Architect

Interieuradvies: Kosten & Mogelijkheden

Wat kost interieuradvies? Wat kost interieuradvies?

Is het tijd om je interieur eens grondig aan te pakken? Een goed moment om dan na te gaan wat je precies wil. Je kunt namelijk alle kanten op en daarom is het goed om interieuradvies in te winnen. Kies dan ook voor een interieuradviseur en dan kun je je woonwensen zo laten vertalen naar de praktijk. Je wil je graag thuis en op je gemak voelen in je woning en dat kan als je kiest voor goed en uitgebreid interieuradvies. Maar wat mag je dan verwachten en wat zijn de kosten? Daar leggen we je graag meer over uit. Lees dit artikel daarom op je gemak door en dan weet je wat jou te wachten staat als je ook voor uitgebreid interieuradvies kiest. 

Wat kost interieuradvies?

Voordat je advies in gaat winnen voor je interieur, is het prettig om te weten wat de kosten zijn. Een adviseur kan je helpen en geeft dan aan wat de opties zijn om je interieur aan te pakken. Qua prijzen is er echt van alles mogelijk. Wil je gewoon een kort gesprek en een paar tips? Of wil je ook een 3D plattegrond en iemand die mee gaat winkelen? De prijs hangt dus af van hetgeen je wenst.

Om je een goed beeld te geven van de gemiddelde kosten, hebben we een paar mogelijkheden voor je op een rijtje gezet. Maar de prijzen zijn dus erg ruim, van € 80 tot € 1.800 of meer.

Vul je postcode in en ontvang een gratis offerte voor een XXX.
Hoe verzamelen we deze data?
?
Gemiddelde prijzen in België:
GEMIDDELD
LAAG
HOOG
LAAG HOOG

Laten we even dieper ingaan op de verschillende opties voor interieuradvies en de bijbehorende kosten:

Type InterieuradviesKosten (€)Beschrijving
Uurtarief voor interieuradvies80 – 90Vast uurtarief voor standaard interieuradvies.
Mondeling advies thuis250Duurt vaak 2 uur, waarna je zelf aan de slag kunt.
Verkoopstyling adviesVanaf 350Specifiek voor het stylen van woningen voor verkoop.
Basis interieuradvies + 3D plattegrondRond 500Inclusief een 3D plattegrond voor visuele weergave van het advies.
Uitgebreid interieuradviesGemiddeld 800Gedetailleerd advies, inclusief hulp bij het kiezen van meubels.
Totaal interieurontwerpGemiddeld 1.000Compleet ontwerp voor het hele interieur.
Interieuradvies op maatVanaf 1.800Specifiek op maat gemaakt advies voor jouw wensen en behoeften.
Prijzen interieuradvies

Laten we even dieper ingaan op elk van deze:

 • Je betaalt vaak een vast prijs per uur voor interieuradvies en dan moet je denken aan ongeveer 80 à 90 euro. 
 • Als je het liefst mondeling advies wil bij je thuis dan betaal je 250 euro. Het duurt vaak 2 uur en dan weet je waar je aan toe bent en kun je zelf aan de slag. 
 • Als je advies wil op het gebied van verkoopstyling moet je denken aan een bedrag vanaf 350 euro. Als je je woning wil verkopen kom je hiervoor in aanmerking. 
 • Als je een interieuradvies wil (basis) en een 3D plattegrond kun je aan een bedrag denken van rond de 500 euro. 
 • Als je uitgebreid interieuradvies wil dan kost je dat 800 euro gemiddeld en kan er iemand meekijken welke meubels je het beste kunt kopen.
 • Het totale interieurontwerp kost je 1.000 euro, gemiddeld.
 • Als je echt interieuradvies op maat wil dan moet je denken aan een prijs vanaf 1.800 euro gemiddeld. 

Kies het interieuradvies dat bij jou past: Van Basis tot Maatwerk

Je zou ook nog eens na kunnen gaan wat voor interieuradviesproces er bij je past. Misschien is het zo dat je alleen de basis geregeld wil hebben en dan krijg je een intakegesprek en advies en tips. Het duurt meestal 2 uur en dan moet je naderhand zelf aan de slag, je krijgt ook geen meubeladvies bij dit basis interieuradvies.

Als je toch wat meer wil, kies je voor het uitgebreide interieuradvies en dan krijg je ook meubeladvies en kleuradvies, maar ook een plattegrond en een moodboard. Personal shopping is hierbij ook mogelijk. Maar let op, want je hebt hierbij geen materiaaladvies en advies op het gebied van verlichting.

Het totale interieuradvies kan ook nog. Dan heb je een plattegrond, kleur- en meubeladvies, en advies over de materialen en verlichting. Het is wel een prijzig traject.

Als laatste is er nog maatwerk mogelijk. Dan betaal je uiteraard ook veel meer, maar dan kan wel alles op het gebied van interieuradvies voor je geregeld worden.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Welk interieuradvies verwacht je?

Je moet voor jezelf goed vaststellen wat je verwachtingen zijn op het gebied van interieuradvies. Wil jij dat ze met je meedenken of alleen een 3D-ontwerp maken zodat je weet hoe het wordt? Of wil je advies bij het kiezen van kleuren, materialen en accessoires? Misschien wil je ook wel advies bij de verlichting en het kiezen van je meubels. Dit kan allemaal, maar hoe meer je wenst, hoe meer tijd het kost en hoe hoger het bedrag is wat je moet betalen voor interieuradvies. Misschien zijn er ook dingen die je al zeker weet en daar kun je dan op besparen.

