Deuren

Houten voordeur: Prijs, Voordelen & Mogelijkheden

Houten voordeur Houten voordeur

De voordeur is het visitekaartje van de woning. De meeste voordeuren in België zijn van hout gemaakt. Dat is niet voor niets, want dit materiaal heeft een aantal gunstige eigenschappen. Hout is van nature erg sterk en straalt warmte en gezelligheid uit. Dat maakt het uitnodigend om de woning binnen te komen. Een hardhouten voordeur past bij allerlei verschillende stijlen. Het maakt daardoor niet uit of je een woning in klassieke stijl hebt, of een moderne woning hebt. Een houten voordeur is vaak in allerlei stijlen verkrijgbaar. Er zijn tal van mogelijkheden. Dat maakt de houten voordeur een aantrekkelijke keuze voor velen.

Waarom kiezen voor een houten voordeur?

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een houten voordeur. Hout wordt altijd al gezien als een prachtig materiaal uit de natuur. Het is zeer eenvoudig te bewerken en er is een ruime keuze uit de verschillende houtensoorten. De meeste mensen kiezen voor een houten voordeur vanwege de warme uitstraling. Dat is niet alleen qua uitstraling zo, maar ook qua isolatie. Houten voordeuren hebben uitstekende isolatiewaarden. Bovendien zijn veel verschillende ontwerpen mogelijk. Het maakt dus niet uit of je een klassieke of moderne stijl zoekt, of een rode of witte deur. 

Verschillende stijlen mogelijk

Ten eerste zijn er verschillende stijlen mogelijk. Heb je een landelijke woning of juist heel modern? De houten voordeur maakt de gevel helemaal af. Welke stijl er nodig is, kun je volledig zelf kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld gaan voor een rustieke stijl voordeur, of juist voor klassiek. Er zijn bijna geen grenzen, er is een grote keuze aan mogelijkheden. Er zijn heel wat uitvoeringen en afwerkingen op de markt, waardoor je vrijwel altijd de juiste deur vindt. Goede houten voordeuren hebben altijd het FSC-keurmerk. Deze geeft de zekerheid dat het hout afkomstig is uit beheerde bossen. Daarmee kan voorkomen worden dat je fout hout koopt.

Verschillende kleuren mogelijk

Een houten voordeur is meestal bruin, maar dat is niet nodig. Ook als je op zoek bent naar andere kleuren is een houten voordeur een goede optie. Hout is gemakkelijk te bewerken en kan in allerlei kleuren overgeschilderd worden. Het schilderen van een houten deur is nog best een uitdaging, dus we raden aan dit te laten doen door een ervaren vakman. Op deze manier is het mogelijk om tegen een klein budget de uitstraling van de woning compleet te veranderen.

De meeste mensen blijven gecharmeerd van de natuurlijke kleur en structuur van het materiaal. Ze kiezen een houten voordeur omdat ze het hout zo karakteristiek vinden. Uiteraard is het wel noodzakelijk om de voordeur mooi te houden. In zo’n geval kan er gekozen worden om een transparante beschermlaag op de houten voordeur aan te brengen. Zo gaat deze jarenlang mee.

Warm en veilig

De reden om voor een houten voordeur te kiezen is de warmte die de deur uitstraalt. Het geeft bezoekers een welkom gevoel. Maar dat betekent niet dat iedereen de woning zomaar kan betreden. Want een voordeur moet wel voldoen aan strenge normen. Zo moet een voordeur altijd brandveilig en inbraakwerend zijn. Vrijwel alle voordeuren op de markt worden hierop getest, voordat ze te koop worden aangeboden.

Een houten voordeur mag dan wellicht niet heel brandveilig lijken, schijn bedriegt. De deuren geleiden niet veel warmte en zijn daardoor brandvertragend. Met andere woorden, er hoeven geen zorgen te zijn dat de deuren in brand vliegen. De houten buitendeuren zijn meestal inbraakwerend. Om dit goed in orde te maken, is het belangrijk de kennis en kunde van een ervaren vakman in te schakelen. Op die manier wordt de voordeur correct geplaatst en heb je er zelf geen omkijken meer naar.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Wat zijn de prijzen van een houten voordeur?

Er zijn veel redenen denkbaar om voor een houten voordeur te kiezen. De meest gehoorde reden is de karakteristieke uitstraling. Maar hout is ook gemakkelijk te bewerken en daardoor eenvoudig te schilderen en te repareren. Er zijn veel verschillende stijlen mogelijk. Daartegenover staat wel dat er regelmatig wat onderhout aan een dergelijke voordeur zit. En een houten voordeur kent een mindere isolatie in vergelijking met andere materialen.

Wat de prijzen zijn van een houten voordeur exclusief montage, is afhankelijk van het soort hout, gekozen model, de afmetingen en eventuele extra opties. Een houten voordeur kost over het algemeen tussen de 1400 en 2550 euro. Dit verschilt per model. Zo maakt het uit of je kiest voor een meranti voordeur, eikenhouten voordeur of bijvoorbeeld een mahonie voordeur. De houtsoort speelt dus absoluut een rol in de kosten. Verder is het mogelijk eventueel een brievenbus in de deur te laten verwerken. Ook de kosten van het deurbeslag moeten nog worden meegerekend.

Bovendien moeten de montagekosten nog berekend worden. Deze verschillen per situatie. Wie alleen een nieuwe voordeur wil laten installeren, zal daar meestal fors voor moeten betalen. Het is daarom slimmer om het laten plaatsen van een voordeur te combineren met andere werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld het laten plaatsen van kozijnen.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.