Schilderen

Stappenplan: Verflaag van bakstenen muur verwijderen

Verf van bakstenen muur verwijderen Verf van bakstenen muur verwijderen

Het verwijderen van een verflaag van een bakstenen muur kan een uitdagende taak zijn, maar met de juiste aanpak en materialen is het een klus die je zelf kunt uitvoeren. Of je nu de originele bakstenen wilt onthullen of de muur wilt voorbereiden op een nieuwe verflaag, dit stappenplan helpt je op weg.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Waarom de Verflaag Verwijderen?

Het verwijderen van de verflaag kan verschillende redenen hebben:

 • Esthetiek: Je wilt de originele, natuurlijke uitstraling van de bakstenen terughalen.
 • Schade: De verf is aan het afbladderen of heeft scheuren, waardoor de muur er slecht uitziet.
 • Nieuw Project: Je wilt de muur opnieuw verven en de oude laag moet eerst verwijderd worden voor een optimaal resultaat.

Benodigde Materialen

Voordat je begint, zorg ervoor dat je alle benodigde materialen bij de hand hebt:

 • Veiligheidsuitrusting (handschoenen, bril, stofmasker)
 • Verfkrabber
 • Chemische verfverwijderaar
 • Hogedrukreiniger
 • Schuurpapier of schuurmachine
 • Emmer en spons
 • Beschermfolie en schilderstape
 • Oude doeken of afdekzeil
 • Ladder (indien nodig)

Stappenplan

Stap 1: Voorbereiding

 1. Veiligheid Eerst: Zorg ervoor dat je veiligheidsuitrusting draagt om jezelf te beschermen tegen stof en chemische stoffen.
 2. Ruimte Voorbereiden: Dek de grond en omliggende gebieden af met beschermfolie of afdekzeil om verf- en stofresten op te vangen.
 3. Ventilatie: Werk in een goed geventileerde ruimte. Als je binnen werkt, open dan ramen en gebruik ventilatoren om de luchtstroom te verbeteren.

Stap 2: Losse Verf Verwijderen

Gebruik een verfkrabber om zoveel mogelijk losse verf van de muur te verwijderen. Dit bespaart tijd en zorgt ervoor dat de chemische verfverwijderaar effectiever werkt.

Stap 3: Chemische Verfverwijderaar Aanbrengen

 1. Lees de Instructies: Volg de instructies van de fabrikant op de verpakking van de chemische verfverwijderaar.
 2. Aanbrengen: Breng de verfverwijderaar aan op de muur met een borstel of roller. Werk in secties om het proces beheersbaar te houden.
 3. Inwerken: Laat de chemische verfverwijderaar inwerken zoals aangegeven op de verpakking. Dit kan variëren van 15 minuten tot enkele uren, afhankelijk van de dikte van de verflaag en het product dat je gebruikt.

Stap 4: Verf Verwijderen

Gebruik opnieuw een verfkrabber om de opgeloste verflaag van de muur te schrapen. Werk systematisch van boven naar beneden om te voorkomen dat verf en chemische resten op reeds schoongemaakte delen terechtkomen.

Stap 5: Hogedrukreiniger Gebruiken

Een hogedrukreiniger kan helpen om resterende verf- en chemische resten te verwijderen. Zorg ervoor dat je de druk instelt op een niveau dat de bakstenen niet beschadigt.

Stap 6: Schuren

Gebruik schuurpapier of een schuurmachine om de laatste verfresten en oneffenheden te verwijderen. Begin met grof schuurpapier en werk naar een fijnere korrel voor een gladde afwerking.

Stap 7: Wassen en Reinigen

 1. Emmer en Spons: Vul een emmer met warm water en gebruik een spons om de muur grondig te wassen en eventuele chemische resten te verwijderen.
 2. Drogen: Laat de muur volledig drogen voordat je verdere stappen onderneemt, zoals het opnieuw verven of het aanbrengen van een beschermende coating.

Tips en Tricks

 • Test Eerst: Test de chemische verfverwijderaar eerst op een klein, onopvallend deel van de muur om te zien hoe de bakstenen en voegen reageren.
 • Geduld: Het verwijderen van verf kan tijdrovend zijn, vooral als er meerdere lagen verf zijn. Werk geduldig en zorgvuldig voor het beste resultaat.
 • Bescherming: Bescherm planten en oppervlakken in de buurt van de muur tegen spatten van de chemische verfverwijderaar en verfrestanten.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Zie je het niet zitten om dit zelf te doen?

Zie je het niet zitten om deze klus zelf uit te voeren, vraag dan een offerte aan bij een vakman. Een professionele schilder kan je helpen als het om je binnenmuren gaat. Of specialist in gevelreiniging beschikt over de juiste kennis, ervaring en gereedschappen om de verflaag veilig en efficiënt te verwijderen op je baksten gevel.

Hoewel het inhuren van een professional extra kosten met zich meebrengt, kan het je veel tijd en moeite besparen, en ben je verzekerd van een kwalitatief hoogstaand eindresultaat.

Conclusie

Het verwijderen van een verflaag van een bakstenen muur is een arbeidsintensief proces, maar met het juiste stappenplan en materialen kan het succesvol worden uitgevoerd. Door zorgvuldig te werken en de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen, kun je de natuurlijke schoonheid van je bakstenen muur herstellen of voorbereiden op een nieuwe verflaag. Volg dit stappenplan en geniet van het eindresultaat!

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

 • Ontvang gratis offertes
 • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
 • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.