogelijkheden… Eerlijk, deze zijn eindeloos. Maar toch geef ik je graag enkele van de belangrijkste mogelijkheden mee.

 • Je hebt de mogelijkheden om glas te plaatsen bovenop de overkapping of tevens aan de zijkanten. Zo kun je zelfs tijdens regenweer genieten van je terrasoverkapping. Zo bestaat er overigens ook zonwerend glas, waardoor het zelfs in de zomer aangenaam vertoeven is onder je overkapping.
 • Een alternatief voor glas zijn het voorzien van screens. Die kunnen ook zowel bovenaan als aan de zijkanten geplaatst worden. Het grote voordeel is dat je die kunt uitrollen wanneer je wil met een afstandsbediening. Wil je net zoveel mogelijk zonlicht, dan laat je de screens gewoon terug omhoog gaan.
 • Een aparte zonwering onder de terrasoverkapping wordt soms ook gedaan.
 • Wil je het wat moderner, dan worden vaak ook houten lamellen gekozen. In sommige gevallen kun je die zelfs met een afstandsbediening dichtdoen om zo ook meten schaduw te hebben. Deze kunnen zowel langs boven als aan de zijkant voorzien worden. Een voorbeeld hiervan op onderstaande foto.
 • Uiteraard kun je ook steeds met verlichting, muziekboxen voor buiten en terrasverwarmers aan de slag.
 • En dan hebben we het nog niet gehad over de kleuren. Je kunt kiezen voor verschillende houtsoorten, maar wil je het liever in een kleurtje verven? Dan is iedere kleur verf uiteraard mogelijk! Fantastisch, toch?
Houten terrasoverkapping © Livinlodge Foto: Carpentier
Houten terrasoverkapping met aan de zij- en bovenkant houten lamellen © Livinlodge Foto: Carpentier
Vrijstaande houten terrasoverkapping met muziek en verlichting © Livinlodge Foto: Carpentie
Vrijstaande houten terrasoverkapping met muziek en verlichting. Dag en nacht genieten! © Livinlodge Foto: Carpentie

Verschillende functies & stijlen voor houten terrasoverkapping

De houten terrasoverkapping kan op heel veel stijlen worden uitgevoerd. Bij de aanschaf van een houten terrasoverkapping kun je kiezen uit een plat dak, maar ook een puntdak behoort tot de mogelijkheden.

Maar een houten terrasoverkapping hoeft niet altijd per se als terrasoverkapping te dienen. Zo kan het ook functioneren als een prieeltje, een kapschuur of een aangebouwde veranda. Of wat dacht je van een carport? Fijn de auto droogzetten en uit de wind.

Doordat de houten terrasoverkapping zowel los als aan het huis vast kan staan, kun je hem eigenlijk overal neer zetten waar je maar wilt. Laat je fantasie er maar op los.

Met een houten terrasoverkapping kan zo ontzettend veel. Denk bijvoorbeeld eens aan een verlaagd plafond, een afwerking met rustieke balken of juist een dak dat licht door laat

Door de keuze van hout kun je hem verder afwerken zoals jij dat wilt. Beits hem in een neutrale kleur, of verf hem juist in een opvallende kleur. Net wat er in jouw tuin past.

Houten terrasoverkapping met puntdak (pergola)
Houten terrasoverkapping met puntdak (pergola)

Houten terrasoverkapping en keuzes maken

Wanneer je kiest voor de houten terrasoverkapping moet je misschien wel de meeste keuzes maken van alle terrasoverkappingen. Juist door de vele mogelijkheden worden de keuzes die gemaakt dienen te worden ook groter. Zo zal je een keuze moeten maken welke houtsoort je wilt. Maar ook wil je en dakgoot, ramen, verlichting, elektra aansluitingen en misschien wel dakbedekking? Vrijwel het meest gebruikte hout voor een houten terrasoverkapping is het Douglas hout. Dit hout is de expert op het gebied van houten constructies voor buiten, door zijn duurzaamheid en sterkte. Douglas hout bestaat uit een strakke rode vlamstructuur en een warme uitstraling. 

