Schilderen

Hoe lang duurt het voordat silicone droogt?

Droogtijd silicone Droogtijd silicone

Silicone droogt in enkele minuten, maar het is niet waterdicht zonder een lange uithardingstijd. Ontdek alles wat je moet weten over droog- en uithardingstijden van silicone in dit uitgebreide artikel.

Droogtijd en Uithardingstijd: Wat is het Verschil?

Wanneer mensen vragen hoe lang het duurt voordat silicone droogt, bedoelen ze vaak hoe lang het duurt voordat het uithardt. Deze termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar ze hebben verschillende betekenissen.

Droogtijd

Silicone is meestal droog aan de oppervlakte in 30 minuten tot een paar uur. Droogtijd is het proces waarbij water en vocht uit de silicone verdampen. Hoewel de silicone snel droogt, is het niet bestand tegen vocht totdat het volledig is uitgehard.

Uithardingstijd

Verwacht dat silicone minstens 24 uur nodig heeft om uit te harden, hoewel sommige formules tot 12 dagen nodig hebben onder bepaalde omstandigheden. Uitharden is een trager en complexer proces dat begint zodra de silicone aan zuurstof wordt blootgesteld. De silicone moet volledig zijn uitgehard voordat het aan vocht wordt blootgesteld, anders kan het wegspoelen en niet effectief zijn als waterdichte vuller of afdichtmiddel.

Factoren die de Droogtijd van Silicone Beïnvloeden

De tijd die nodig is voor je silicone om te drogen en uit te harden hangt af van verschillende factoren, waaronder het type toepassing, de siliconeformule, en de temperatuur en vochtigheid in je werkruimte. Lees het etiket van je product zorgvuldig en houd rekening met het volgende:

 • Vochtigheid: Silicone reageert met vocht in de lucht om uit te harden, dus het werkt het beste in een vochtige omgeving. Acryl-latex daarentegen vereist droge lucht om uit te harden.
 • Temperatuur: Silicone hardt het beste uit bij 4 tot 27 graden Celsius. Gebruik nooit directe hitte om de temperatuur te verhogen.
 • Versheid: De meeste soorten silicone hebben een houdbaarheidsdatum. Zelfs als het in een verzegelde tube zit, zal verouderde silicone nooit goed uitharden.
 • Formule: De droog- en uithardingstijden variëren op basis van het type siliconemateriaal dat je gebruikt, en eventuele toevoegingen in de formule kunnen je wachttijd verlengen.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Uithardingstijden per Type Silicone

Er zijn drie hoofdtypen silicone die vaak worden gebruikt voor het afdichten van douches en andere vochtige ruimtes, elk met unieke droog- en uithardingstijden. Kennis van de verschillen in uithardingstijden kan je helpen beter voorbereid te zijn op je project. Hieronder vind je een overzicht van de droog- en uithardingstijden van elk type silicone.

Type SiliconeDroogtijdUithardingstijd
Silicone30 – 180 minuten1 – 10 dagen
Acryl-latex30 – 180 minuten1 – 10 dagen
Polyurethaan-gebaseerde24 uur10 – 12 dagen

Silicone Droogtijd

Silicone droogt binnen 30 minuten en heeft minstens 24 uur nodig om uit te harden. Het hecht gemakkelijk aan gladde, niet-poreuze oppervlakken zoals glas, metaal en keramiek. Sommige soorten hebben antimicrobiële toevoegingen om keukens en badkamers hygiënisch te houden.

Acryl-latex Droogtijd

Net als silicone droogt acryl-latex snel en hardt uit in één tot tien dagen. Het kan echter krimpen of barsten na verloop van tijd, waardoor oppervlakken open blijven voor vocht. Daarom zijn ze het beste voor het vullen van kleine openingen en voegen in hout, vooral gebieden die je gaat overschilderen. Sommige soorten bevatten silicone-additieven om de duurzaamheid en waterbestendigheid te verbeteren.

Polyurethaan-gebaseerde Silicone Droogtijd

Polyurethaan-silicone heeft langer nodig om te drogen en uit te harden dan andere soorten afdichtmiddel. Verwacht minstens 24 uur droogtijd en 10 tot 12 dagen uithardingstijd. Polyurethaan is elastisch, overschilderbaar, stoot vuil af en is waterdicht. Dit maakt het een populaire silicone voor het afdichten van ramen en buitengebruik.

Tips om je Silicone Sneller te Laten Drogen

Er is geen manier om de droogtijd van je silicone te versnellen. Droog- en uithardingstijden zijn afhankelijk van het type en de formule van de silicone die je gebruikt. Er zijn echter manieren om je ruimte zo in te richten dat je silicone efficiënt kan uitharden. Lees altijd het etiket van je product zorgvuldig voordat je een van de onderstaande algemene tips opvolgt.

