Veranda

Open Veranda: Hout, Aluminium of PVC?

Open veranda en zwembad: Mogelijkheden & Prijs Open veranda en zwembad: Mogelijkheden & Prijs

Een open veranda is ideaal om je tuin of je terras (of een gedeelte ervan) te overkappen. Zo verbindt je de woning nog meer met je tuin. Open veranda’s zijn verkrijgbaar in PVC, Aluminium en uiteraard ook in hout. Of je nu houdt van modern, klassiek of landelijk, voor elke stijl en voor elk budget is er een gepaste open veranda.

Open veranda: De voordelen

Een open veranda aan je woning voorzien heeft vele voordelen.

 • Zonwering op je terras: Als je tuin naar het zuiden gericht is kan het behoorlijk warm worden in de zomer. Met een open veranda heb je meteen schaduw op je terras. Ook schijnt de zon niet rechtstreeks op (de ramen van) je woning. Waardoor het binnen minder snel opwarmt en lekker koel blijft.
 • Verschillende stijlen: Je kan de stijl van de open veranda laten aansluiten aan de rest van je woning. Op die manier vormt alles een mooi geheel. Je kunt gaan voor modern, klassiek, landelijk, …
 • Verschillende materialen: Een open veranda is verkrijgbaar in hout, PVC (budgetvriendelijk) en aluminium (meest gekozen). Ik vertel je verder in dit artikel meer hierover.
 • Ook ideaal tegen de regen: Van zodra je de woning verlaat sta je niet direct in het nat mocht het regenen. Spettert het wat in de zomer, maar is het aangenaam warm, dan kun je nog steeds buiten vertoeven.
 • Enorm budgetvriendelijk: Als je budget het niet toelaat om een gesloten veranda te laten plaatsen, dan is een open veranda een ideale oplossing.
  • Je kan volop van je tuin genieten en afgeschermd zitten van regen en zonnestralen.
  • Je moet enkel een opbouw voorzien om het geheel te ondersteunen. Er hoeft geen deur aan geplaatst te worden of andere dure raampartijen.
  • Je moet geen vloer voorzien, geen muren schilderen, geen verlichting in het verandadak inbouwen (verlichting in een open veranda voorzien is uiteraard ook mogelijk indien gewenst).
 • Zonnepanelen: Indien gewenst kun je zelfs zonnepanelen plaatsen op je open veranda.
 • Carport: Sommigen gebruiken hun open veranda tevens als carport, al is dat natuurlijk niet echt de bedoeling. Dan kijk je beter uit naar een echte carport.

Kortom, een open veranda is enorm leuk om met familie en vrienden op je terras te vertoeven. Een heerlijke zomeravond met de barbecue erbij en allen onder de open veranda.

Bespaar tot 35%!

Vergelijk gratis offertes bij meerdere bedrijven in je eigen buurt. Door te vergelijken bespaar je tot 35%! JA, IK WIL PRIJZEN VERGELIJKEN »

Zijn er ook nadelen?

Het nadeel van een open veranda is dat je ze in de winter niet kan gebruiken. Als de temperaturen dalen dan is het niet aangenaam om buiten onder je veranda te zitten. Eventueel kun je een open haard plaatsen. Deze kan je alsnog van de nodige warmte voorzien.

Je kan daarnaast opteren om een glazen schuifwand te laten voorzien, op die manier kan je je toch wat beschermen van koude, wind en regen. Van zodra de zon terug is kan je de wand openschuiven.

Open veranda: Soorten materialen

Een open veranda kun je verkrijgen in drie soorten materialen. We maken een onderscheid tussen

 1. Hout
 2. PVC
 3. Aluminium

Benieuwd naar de verschillen materiaal die je kunt gebruiken voor een open veranda? Ik leg het graag even uit. Want ieder materiaal heeft zijn eigen voordelen en de prijs is uiteraard sterk afhankelijk van het soort materiaal dat je gebruikt.

1. Hout

Hout is ideaal voor een open veranda, het geeft de veranda meteen het nodige karakter en het voelt heerlijk warm aan. Hout is ook sterk genoeg om de constructie te dragen.

Geïmpregneerd hout is één van de goedkoopste houtsoorten, maar dan heb je er wel meer onderhoud aan. Dan zul je sowieso de open veranda om de zoveel jaar moeten herschilderen. Hardhout is daarom meestal een beter keuze. Hardhout is bijna onderhoudsarm. Uiteraard is deze houtsoort dan wel duurder. Maar dat bespaar je snel uit, want als je je open veranda om de zoveel jaar moet herschilderen, ben je dat uitgespaarde geld meteen weer kwijt aan verf. Investeer dus liever meteen in een goeie, sterke houtsoort.

