Veranda

Landelijke Veranda

Landelijke Veranda: Mogelijkheden & Prijs - © Bruvo.be

Een landelijke veranda ziet er vaak stijlvol uit. Het schept een warm gevoel, je woning voelt ruimer aan en je voelt je meer verbonden met je tuin en de natuur. Om deze en nog andere redenen willen velen dit laten bijbouwen aan hun woning.

Heb je nog geen idee in welk materiaal je de veranda wil laten plaatsen, of wat de prijzen zijn, dan is dit artikel zeer interessant voor je.

Welke materialen kan je gebruiken voor een landelijke veranda?

De keuze van materiaal zal het uitzicht van de landelijke veranda bepalen, maar uiteraard ook de prijs. Het ene kost al wat meer dan het andere en dus is het wikken en wegen.

Laat daarom een vakman bij je langskomen om het project te bespreken.  Zo kun je meer informatie vergaren over de mogelijkheden en om te weten welk materiaal het best aansluit bij jouw woning en wensen.

Een landelijke veranda kan bestaan uit vier soorten materialen:

  1. Hout
  2. Smeedijzer
  3. PVC
  4. Aluminium

Graag ga ik dieper in op elk van deze materialen. Wat zijn hun voordelen en waarom zijn ze geschikt voor een landelijke veranda? Over de prijs per soort heb ik het achteraf.

1. Veranda in hout

Hout blijft een populaire keuze voor landelijke veranda’s. Het materiaal oogt natuurlijk en geeft een warme uitstraling. Met hout heb je ook meer een buitengevoel, terwijl je toch binnen zit.

Je kan het hout behandelen zodat het zijn natuurlijke look blijft behouden, maar je kan ook een kleur kiezen om de veranda te schilderen. De kleur waarin je het wenst te verven kan je natuurlijk zelf kiezen. Ben je de kleur na enkele jaren beu, dan kan je deze eenvoudig in een nieuw kleurtje steken. Sommigen vinden dit een voordeel, anderen een nadeel. Omdat je om de 10 jaar toch eens je veranda opnieuw moet schilderen dan.

Om het hout in goede staat te houden is een jaarlijks onderhoud wel aan de orde. Qua prijs zit het ook iets duurder i.v.m. de andere materialen.

Houten Landelijke veranda langs de buitenkant
Houten Landelijke veranda langs de buitenkant
Binnenkant van een Houten Landelijke veranda
Binnenkant van een Houten Landelijke veranda

2. Veranda in smeedijzer

Als het esthetische je veel waard is, dan is een smeedijzeren veranda de beste keuze. Hiermee kan je perfect een landelijk karakter nabootsen voor je veranda. Ook voor het bouwen van een klassieke veranda is dit ideaal.

Er zijn heel wat kleuren beschikbaar en ook verschillende afwerkingsopties mogelijk bij smeedijzer. Het materiaal is wel duurder dan hout, dus hier zal je de nodige centen op tafel moeten leggen.

Veranda / Orangerie in smeedijzer
Veranda / Orangerie in smeedijzer met thermische beglazing – © De Luwte

3. Veranda in PVC

Een PVC veranda is niet zo ideaal voor een veranda, hoor ik soms zeggen. Omdat je voor een veranda moet werken met enorm stevige en stabiele profielen. Staal, Aluminium en Hout zijn een pak steviger dan PVC.

Toch heeft PVC ook enkele voordelen… Zo kun je je landelijke veranda laten plaatsen in heel veel verschillende kleuren. Er is een grote waaier aan RAL kleuren beschikbaar, waardoor je de landelijke veranda volledig kan laten aansluiten bij de stijl van de rest van je woning. Daarom is het ook een interessante keuze voor veel mensen.

Maar nog interessanter is dat er geen onderhoud nodig is. Het materiaal zelf is bovendien goedkoper dan hout.

Ook al is het een licht materiaal, je kan dikkere profielen nemen als de raampartijen te groot zouden worden (vaak zo bij moderne veranda’s). Je kan echter ook kiezen voor meer onderverdelingen in de ramen. En dat is net de stijl van een landelijke veranda.

PVC Veranda
PVC Veranda – © Raemdonck PVC Ramen nv

4. Veranda in aluminium

Een aluminium veranda heeft best veel voordelen en is tevens ideaal materiaal voor een landelijke villa. De dunne profielen zijn enorm mooi en kunnen en je kunt er enorm mooie raampartijen mee bekomen.

