Tuin

Een groene tuin: waar moet je aan denken? 

blank A flower garden in the backyard in the summer.

Bij het verduurzamen van huis en tuin komt veel kijken. Een groene tuin is iets waar steeds meer mensen naar streven. Toch is niet altijd duidelijk hoe dit gerealiseerd kan worden. Want waar denk je dan aan? Welke aandachtspunten mogen zeker niet vergeten worden. Hoe herken je een groene tuin? Kortom: er is veel om over na te denken. In dit artikel bespreken we de belangrijkste punten en geven we enkele waardevolle tips om jouw tuin verder te verduurzamen. 

Voeg meer groen toe aan de tuin 

Door de jaren heen zagen we steeds vaker dat men de voorkeur gaf aan het verharden van de tuin. Zo zijn er zelfs tuinen die geheel betegeld zijn en waar slechts enkele plantenpotten verstopt zijn of waar zelfs helemaal geen planten aanwezig zijn. Is dit ook bij jou het geval? Zorg er dan voor dat je meer groen toevoegt. Bovendien draagt dit ook bij aan een onderhoudsvriendelijkere tuin. Wat veel mensen niet beseffen is dat tegels juist voor meer onderhoud kunnen zorgen. Overal waar groen staat, kan namelijk geen onkruid groeien. Bij een betegelde tuin heeft onkruid juist vrij spel. Zorg er daarom voor dat minimaal 60% van de tuin uit groen bestaat. Op de plekken waar echt verhardende delen nodig zijn (denk aan een terras), zou je kunnen kiezen voor een halfverharding en het gebruik van natuurlijke materialen. 

Bij het toevoegen van groen zou bijvoorbeeld overwogen kunnen worden om een gazon aan te leggen. Kies hierbij voor een kwalitatief gazon, goede voorbeelden daarvan zie je bijvoorbeeld bij www.moowy.be, en laat je goed informeren over het onderhoud. Een goed aangelegd gazon heeft niet veel nodig om mooi te blijven. 

Schakel een hovenier in 

Heb je zelf weinig verstand van tuinieren? Of weet je niet zo goed hoe je een effectief tuinontwerp kunt maken? Schakel dan een deskundige in. Een hovenier kan niet alleen alle mogelijkheden onderzoeken om de tuin optimaal te verzorgen, maar is ook in staat om de tuin op periodieke basis te onderhouden. Heb je hier dus zelf de tijd, zin of ervaring in? En wil je zeker weten dat het goed wordt gedaan? Dan kan een hovenier zeker helpen om jouw tuin te verduurzamen, zonder dat je hier zelf al te veel werk aan zult hebben. 

Vang water op 

Verduurzamen betekent ook dat je duurzamer omgaat met schaarse middelen. Zo ook met het gebruik van water. Helaas zien we dat er nog al te vaak veel te veel water uit de kraan wordt gebruikt. Bijvoorbeeld bij het bewateren van de planten. Maar waarom zou je dit doen als je ook het water kunt gebruiken dat uit de lucht valt? Investeer daarom zeker in een regenton om bij regenval water op te vangen. Dit kan je vervolgens hergebruiken bij het bewateren van de planten. Beperk bovendien het aantal keren dat je je planten water geeft. Als het niet al te warm is, is één keer in de week water geven vaak ruimschoots voldoende. Dit heeft zelfs de voorkeur boven dagelijks een klein beetje geven. Probeer het maar eens.