Je kunt een houten veranda overigens in gelijk welke kleur schilderen. En dit materiaal is geschikt voor zowel een moderne als een landelijke veranda.

Voor het dak van de open veranda kan je kiezen tussen polycarbonaat of glas. Veel mensen kiezen voor polycarbonaat. Omdat het net evenveel licht doorlaat, goedkoper is en makkelijker te verwerken. De platen kunnen op maat gemaakt worden en wegen niet veel. Anderen doet het nog teveel aan ‘plastiek’ denken. Wil je dat het echte luxe uitstraalt, dan kies je inderdaad beter voor glas.

Open Veranda in Hout met Glazen schuifwand
Open Veranda in Hout met Glazen schuifwand – © Veranda-discount.nl (Model: Trebbiano)

2. Aluminium

Met aluminium kan je strakke profielen plaatsen waardoor het esthetisch mooi oogt. Het is zo’n stevig materiaal waardoor je met enorm grote raampartijen kunt werken. Ook het dak kan je daardoor probleemloos in glas voorzien. En in vergelijking met ander materiaal is het makkelijker om met een glazen schuifwand te werken.

Qua onderhoud zit je erg goed. Een jaarlijkse onderhoudsbeurt is voldoende. Gewoon even afwassen en de klus is geklaard. Meer onderhoud is hier niet nodig.

Een open veranda in aluminium is tegenwoordig één van de meest gekozen opties.

Open Veranda - Terrasoverkapping in Aluminium met witte screens
Open Veranda – Terrasoverkapping in Aluminium met witte screens – Brustor – © Vandeputte BVBA
Aluminium terrasoverkapping van Brustor met regelbare elementen
Aluminium terrasoverkapping van Brustor met regelbare elementen – © Vandeputte BVBA
Zwarte terrasoverkapping van Brustor
Zwarte terrasoverkapping van Brustor – © Vandeputte BVBA

Hier een voorbeeld van Brustor. Benieuwd naar de prijs? Vraag meteen een offerte aan via het formulier onderaan deze pagina. Dan bezorg ik je meteen gratis prijzen van installateurs in je eigen regio.

Deze terrasoverkapping van Brustor kan uitgebreid worden met screens, verlichting, etc. De elementen in het dak zijn regelbaar zodat je de lichtinval/schaduw zelf kunt regelen. Ook kan je dit volledig losstaand (bijvoorbeeld naast je zwembad of ergens anders in de tuin) installeren.

2.1. Open Aluminium veranda met houtlook

Niet zo’n fan van het uitzicht van aluminium? Dan is dit misschien wel iets voor jou. Een aluminium veranda kan je tevens verkrijgen in houtlook. Een voorbeeld daarvan op deze foto.

Open veranda in Aluminium met houtlook
Open veranda in Aluminium met houtlook – © Verandavillage.be

3. PVC

Een open veranda in PVC is tevens een mogelijkheid. Dit materiaal is al veel gebruikt voor ramen en deuren in woningen. Ook voor een open veranda is het mogelijk om te gebruiken. Het is stevig en past in veel stijlen van woningen. Je hebt keuze uit heel veel kleuren en afwerkingen. En je hebt er geen werk meer aan, want PVC verkleurt niet met de jaren.

Open Veranda in PVC
Open Veranda in PVC – © Tuinmaximaal.be

Open veranda: Prijs

De prijs van een open veranda is afhankelijk van enorm veel factoren:

 • Eerst en vooral het materiaal: PVC is een pak goedkoper dan hout
 • Een dak in polycarbonaat is een pak goedkoper dan een verandadak in glas
 • Wens je verlichting te voorzien?
 • Moet er een schuifwand voorzien worden?
 • Wat is de totale oppervlakte?

Omdat de prijs dus enorm kan variëren kan ik je niet meteen een richtprijs meegeven. Daarvoor vraag je best vrijblijvend een offerte aan via onderstaand formulier. Wel kan ik je de “vanaf prijzen” vertellen.

Open Veranda: MateriaalVanaf Prijs
Hout€ 950Gratis offerte »
Aluminium€ 1.400Gratis offerte »
PVC€ 750Gratis offerte »
Optie: Afwerking met glas+ € 2.000Gratis offerte »

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

 • Ontvang gratis offertes
 • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
 • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.