 • Gebruik geen föhn: Directe hitte kan silicone zachter maken of smelten, waardoor het niet kan uitharden. Alle soorten silicone harden het beste uit bij warme temperaturen van 4 tot 27 graden Celsius.
 • Vermijd water: Direct contact met water zal de siliconeformule verstoren en voorkomen dat een strakke afdichting wordt gevormd, waardoor je de silicone moet verwijderen en opnieuw moet beginnen.
 • Vermijd vrieskou: Silicone kan bevriezen in extreme kou en koude lucht mist de vochtigheid die de meeste siliconen nodig hebben om uit te harden.
 • Gebruik een luchtbevochtiger: Omdat silicone uithardt door te reageren met vocht in de lucht, kan een luchtbevochtiger de ideale omstandigheden voor uitharding creëren. Deze methode werkt niet voor acryl-latex.
 • Schakel je verwarming uit: Droge lucht van je verwarming vermindert de vochtigheid, dus sluit de ruimte waar je aan het kitten bent af van de verwarmde lucht.
 • Gebruik een ventilator (alleen acryl-latex): In tegenstelling tot andere siliconen droogt acryl-latex als water eruit verdampt, dus het gebruik van een ventilator in de ruimte kan helpen het uithardingsproces te versnellen.

Het correct aanbrengen van silicone en het geven van voldoende tijd om uit te harden zijn cruciaal voor de effectiviteit van je afdichtproject. Volg deze gids om te begrijpen hoe je de beste resultaten kunt behalen en langdurige bescherming tegen vocht kunt garanderen.

Mag ik ieder type silicone overschilderen en hoelang moet het drogen eer ik het mag overschilderen?

Niet alle soorten silicone zijn overschilderbaar. Over het algemeen zijn siliconen op basis van acryl-latex wel overschilderbaar, terwijl pure siliconenkit vaak niet geschikt is om over te schilderen. Hieronder leg ik uit welke types siliconenkit wel overschilderbaar zijn en hoe lang je moet wachten voordat je ze kunt overschilderen.

Type SiliconenkitOverschilderbaarDroogtijdUithardingstijdAanbevolen wachttijd voor overschilderen
Acryl-Latex SiliconenkitJa30 minuten tot 2 uur1 tot 10 dagenMinimaal 24 uur, bij voorkeur volledige uithardingstijd
Polyurethaan-gebaseerde KitJaOngeveer 24 uur10 tot 12 dagenMinimaal 24 uur, bij voorkeur volledige uithardingstijd
Pure SiliconenkitNee30 minuten tot 2 uur1 tot 10 dagenNiet van toepassing
Hybride SiliconenkitAfhankelijk van formuleAfhankelijk van formuleAfhankelijk van formuleAfhankelijk van formule

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Overschilderbare Soorten Siliconenkit

Acryl-Latex Siliconenkit

Acryl-latex siliconenkitten zijn meestal overschilderbaar. Deze soorten siliconenkit worden vaak gebruikt voor binnen- en buitentoepassingen en zijn ideaal voor oppervlakken die later geschilderd moeten worden.

Polyurethaan Siliconenkit

Polyurethaan-gebaseerde siliconenkit is ook overschilderbaar. Dit type kit biedt een sterke en duurzame afdichting die zowel elastisch als waterdicht is, en het kan worden gebruikt voor toepassingen zoals het afdichten van ramen en deuren.

Hybride Siliconenkit

Er zijn ook hybride siliconenkitten beschikbaar die een combinatie van eigenschappen van zowel pure siliconen als acryl-latex hebben. Deze kitten kunnen overschilderbaar zijn, afhankelijk van de specifieke formule.

Niet-Overschilderbare Siliconenkit

Pure siliconenkitten, zonder additieven, zijn meestal niet overschilderbaar. Deze kit wordt vaak gebruikt in badkamers, keukens en andere vochtige ruimtes vanwege de uitstekende waterbestendigheid en elasticiteit.

Droogtijd voor het Overschilderen

Voor de siliconenkit die wel overschilderbaar is, moet je ervoor zorgen dat de kit volledig droog is voordat je begint met schilderen. Hier zijn de algemene droogtijden voor verschillende types siliconenkit:

Acryl-Latex Siliconenkit

 • Droogtijd: 30 minuten tot 2 uur.
 • Uithardingstijd: 1 tot 10 dagen.
 • Overschilderen: Je kunt acryl-latex siliconenkit meestal na 24 uur overschilderen, maar het is het beste om de volledige uithardingstijd af te wachten voor het beste resultaat.

Polyurethaan Siliconenkit

 • Droogtijd: Ongeveer 24 uur.
 • Uithardingstijd: 10 tot 12 dagen.
 • Overschilderen: Wacht ten minste 24 uur voordat je gaat schilderen, maar voor optimale hechting en duurzaamheid is het aan te raden om de volledige uithardingstijd van 10 tot 12 dagen in acht te nemen.

Tips voor het Overschilderen van Siliconenkit

 1. Controleer het etiket: Lees altijd de instructies op de verpakking van de siliconenkit om te zien of het product overschilderbaar is en wat de aanbevolen droog- en uithardingstijden zijn.
 2. Gebruik een primer: Voor een betere hechting van de verf op siliconenkit kun je overwegen een primer te gebruiken die geschikt is voor siliconenkit.
 3. Test een klein gebied: Voordat je begint met het overschilderen van een groot oppervlak, test eerst een klein gebied om te zien hoe de verf zich gedraagt op de siliconenkit.
 4. Schuur indien nodig: Als de kit erg glad is, kan licht schuren met fijn schuurpapier helpen om de verf beter te laten hechten.

Door deze richtlijnen te volgen, zorg je ervoor dat je siliconenkit goed droog is en dat de verf goed hecht, waardoor je een duurzaam en esthetisch resultaat krijgt.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

 • Ontvang gratis offertes
 • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
 • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.