Houten terrasoverkapping: Constructie

De constructie van een houten terrasoverkapping bestaat uit een frame van palen met een doorsnee van 15 centimeter. Dit zijn de dragende palen en worden met verstelbare ankers in beton gegoten. Dit vormt zo samen een zeer stabiele constructie, bestand tegen weersinvloeden en zware windstoten.

Door het beton staan de houten palen ongeveer 2 centimeter van de grond, zodat contact met de grond word vermeden. Hierdoor vermijd je vochtvorming en schimmel aan de palen.

De gemiddelde levensduur van een houten terrasoverkapping is 15 tot 20 jaar.

Onderhoud van een houten terrasoverkapping

Een nieuwe houten terrasoverkapping is mooi en je zult er ongetwijfeld veel plezier van hebben. Maar nu en dan is een klein onderhoud nodig om deze in die mooie staat te behouden.

Eerst en vooral is het belangrijk dat het goed goed behandeld werd, met een goede beits. Dit beschermt het hout tegen invloeden van de zon, regen en wind. Sommigen gebruiken liever geen beits, omdat ze het hout graag zien vergrijzen. Voldoende onderhoud is dan wel nodig.

Je kunt kiezen voor een transparante laag of een dekkende kleur. Sommige leveranciers beitsen het hout reeds vooraf, anderen doen het dan weer te plaatse.

Houten terrasoverkapping: Voordelen

Welke voordelen heeft een houten terrasoverkapping zoal?

 • Met een houten terrasoverkapping zit je langer buiten omdat je droog en uit de wind kunt zitten.
 • Je kunt met lamellen of screens ook het zonlicht weghouden, zodat het zelfs tijdens een warme zomermaand heerlijk vertoeven is onder de terrasoverkapping.
 • Je hebt de optie om langs de zij- en/of bovenkant glas te voorzien om het zo helemaal af te sluiten.
 • Het tuinmeubilair dat onder de overkapping staat blijft altijd droog en gaat ook langer mee.
 • Met een terrasoverkapping creëer je meteen een extra leefruimte.
 • Het zorgt meteen voor een natuurlijk uitstraling geeft in jouw tuin. 
 • Deze kan in alle kleuren geschilderd worden. Verander je de kleur van je ramen en wil je de houten terrasoverkapping in dezelfde kleur? Dat is uiteraard geen probleem. Met een aluminium terrasoverkapping is zoiets bijvoorbeeld niet mogelijk.
 • Je woning is meteen een pak meer waard.

Zijn er ook nadelen?

Een aandachtspunt bij een houten terrasoverkapping is dat het gebruikte materiaal uiteraard hout is. En hout moet behandeld worden en heeft bijgevolg nu en dan onderhoud nodig.

Om de zoveel jaar tijd doe je er goed aan om deze opnieuw te schilderen. 

Kies je voor geïmpregneerd hout, Douglas hout of hardhout, dan is dat niet het geval. Daar dit héél kwaliteit hout is. De terrasoverkappingen in doe-het-zelf zaken zijn vaak enorm goedkoop omdat die met enorm goedkope, slechte houtsoorten werken.

Een goede vakman werkt altijd met hout met een uitstekende kwaliteit. Investeer dus liever wat meer en vermijd kopzorgen in de toekomst.

Houten terrasoverkapping: Prijs

De prijs voor een houten terrasoverkapping is uiteraard afhankelijk van veel factoren:

 • Voor welk materiaal kies je
 • Wat zijn de afmetingen
 • Welke stijl zie je graag (glas, dakpannen, …)
 • Moeten er screens, glas of lamellen voorzien worden?
 • enz.
Prijs

Door al deze mogelijkheden kan de prijs enorm variëren. Maar laten we zeggen dat de prijs voor een houten terrasoverkapping van 8 vierkante meter start vanaf € 975. En wil je dakpannen of andere uitbreidingen, dan kan dit oplopen tot € 3.000.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

 • Ontvang gratis offertes
 • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
 • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.