Veranda

Verandabouw: Materialen, Locatie bepalen & Prijzen

Verandabouw: Mogelijkheden & Prijzen Verandabouw: Mogelijkheden & Prijzen - © Verandabouw: Mogelijkheden & Prijzen

Als je je woning wil uitbreiden dan kan je dit doen door een veranda te laten bouwen. En wanneer je de veranda voorziet van glas, krijg je er nog een prachtig zicht op je tuin bovenop. Op die manier komt er ook veel zonlicht door en dat is goed voor de energiekosten. Maar welke materialen kan je het best gebruiken bij een verandabouw en wat is de prijs voor het bouwen van een veranda?

Welk materiaal kies je voor verandabouw?

Om te beginnen moet je kijken naar de stijl van je woning. Afhankelijk van de stijl zul je de voorkeur hebben voor een bepaald materiaal.

Graag ga ik even dieper in op de verschillende mogelijkheden.

1. Aluminium

Een Aluminium veranda is één van de meest gekozen uitvoeringen.  Aluminium heeft als grote voordeel dat het een zeer sterk materiaal is en bovendien erg duurzaam is. Je kan bijgevolg ook erg grote raampartijen inwerken. Hetgeen, mede dankzij de dunne profielen, erg mooi is voor een moderne veranda. Daarnaast verhoogt dit het ruimtelijk gevoel in de woning enorm.

Aluminium dien je niet te onderhouden. Wel dien je voorzichtig te zijn met krassen (denk aan huisdieren met scherpe nagels die tegen de deurprofielen springen).

Als laatste wil ik ook nog meegeven dat aluminium beter isoleert dan hout of PVC.

Aluminium veranda met 2 dakramen
Aluminium veranda (open en gesloten gedeelte) met 2 dakramen – © Raamselect.be

2. Hout

Hout is natuurlijk zeer sterk en kan net zoals aluminum grote oppervlakten glas aan. Je hoeft ze dus niet veel te onderbreken met extra profielen. Daarnaast voelt hout altijd warm aan (qua sfeer), waardoor dit erg vaak gekozen wordt.

Leuk aan hout is natuurlijk dat je het na verloop van tijd eens kan herschilderen. Mocht je de kleur of wat dan ook beu zijn.Herschilderen moet je sowieso wel eens doen, het is niet zoals bij een aluminium veranda. Een houten veranda dien je wel te onderhouden. Hoe vaak, dat hangt af van de kwaliteit van je hout. Hardhout is enorm kwalitatief, terwijl geïmpregneerd hout een pak minder duurzaam is.

Leuk aan hout is dat je het langs de buitenkant bijvoorbeeld in een bruine tint kunt schilderen, terwijl langs de binnenkant je dezelfde kleur als je muur kunt nemen, bijvoorbeeld beige of wit.

Houten Landelijke veranda langs de buitenkant
Houten Landelijke veranda langs de buitenkant

3. PVC

Ook aan PVC heb je geen onderhoud, waardoor het soms ook gekozen wordt. Al vind ik het persoonlijk wat goedkoper uitzien. Toch wordt het ook vaak gekozen vanwege het weinige onderhoud, alsook omdat je het in elke kleur kunt krijgen.

Een PVC veranda is een pak minder sterk in vergelijking met hout of aluminium. Daarom maakt men gebruik van dikkere profielen en zijn grotere raampartijen niet mogelijk zonder ondersteuning van extra profielen.

PVC Veranda
PVC Veranda – © Raemdonck PVC Ramen nv

4. Smeedijzer

Vooral bij een landelijke veranda zie je smeedijzer terugkomen. Zeer kwalitatief materiaal, maar wel een pak duurder. Het oogt dan ook enorm luxueus.

Veranda / Orangerie in smeedijzer
Veranda / Orangerie in smeedijzer met thermische beglazing – © De Luwte

Welk materiaal voor verandadak

Een veranda laat je zetten om meer lichtinval te creëren in je woning. Dit enerzijds via grote raampartijen met een glazen deur of schuifraam. Anderzijds is het ook raadzaam om zoveel mogelijk licht door te laten via het verandadak.

Dat kan ofwel geheel in glas of met polycarbonaat platen. Of heb je een vast dak, dan behoort een lichtstraat of lichtkoepel tot de mogelijke opties.

Zorg er wel voor dat het materiaal zonwerend is waardoor de ruimte niet te snel opwarmt.

Ook naar onderhoud toe kijk je wat het beste materiaal is. Mos en vuil kunnen hechten zich sneller op polycarbonaat daken en bij regenweer maken ze ook beduidend meer lawaai.

Bespaar tot 35%!

Vergelijk gratis offertes bij meerdere bedrijven in je eigen buurt. Door te vergelijken bespaar je tot 35%! JA, IK WIL PRIJZEN VERGELIJKEN »

Hoe ga je de veranda gebruiken?

Vooraleer na te denken over het uitzicht van de verandabouw moet je weten waarvoor je de veranda zal gebruiken.

