Veranda

Houten Veranda: Voordelen, Mogelijkheden & Prijs

Hou je van sfeer en gezelligheid dan is een houten veranda een goede keuze. Het materiaal kan grote overspanningen aan waardoor je grote raampartijen kan laten plaatsen. Voor veel mensen is de natuurlijke uitstraling een voordeel aan hout. En je kan er alle stijlen mee uitgaan, je bent niet alleen beperkt tot een landelijke stijl. Een houten veranda is dus de ideale oplossing om je woning uit te breiden en een gezellige ruimte te creëren die uitgeeft op je tuin.

Handig aan hout is dat je na verloop van tijd het materiaal kan herschilderen. Zo heb je opnieuw een nieuwe look en blijft alles netjes na vele jaren gebruik.

Voor- en nadelen van een houten veranda

Voordelen

  • Warme en tijdloze uitstraling
  • Je kan hout herschilderen voor een nieuwe look
  • Licht materiaal om te plaatsen en verwerken
  • Goede isolerende werking
  • Heel wat stijlen mogelijk
  • Grote overbrugging mogelijk voor grote raampartijen

Nadelen

  • Regelmatig te onderhouden
  • Kwalitatief hout kan duur zijn
  • Scheurtjes kunnen voorkomen.

Houten veranda: Prijs

Om de prijs van een houten veranda te berekenen zijn er enkele factoren nodig. Zoals de oppervlakte die ingevuld moet worden, welk soort glas je wenst te gebruiken en of er maatwerk nodig is of niet. Daarom kunnen we je via deze site geen prijs meedelen. Wat je wel kan doen is een vakman of bedrijf laten komen. Zij kunnen alles opmeten en informatie geven over de mogelijkheden. Op die manier kan je bespreken wat je precies wenst bij de plaatsing. Op basis van die gegevens krijg je een offerte prijs voor een houten veranda.

Hoe een houten veranda onderhouden?

Ook al is een houten veranda esthetisch zeer mooi in vergelijking met andere materialen, je moet er je wel bewust van zijn dat er onderhoud nodig is. Hout is nu eenmaal een materiaal dat leeft en aangetast kan worden door licht, lucht en water. Een goed onderhoud is nodig zodat het hout niet gaat rotten en er geen verkleuring kan optreden. Als de veranda goed geplaatst is hoef je niet snel problemen te vrezen. Als je de materialen van goed onderhoud voorziet heb je een zeer lange levensduur van de veranda.

Daarom is preventief behandelen aan te raden. Hout goed voorbehandelen bij de plaatsen zal de kwaliteit en de levensduur verbeteren. Op die manier kan het hout de temperatuurschommelingen, vocht en schimmels goed weerstaan. Voorzie een grondlaag en beschermende eindlaag verf. Kijk goed naar het houtsoort zodat je de verf er kan op afstemmen. Het hout behandelen zorgt voor de nodige bescherming en geeft het een mooi uitstraling.

Ben je het uitzicht na enkele jaren toch beu? Dan kan je het hout makkelijk overschilderen. Dat is toch een groot voordeel, ook al vergt het wat werk. Je moet sowieso elke 4 – 5 jaar het hout van een nieuwe verflaag voorzien. Je kan er dan meteen een nieuwe kleur op zetten.

Wat nog onderhoud nodig heeft is het dak natuurlijk. Dit staat dag en nacht in weer en wind. Hier kunnen dus na verloop van tijd mos of algen op groeien. Deze kan je verwijderen, samen met de bladeren die op het dak zijn blijven liggen. Met een borstel en een reinigingsproduct kan je aan de slag.

Kies voor kwalitatief hout, zo krijg je een langere levensduur

Hoe beter het materiaal, hoe hoger je de verwachtingen kan leggen. Dat is met elk materiaal zo, en ook met hout. Je kiest dus voor een kwalitatieve houtsoort, die duurzaam genoeg is om vele jaren mee te gaan. Tropische houtsoorten kunnen mooi vergrijzen en er is amper onderhoud aan nodig. Denk aan Belinga, Merbau, Afromosia,..

Wil je na verloop van tijd de veranda kunnen herschilderen, dan kies je best voor Meranti of Douglas hout. Deze zijn geschikte houtsoorten om van een bescherming laag met verf te voorzien. Deze zijn nog steeds stevige houtsoorten die je altijd kan gebruiken voor een veranda.

Toch een ander materiaal dan hout?

Je kan uiteraard ook kiezen voor een aluminium of PCV veranda. Hier is geen onderhoud aan nodig, want dit zijn materialen die je niet hoeft te behandelen na verloop van tijd. Ze hebben ook een lange levensduur en zijn goed isoleren.  Er zijn heel wat stijlen mee bereikbaar aangezien je ze in vrijwel elke kleur kan laten aanleveren.

Ook al blijft hout nog steeds een goede keuze, het is maar de vraag of je het onderhoud erbij wil nemen. Want het werk om te verven zien mensen als een groot nadeel tegenwoordig. Wie heeft er nog tijd om dit zelf te doen. Overweeg dan zeker een PVC of aluminium veranda.

Wil je kost wat kost een sterk constructiemateriaal waar grote overbruggingen mogelijk zijn om de raampartijen te plaatsen? Dan maak je met hout altijd een goede keuze. In het dak kan je een lichtstraat of lichtkoepel laten verwerken om de ruimte van voldoende lichtinval te voorzien. Ook de voorkant naar de tuin toe laat je voorzien van ramen en een deur. Afhankelijk van de plaats die je hebt kan je een enkele deur, dubbele deur of schuifdeur laten plaatsen.

Vergeet ook de binnenkant van de veranda niet te bekleden. De muren en vloeren moeten ook gezellig gemaakt worden natuurlijk. Er moet ook verlichting aanwezig zijn en mogelijk zelfs verwarming geplaatst worden. Denk hier ook aan als je een offerte laat maken want dit zal je bij de uiteindelijke prijs moeten bijtellen.

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.