VerandaZonwering

Zonwering voor je Veranda: Mogelijkheden, Advies & Prijs

Veranda zonwering Veranda zonwering - © Jumbo Overkappingen

Dankzij zonwering voor je veranda kun je de temperatuur op peil houden of zorgen voor de nodige schaduw in je veranda. Je hebt binnen- en buitenzonwering. Elk heeft uiteraard zijn eigen voordelen en nadelen, alsook de prijs verschilt.

Vergelijk nu tot 4 vakmannen in je eigen regio en bespaar zo tot 35% in slechts 60 seconden! Vergelijk nu offertes

Soorten Zonweringen voor je Veranda

Een veranda is een aangename plaats om in je woning te hebben. Zeker als je er het ganse jaar door gebruik van kan maken. Maar in de zomer kan het wel zeer warm worden en bijgevolg onaangenaam om in te vertoeven.

Met een goede zonwering kan je hier wel het verschil maken. Er bestaan heel wat systemen die een merkbaar verschil maken, voor zowel moderne veranda als een landelijke veranda. Allereerst maken we een onderscheid tussen binnen- en buitenzonwering.

1. Buitenzonwering

Als de zonwering langs buiten geplaatst is, heeft dat als voordeel dat er geen ruimte verloren gaat in de veranda en het zonlicht optimaal geblokt kan worden. Op die manier komt er ook minder warmte in de veranda terecht, want deze wordt al meteen afgestoten door de buitenzonwering.

Een screen langs de buitenkant is dus de beste oplossing die effectief helpt tegen zonlicht en warmte.

Zo hou je de veranda in de zomermaanden koel en kan je er toch nog volop gebruik van maken. Je kan een veranda screen langs de buitenkant op het dak laten plaatsen. Via geleiders kan het dan op en neer gelaten worden.

Niet enkel op het dak van je veranda kun je screens plaatsen, ook op alle andere ramen kunnen screens geïntegreerd worden. Erg handig wanneer je veranda zuidgericht is.

1.1 Voordelen van Buitenzonwering

Nog even samengevat:

  • Houdt de warmte opmerkelijk goed buiten
  • Houdt het zonlicht tegen
  • Makkelijk te installeren, ook achteraf
  • Kan zowel langs de binnenkant als de buitenkant
  • Gemakkelijk te onderhouden
  • Dit kan geautomatiseerd worden
Veranda zonwering langs buiten voor verandadak
Veranda zonwering langs buiten voor verandadak – © Winsol

2. Binnen zonwering

Als de zonwering langs de binnenkant zit dan kan je die makkelijker reinigen. Vuiligheid kan er sowieso al moeilijker aan en het screen is beschermd tegen wind en regen.

Enig minpuntje hier is dat de ruimte toch warmer kan worden aangezien het screen aan de binnenkant zit. Hierdoor kan de zon eerst op de ramen schijnen en dan pas tegengehouden worden door de zonwering. Toch mag je regenen dat de temperatuur in de veranda zo’n 2 ° graden koeler zal blijven dankzij het gebruik van een screen langs de binnenkant.

De kostprijs valt lager uit dan buitenzonwering en er zijn ook een pak meer optie. Hou je niet van strakke screens, dan kun je altijd opteren voor gordijnen, lamellen, vouwgordijnen,…

Veranda zonwering langs binnen
Veranda zonwering langs binnen – © Wim van Wijk

2.2 Voordelen binnen zonwering

  • Eenvoudig te reinigen
  • Wordt niet vuil, want ze komen niet in contact met wind en regen
  • Houdt de warmte nog steeds tegen, tot 2° graden frisser
  • Houdt uiteraard alle zonlicht tegen
  • Is in de meeste gevallen goedkoper dan buiten zonwering
  • Dit kan zowel manueel als automatisch bediend worden

Zonwering in een veranda: Functies

Het type zonwering dat je wenst te gebruiken hangt natuurlijk af van de functie die ze moet invullen. Alsook hangt dit af van wat mogelijk is met het materiaal dat je gekozen hebt voor je veranda: PVC, Aluminium, Hout of Smeedijzer.

Wil je dat het screen zorgt voor warmtewering en verduistering, dan heb je al speciaal materiaal nodig om dit te bekomen. Ook al is de keuze aan kleuren dan beperkter, met deze doeken heb je in de zomer wel het meeste voordeel.

Een veranda die op het zuiden gericht is en van glas voorzien, kan zeer warm worden binnen. Denk hier dus aan bij de opbouw om ook tijdens warme periodes de veranda te kunnen blijven gebruiken.

Er bestaan gelukkig heel wat materialen waaruit je kan kiezen. Om een goed overzicht te behouden laat je best een vakman langskomen. Hij kan de situatie thuis bekijken en een voorstel maken naar gebruik van de materialen toe. Op die manier weet je precies wat er zal gebeuren en krijg je hiervoor ook een gratis offerte.

Wie overigens een open veranda heeft, kan ook screens hangen. Met speciale monturen zodat deze windvast zijn.

Functies van Zonwering
Functies van Zonwering – © Jumbo Overkappingen

Welke functies en voordelen kan een zonwering zoal hebben?

Een zonwering voor een veranda kan volgende functies/voordelen hebben;

  • Warmte en UV stralen tegengehouden
  • Wind tegenhouden
  • Meubels verbleken minder snel
  • Het zorgt voor verduistering van de veranda
  • Minder of geen inkijk mogelijk
  • Decoratief

Bespaar tot 35%!

Vergelijk gratis offertes bij meerdere bedrijven in je eigen buurt. Door te vergelijken bespaar je tot 35%! JA, IK WIL PRIJZEN VERGELIJKEN »

Welke screendoeken zijn er beschikbaar?