Wie van grotere raampartijen houdt, met dit materiaal is dat perfect mogelijk, want het materiaal zelf is zeer sterk. Dit in combinatie met kleinere raampartijen, zoals op de foto hieronder, en je bekomt een prachtige landelijke villa.

Ook hier heb je de keuze tussen verschillende kleuren. Aluminium gaat overigens enorm lang mee en het onderhoud is minimaal. Wel opletten voor krassen (bomen die bvb. tegen je veranda schuren, of de nagels van de hond, waarmee hij tegen de deur springt).

Landelijke aluminium veranda
Landelijke aluminium veranda

Oké, zo heb je een goed idee van welke materialen er voor handen zijn. Maar nu over naar één minstens even belangrijke vraag… Wat is de prijs per soort materiaal?

Bespaar tot 35%!

Vergelijk gratis offertes bij meerdere bedrijven in je eigen buurt. Door te vergelijken bespaar je tot 35%! JA, IK WIL PRIJZEN VERGELIJKEN »

Wat is de prijs van een landelijke veranda?

De prijs is steeds afhankelijk van het materiaal dat je kiest. Ga je voor hout, PVC, smeedijzer of aluminium? Dat is een eerste vraag die je je moet stellen. Elk materiaal heeft voor – en nadelen, dus laat een vakman je bijstaan met de nodige raad. Welk budget kan je eraan spenderen en wat is je persoonlijke smaak?

1. De landelijke veranda inrichten

Vergeet, naast het materiaal, ook de inrichting niet te berekenen. De landelijke stijl bekomen doe je niet door alleen een veranda te plaatsen. Je moet de muren een bepaalde tint geven, een mooie vloer en meubelen plaatsen. Daarnaast een tapijt, meubels, wanddecoratie en eventueel gordijnen of screens voorzien.

Schakel eventueel een interieurarchitect(e) in

Sfeer creëer je door alles goed op mekaar af te stemmen. Meubels en decoratie kan je dus niet wild plaatsen, maar er moet een verband zijn. Heb je hier geen kaas van gegeten, laat dan een binnenhuisarchitecte langskomen. Zij hebben een oog voor detail en kunnen van je veranda een topper maken.

Kleuren die erg in trek zijn voor een landelijke veranda zijn wit, zandkleuren, aardekleuren. Deze liggen dicht bij de natuur en geven heel wat rust in huis.

Prijs van een Landelijke Veranda
Prijs van een Landelijke Veranda – © Bruvo.be

2. Landelijke Veranda: Prijs

Deze gemiddelde prijzen zijn voor een veranda van zo’n 12 à 16 vierkante meter.

MateriaalTotaalprijs 
Hout€ 24.000Gratis offerte »
PVC€ 18.000Gratis offerte »
Aluminium€ 20.000Gratis offerte »
Smeedijzer€ 30.000Gratis offerte »

De goedkoopste keuze voor een landelijke veranda is PVC. Dat is 10 % goedkoper dan aluminium. Hout kost dan weer zo een 20 % meer dan aluminium. Smeedijzer is de duurste optie, omdat er meer handwerk nodig is om dit te vervaardigen.

Zoals je kunt lezen, lopen de prijzen enorm uiteen. Het is dus aan te raden om offertes aan te vragen bij meerdere bedrijven. Op die manier heb je alle opties nog open en kan je nog steeds kiezen. Vraag zeker aan de vakman waarom hij liever met het ene materiaal werkt en niet met het andere.

Hopelijk heb je met dit artikel al wat meer informatie over hoe je een landelijke veranda kan laten plaatsen. Het materiaal speelt een grote rol en zal ook doorslag geven op het budget. Daarnaast moet je voor een degelijke aankleding zorgen zodat het landelijke gevoel naar boven komt.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

Offerte aanvragen voor een verandaJe wil toch niet teveel betalen voor het laten plaatsen van een veranda? Bespaar dankzij ons tot wel 35%!

Kom in contact met 4 vakmannen in je eigen regio. Ze sturen je allen een richtprijs. Zo kun je ze vergelijken en bespaar je veel geld. Indien nodig kun je hen vragen om bij je langs te komen. En dat allemaal gratis!

  • Ontvang Snel en Gratis Richtprijzen
  • Keuze uit tot wel 4 bedrijven uit je eigen buurt
  • Vergelijk gratis alle offertes
  • Bespaar zo tot 35%!

Vul daarvoor nu dit formulier in.

Geef een reactie