Als je je woning wil uitbreiden dan kan je dit doen door een veranda te laten bouwen. Schep een mooi uitzicht door de veranda te voorzien van glas, waardoor je de tuin kan zien. Op die manier komt er ook veel zonlicht door en dat is goed voor de energiekosten. Maar welke materialen kan je het best gebruiken en wat kost dat allemaal?
Welk materiaal kies je voor verandabouw?
Om te beginnen moet je kijken naar de stijl van de woning. Hier zal veel van afhangen hoe en in welk materiaal je de veranda bouwt. Moderne woningen worden vaak met aluminium of PVC gecombineerd voor veranda’s, hout zie je meer bij de klassieke gebouwen terugkomen.
Hout is natuurlijk zeer sterk en kan grote oppervlakten glas aan. Je hoeft ze dus niet veel te onderbreken met extra profielen. Het voordeel is dat je het hout na verloop van tijd een andere kleur kan geven. Dit kan ook als nadeel aanzien worden, dat er toch onderhoud nodig is. Hout geeft ook dat warmte gevoel in een interieur en dat past in elke woning.
Aluminium heeft als voordeel dat het een zeer sterk materiaal is en dus ook duurzaam. Je kan net als bij hout, grote raampartijen laten steken. Dit verhoogt het ruimtelijk gevoel enorm in de woning. Dankzij de slanke profielen heb je ook een esthetische afwerking waardoor een moderne look te zien is.
Onderhoud is amper nodig bij aluminium, dus van zodra het geplaatst is heb je er geen omkijken meer naar.
PVC is dan weer in populariteit gestegen de laatste jaren. Ook omdat het weinig onderhoud vergt, maar vooral omdat je het in elke kleur kan krijgen. Het is wel minder sterk dan aluminium of hout, maar daarom zijn de profielen dikker en moet je ook raampartijen vaker onderbreken met profielen.
Het dak van de veranda
Een veranda laat je zetten om meer lichtinval te creëren in je woning. Grote raampartijen met glazen deur of schuifdeur. Maar ook langs het dak is het aan te raden om licht door te laten. Dat kan met glas of zelfs polycarbonaat platen. Ook een lichtstraat is mogelijk of een lichtkoepel. Zorg er wel voor dat het materiaal zonwerend is waardoor de ruimte niet te snel opwarmt. Ook naar onderhoud toe kijk je wat het beste materiaal is. Mos en vuil kunnen makkelijk op polycarbonaat daken terecht komen. Ook bij regen zijn deze platen niet de beste optie.
Hoe ga je de veranda gebruiken?
Het uitzicht van de veranda zal je bepalen door het nut van de veranda. Wil je ze gebruiken als extra ruimte van de woonkamer, om je tv in te plaatsen of enkel spullen in op te bergen? Je kan dan een keuze maken uit een aangebouwde veranda, of een woonveranda. De aangebouwde veranda is meestal nog gescheiden van de woning met een deur en is meer een aparte ruimte. Er is ook vaak geen isolatie aanwezig, waardoor ze in de zomer en in de winter niet te gebruiken is door de temperatuur verschillen.
Ga je voor een woonveranda, dan heb je wel extra oppervlakte bij je woning. Het dak, plafond, muren en vloer mooet dan uit hetzelfde materiaal zijn als de rest van je woning om één geheel te creëren. Op die manier loopt alles naadloos in mekaar en kan je volop genieten van de veranda. Je kan er ook de keuken in plaatsen of de woonkamer vergroten.
Er is natuurlijk ook nog de open veranda. Dit is meer een overkapping van het terras en er zijn geen muren. Je hebt dan een ruimte waar je buiten kan zitten zonder dat er regen op je hoofd valt. Handig dus om eens buiten te zitten en om terrasmeubelen op te plaatsen.
De locatie van de veranda
De oriëntering van je woning kan je niet kiezen, dus je kan je veranda ook maar op één manier plaatsen. Als deze in de zon staat heeft dat zo zijn voor – en nadelen. Naar het zuiden toe heb je in de zomer heel wat zonuren en kan de veranda ook opwarmen. Als je niet voldoende isoleert kan het er snel te warm worden. Hou hier dus rekening mee. Staat de veranda naar het noorden dan zal het in de zomer koeler blijven en kan je er ook meer uren in doorbrengen.
Hou hier dus rekening mee als je een veranda laat bouwen. De stand van de zon speelt hier mee en hoe je de ruimte wil gebruiken.
De prijs van verandabouw
Prijzen hangen veel af van wat je specifieke wensen zijn naar materiaal toe. Ook hoe je de veranda binnenin wil aankleden zal de kostprijs beïnvloeden. Denk maar aan een screen om de warmte buiten te houden, het type glas dat je in de raampartijen wenst. Wil je een enkele deur, dubbele deur of schuifdeur om van de veranda naar de tuin te gaan? Speelt allemaal een grote rol.
Laat daarom een vakman bij je langskomen. Hij kan de situatie grondig bekijken en jouw wensen aanhoren. Je zal feedback krijgen over goede en slechte ideeën en uiteindelijk kan je de keuze maken in het te gebruiken materiaal.