Kies je voor zonwering langs buiten, dan heb je als enige optie screens. Ik geef je graag een overzicht van de beschikbare mogelijkheden.

1. Glasvezeldoek

Deze doeken bestaan uit glasvezeldraad voorzien van een PVC coating. Daar dit materiaal vrij veel weegt, is dit meestal enkel aangeraden voor verticale ramen/screens. Gebruik je ze horizontaal dan zou het te snel doorzakken.

Als je het doek lange tijd niet gebruikt dan zal je merken dat het een beetje gaat plooien bij een eerste gebruik.  Na verloop van tijd verdwijnen de plooien wel terug en heb je de strakke look opnieuw.

2. Polyesterdoek

De polyestergaren in deze doeken hebben een hoge vormvastheid en wegen minder dan glasvezeldoeken. Doorhangen zal hier dus niet snel gebeuren en je kan ze zowel horizontaal als verticaal gebruiken. Ze zijn bovendien ideaal om  grote overspanningen te overbruggen.

Verticale en Horizontale zonwering voor je veranda
Verticale en Horizontale zonwering voor je veranda – © Renson

Veranda screen: Welke kleuren zijn mogelijk?

Je kunt hier twee keuzes maken. Want je dient zowel een kleur te kiezen voor je profiel, als voor je screen.

De profielen, waar de screens aan bevestigd worden, zijn beschikbaar in alle mogelijke RAL kleuren. De meesten kiezen er natuurlijk voor om de profielen in dezelfde kleur te plaatsen als de veranda zelf. Dat oogt stijlvol en strak.

Voor de screendoeken zelf zijn er ook immens veel kleuren beschikbaar. Je kunt kiezen voor dezelfde kleur of een kleur die er goed bij aansluit. Meestal worden lichte kleuren genomen, omdat deze de zonnestralen afstoten en zo de warmte beter tegenhouden. Het nadeel is wel dat als je een lichte kleur neemt bij een zonwering langs de buitenkant, je sneller het vuil zal zien. Daarom wordt vaak voor beige geopteerd en bijvoorbeeld niet gewoon wit. Langs de binnenkant maakt de kleur minder uit.

Naast de kleur, moet je de dichtheid kiezen

Nu je de kleur weet, is het tijd om te kiezen voor de dichtheid. Hoe groter de dichtheid, hoe beter het zonlicht tegengehouden wordt.

Echter, hoe groter de dichtheid, hoe minder je ook nog van je tuin kunt zien. Bij een zonwering met een iets lagere dichtheid kun je nog steeds de zon tegenhouden, maar wel van je tuin genieten.

Wat je eventueel kunt doen is voor het verandadak een screen nemen met een grote dichtheid. En voor de raampartijen waar je nog altijd van je tuin wenst te genieten, te kiezen voor een zonwering met een lagere dichtheid.

Veranda zonwering: Hoe bedienen?

Zonwering hebben is bijna een must, maar hoe bedien je het allemaal?

Je hebt logischer wijze twee mogelijkheden:

  • Manueel
  • Elektrisch / Automatisch

Manueel kun je de verticale zonwering net zoals een rolgordijn op- en neer doen of de vertaalde screen via een verlengstuk bedienen.

Maar je kan het jezelf natuurlijk ook makkelijk maken door te kiezen voor een automatische, elektrische bediening. Dan kan je het screen met een schakelaar of afstandsbediening laten werken van zodra de zon te veel warmte of licht geeft.

Heb je geen elektriciteit in de buurt? Geen nood, er bestaan enorm veel zonwering screens die werken met een batterij. Zo kun je ze alsnog met een afstandsbediening regelen. Via het Somfy systeem kun je ze zelf bedienen met de Somfy app op je Smartphone. Vraag daarvoor raad bij de vakman die bij je langskomt.

Een volautomatisch systeem met domotica kan ook. Dan schuift het screen automatisch uit bij felle zon en sluit ook vanzelf bij bewolking. Zo blijft je woning altijd heerlijk koel.

Hoe moet ik een veranda screen onderhouden?

Je kan het screendoek best proper maken met een zachte kunststof borstel en lauw of koud water. We raden aan een op PH neutraal reinigingsmiddel te gebruiken. Vermijd agressieve of schuurmiddelen, want deze kunnen het doek aantasten. Gebruik vooral geen hogedrukreiniger!

Spoel het doek goed na het proper maken gewoon af met water en laat daarna volledig opdrogen. Doe dit niet wanneer de zon echt fel schijnt, maar op een normale warme dag.

Een screen nat oprollen, mag dat?

Het heeft net geregend en je wil de zonwering oprollen? Dat mag. Wat je wel moet doen is deze terug uitrollen van zodra het stopt met regenen. Anders kan er zich schimmel vormen op de zonwering en dat krijg je er later enorm moeilijk uit. Meestal blijven dat zichtbare vlekken.

Concreet: Ja, maar rol ze uit wanneer het stopt met regenen. En laat de zonwering volledig opdrogen.

Wat is de prijs van een veranda zonwering?

De prijs van een zonwering voor een veranda bedraagt tussen de € 100 en € 200 per vierkante meter.

Een exacte prijs kan ik je spijtig genoeg niet geven, want daarvoor is het te afhankelijk van teveel factoren. Het merk, moet het automatisch of manueel zijn. Moet het met een batterij werken? Wat is de dichtheid? En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Daarom raad ik je aan via onderstaand formulier door te geven wat je juist zoekt en dan kan je meteen een offerte op maat ontvangen van vakmannen uit je eigen regio. Uiteraard komen deze, indien je dat wenst, eens gratis langs om alles op te meten en de mogelijkheden uit te leggen. Zo kunnen ze een nog betere offerte op maat maken.

En geloof mij, vergelijk loont!

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.