1. Woonveranda of Leefveranda

Wil je ze gebruiken als extra ruimte van de woonkamer, om je tv en zetel in te plaatsen? Of wens je woonkamer te vergroten door de keuken & keukentafel onder te brengen in een veranda? Dan kies je best voor wat we noemen een woonveranda of leefveranda. Dan loopt de vloer en het plafond gewoon door, waardoor je amper het gevoel hebt dat je in een veranda zit. Want alles vloeit naadloos inéén. En op deze manier heb je enorm veel lichtinval en extra ruimte die je goed kunt benutten.

Daar hier meestal gekozen wordt voor een plat dak (met of zonder lichtstraat of lichtkoepel) heb je hier de mogelijkheid om zonnepanelen op je verandadak te voorzien. Ook ventilatie kan hierin voorzien worden, bij voorkeur ventilatiesysteem D.

Moderne Leefveranda
Moderne Leefveranda – © ADR Construct

2. Aangebouwde veranda

De aangebouwde veranda is meestal nog gescheiden van de woning met een deur en is meer een aparte ruimte waar je bijvoorbeeld je tuintafel plaatst of een aparte ‘orangerie’ creëert. Je merkt hier duidelijk dat het aangebouwd is en niet zozeer een onderdeel uitmaakt van de woonkamer of de keuken.

Veranda zonwering langs buiten voor verandadak
Aangebouwde veranda – © Winsol

3. Open veranda

Er is natuurlijk ook nog de open veranda. Dit is meer een overkapping van het terras en er zijn geen muren. Je hebt dan een ruimte waar je buiten kan zitten zonder dat er regen op je hoofd valt. Handig dus om eens buiten te zitten en om terrasmeubelen onder te plaatsen.

Om toch schaduw te hebben of de wind wat buiten te houden kun je gebruiken maken van zonwering voor je veranda. Je kunt bijvoorbeeld opteren voor winddichte verticale screens.

Open Veranda - Terrasoverkapping in Aluminium met witte screens
Open Veranda – Terrasoverkapping in Aluminium met witte screens – Brustor – © Vandeputte BVBA

De locatie van de veranda

De oriëntering van je woning kan je niet kiezen, maar met je veranda kan je enigszins nog bepalen waar je deze plaatst en waar je de ramen erin voorziet.

1. Zuidelijk gericht

Zuidelijk gericht heeft als vooral dat het in de winter aangenaam warm is, maar in de zomer zal je het snel te warm krijgen. Toch zorgt dit altijd voor de meeste lichtinval. Eventueel is het daarom interessant om met een zonwering te werken of zonwerend glas. Want de echt extreem warme dagen in België kunnen we op onze 2 handen tellen.

Hier tegenover staat noordelijk gericht, daar heb je dan vooral ’s avonds de zon. Maar dit wordt het minst gekozen.

2. Oostelijk gericht

Dit is echt ideaal voor wanneer je veranda als ontbijtruimte dient. Dan heb je er ’s ochtends de zon die opkomt. Dat betekent reeds lekker aangename temperaturen en een leuk zicht op de opkomende zon. Overdag straalt de zon dat niet meer rechtstreeks op je veranda, en zo vermijd je warme temperaturen.

3. De combinatie is ideaal: Zuidoostelijk gericht

Zoals je merkt heeft het beide zijn voor- en nadelen. Daarom kiezen de meesten voor de gulden middenweg: Zuidoostelijk gericht.

Hou hier dus rekening mee als je een veranda laat bouwen. Vooral waarvoor je de veranda zult gebruiken speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de locatie.

De prijs van verandabouw

Prijzen hangen veel af van wat je specifieke wensen zijn naar materiaal toe. Ook hoe je de veranda binnenin wil aankleden zal de kostprijs beïnvloeden. Denk maar aan een screen om de warmte buiten te houden, het type glas dat je in de raampartijen wenst. Wil je een enkele deur, dubbele deur of schuifdeur om van de veranda naar de tuin te gaan? Zodoende geef ik je graag de gemiddelde prijzen mee. Zo krijg je reeds een indicatie.

1. Veranda Prijs

Hierbij de prijzen voor een veranda. Het best kun je uiteraard gewoon via onderstaand formulier een gratis offerte aanvragen. Dan heb je meteen, helemaal gratis, een offerte op maat.

MateriaalTotaalprijs
PVC€ 18.000Gratis offerte »
Aluminium€ 20.000Gratis offerte »
Hout€ 24.000Gratis offerte »
Smeedijzer€ 30.000Gratis offerte »

2. Verandadak Prijs

MateriaalGemiddelde prijs (per m2)
Glazen dak€ 30 à € 60Gratis offerte »
Polycarbonaat dak€ 15 à € 22Gratis offerte »
EDPM Verandadak€ 28 à € 70Gratis offerte »
Verandadak uit betonnen dakpannen€ 22 à € 40Gratis offerte »
Verandadak uit kunstleien€ 65 à € 80Gratis offerte »

Ook hier baseer ik me opnieuw op de gemiddelde prijzen die ik tegenkom bij vakmannen.

Om een goede prijsindicatie te krijgen laat je dus beter een vakman bij je langskomen. Hij kan de situatie grondig bekijken en jouw wensen aanhoren. Zo kan hij perfect een offerte op maat opmaken.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.