Een verandadak zal bepalen hoeveel lichtinval je hebt en hoe goed de isolatie zal zijn. Een belangrijk onderdeel van de volledige veranda dus. Er zijn heel wat materialen die je kan gebruiken voor een degelijk dak. De afwerking moet in orde zijn om binnenin volop van je veranda te kunnen genieten. Lees verder om alles te weten te komen over opties en prijzen.
Afhankelijk van je wensen heb je keuze uit een glazen verandadak, een dak met polycarbonaat platen of een volledig geïsoleerd dak met EPDM rubber. Ook dakpannen zijn mogelijk, mocht je dat wensen.
Veranda dak met polycarbonaat
Een van de goedkopere opties is een dak met polycarbonaat platen. Dit materiaal is zeer stevig en zelfs sterker dan glas. Je kan het in verschillende diktes en afwerkingen krijgen. Handig is dat het licht doorlatend is, dus je zal een zonrijke veranda hebben. De platen zijn ook in verschillende lengtes en breedtes te krijgen, dus je kan het op maat van de oppervlakte laten aanleveren.
Er bestaan volledig transparante en opaal uitvoeringen van polycarbonaat. Opaal is iets meer zonwerend dan de transparante versie. Er bestaan platen van 5 cm dikte en die zijn zeker nodig om de warmte iet of wat buiten te houden. Als je veranda op het zuiden gericht is, is polycarbonaat niet de beste oplossing als je er echt een woonveranda van wil maken. In de zomer zal het nog steeds veel te warm worden en in de winter veel te koud. Het is wel een ideale oplossing om toch gebruik te kunnen maken in de tussenseizoenen en als stockage ruimte.
Dat is dus al een eerste nadeel aan een polycarbonaat verandadak. Een tweede nadeel is dat je bij regen de neerslag goed hoort op het dak. Gebruik polycarbonaat dus niet voor een woonveranda, voor een terrasoverkapping is het wel een ideale oplossing.
Glazen verandadak
Glas is een vaak gekozen optie voor de veranda van een dak te voorzien. Het is ook een sterk materiaal en geeft een open gevoel. Je kan het bij elke woningstijl inpassen dankzij de profielen die je kan afstemmen op de rest van je woning. Het is aan te raden om hoogrendementsglas te gebruiken. Op die manier heb je de hoogst mogelijke isolatie. Want bij hoge en lage temperaturen wil je daar natuurlijk niet teveel van merken. Kies eventueel ook voor een screen, zodat je zonlicht en warmte nog meer kan buitenhouden tijdens een hete zomer.
EPDM verandadak
EPDM is een soort rubber dat op een houten constructie bevestigd kan worden. Het is een sterk materiaal waar vaak veel jaren garantie op gegeven kan worden ( + 40 jaar). Het is dan de bedoeling om een plat dak te maken met hierop de EPDM rubber. Het plat dak kan je opbouwen met houten balken, OSB platen en bij voorkeur een lichtkoepel voorzien om voldoende lichtinval te hebben. De houten constructie is vaak zeer sterk en ook handig om de veranda binnenin verder af te werken. Je hebt immers een plafond nodig. Je kan er ook de nodige isolatie in voorzien. PIR platen van minstens 10 centimeter moet voldoende zijn.
Dakpannen verandadak
Er bestaan ook dakpannen die je als dakbedekking kan gebruiken voor een veranda. Op die manier kan je het dak in de stijl van de rest van je woning behouden, zo blijft het een mooi geheel. Zo lijkt het minder op een afzonderlijk stuk. Dakpannen hebben wel een dakconstructie nodig die stevig is, want de pannen kunnen doorwegen. Dit zal ook doorslag geven op de prijs, want zwaarder materiaal kan duurder uitvallen.
Permapan verandadak
Nog een oplossing kan permapan zijn. Dit zijn platen met het uitzicht van dakpannen maar gemaakt uit veel lichter materiaal. Je kan deze op maat laten maken volgens de afmetingen van je veranda. Aangezien het veel lichter is heb je ook geen constructie nodig zoals bij dakpannen. Je kan een houten rooster maken waarop de permapan platen bevestigd worden. Er bestaan zelfs modellen waar PIR isolatie al aan bevestigd is. Handig dat je alles in een keer kan afwerken dus.
Nog andere opties om het dak van de veranda te vernieuwen?
De beschreven opties hierboven zijn vaak voorkomende oplossingen voor verandadaken. Je kan nog opteren voor een verandadak uit zink, al komt dit meer voor bij niet vaak voorkomende dakvormen. Mocht je dak uit een ronde vorm bestaan dan is zink wel de ideale oplossing. Het laat zich makkelijk plooien en leggen in elke vorm. De kostprijs hiervan kan vaak wel snel de hoogte in gaan.
Informeer voor een verandadak prijs bij een vakman
Je moet al een straffe doe-het-zelver zijn om aan deze klus zelf te beginnen. Laat daarom een vakman komen met de nodige ervaring in verandadaken. Hij kan de situatie bij je thuis opmeten en inschatten welk materiaal er nodig is. Geef zeker je wensen door hoe je de veranda wil gebruiken en of je er in wil leven of niet. Dat zal bepalen welk materiaal er gebruikt moet worden. Op basis van die gegevens krijg je snel een offerte en dan weet je voldoende.