1. Specifieke wensen en ruimtes

Wil je interieuradvies voor je woonkamer? Of voor de hele benedenverdieping? Het is sowieso goed om te weten wat je wil. Misschien heb je recent bijvoorbeeld een serre aan laten bouwen. Dan kan het zijn dat je de serre bij de woonkamer wil betrekken. Maar hoe maak je er een geheel van? Door advies in te winnen kun je het beter voor elkaar krijgen en dan zijn er nog een paar opties. Er kan een adviseur met je meekijken welke meubels je nodig hebt, of leuke accessoires zoals een vloerkleed.

2. Integratie van materialen en kleuren

Je wil dat het een geheel wordt en dan moet je vaak ook met materialen werken. Laat ook de kleuren nog beter in elkaar overlopen en dat kan ook door bijvoorbeeld advies hierover in te winnen. Je hebt zelf misschien al wat geprobeerd, maar je bent nog niet tevreden. Wacht dan niet langer om advies in te winnen, maar vraag een gesprek aan zodat jij weet met welke ideeën je aan de slag kunt.

Als je verfadvies wil voor de kleuren die je moet kiezen, kun je soms terecht bij de verfwinkel zelf. Veel verfwinkels, zoals Colora, bieden gratis advies aan wanneer je verf bij hen koopt. Ze kunnen je helpen met het kiezen van de juiste kleuren, het type verf en andere details die je interieur een samenhangend en professioneel uiterlijk geven. Dit kan een handige en kosteneffectieve manier zijn om deskundig advies te krijgen en ervoor te zorgen dat je kleurenschema perfect aansluit bij de rest van je interieur.

3. Van inspiratie naar realisatie

De inspiratie die je krijgt kun je zelf omzetten naar de praktijk. Maar je kunt ook iemand alles voor je laten doen en dan weet je zeker dat het mooi wordt en aan je wensen voldoet.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe kies je hulp voor interieuradvies?

Als je een klein beetje weet wat je wil qua interieur, dan is het verstandig om alvast een moodboard te maken. Hierin kun je je energie kwijt en losgaan qua stijlen, materialen en kleuren. Dit geeft je adviseur een goed idee van je wensen.

Je zou ook alvast kunnen nadenken over welke stijl je wil, zoals landelijk of modern. Het is belangrijk om meerdere specialisten te benaderen die je kunnen helpen met je interieuradvies. Zo krijg je een goed beeld van wat er mogelijk is en wat de kosten zijn.

Er moet namelijk wel een klik zijn met je adviseur. Je wil graag iemand die je wensen begrijpt en echt gaat voor jouw visie. Zoek daarom iemand die met je meedenkt en vraag altijd een gesprek aan om te bepalen of deze professional bij je past of niet.

Interieuradvies zelf inwinnen

Je kunt altijd zelf advies inwinnen bij anderen, dit wordt veel gedaan als mensen toch zelf aan de slag willen met hun eigen interieur. Je bent dan meer op zoek naar tips en leuke inspiratiebronnen.

Tijdens een gesprek en je zoektocht krijg je dan ineens veel mogelijkheden. Het is handig om deze even te laten bezinken voordat je aan de slag gaat.

Het is slim om pen en papier bij de hand te houden, zodat je alle informatie die je krijgt kunt noteren. In een korte tijd komt er anders heel veel informatie op je af, en het zou zonde zijn als je de mooiste ideeën zou vergeten.

Wat is het verschil tussen interieuradvies en een interieurarchitect?

Het verschil tussen interieuradvies en een interieurarchitect zit voornamelijk in de scope en de aard van hun werkzaamheden. Terwijl interieuradviseurs zich richten op esthetische en praktische adviezen voor de inrichting van ruimtes, houden interieurarchitecten zich bezig met uitgebreide en technische ontwerpen, inclusief structurele veranderingen en verbeteringen aan de functionaliteit en veiligheid van een ruimte. Beide professionals spelen een cruciale rol in het creëren van aantrekkelijke en functionele binnenruimtes, maar hun benaderingen en diensten variëren aanzienlijk.

AspectInterieuradviesInterieurarchitect
ScopeAdvies over inrichting, kleurenschema’s, meubels, decoraties, verlichtingUitgebreide en technische ontwerpen, inclusief structurele veranderingen
DienstverleningGericht op esthetische en praktische aspecten, kleine veranderingenBouwtekeningen, vergunningen, coördinatie van bouw/renovatie, technische aspecten
OpleidingVaak opleiding in interieurstyling of gerelateerd vakgebiedAcademische opleiding in interieurarchitectuur of gerelateerd vakgebied
KostenDoorgaans goedkoper: per uur, per project of een procentueel bedrag op de totaalprijsDuurder: Vaak een combinatie van vast tarief en uurtarieven of een procentueel bedrag op de totaalprijs
Verschil tussen interieuradvies en interieurarchitect

Laten we hier even dieper op ingaan:

Interieuradvies

 • Scope: Interieuradviseurs richten zich vooral op het geven van advies over de inrichting van ruimtes. Dit kan variëren van kleurenschema’s, meubels en decoraties tot verlichting en ruimte-indeling.
 • Dienstverlening: Het advies is vaak gericht op esthetische en praktische aspecten van het interieur. Het kan ook advies omvatten over kleine veranderingen en stylingtips.
 • Opleiding: Interieuradviseurs hebben vaak een opleiding in interieurstyling of een gerelateerd vakgebied, maar dit hoeft niet altijd op hoog academisch niveau te zijn.
 • Kosten: Interieuradvies is doorgaans goedkoper en kan per uur, per project of per specifieke dienst (zoals mondeling advies thuis of verkoopstyling) worden aangeboden.

Interieurarchitect

 • Scope: Interieurarchitecten houden zich bezig met het ontwerpen van binnenruimtes op een meer uitgebreide en technische manier. Dit omvat niet alleen esthetische keuzes, maar ook structurele veranderingen, ruimte-indeling, en het verbeteren van de functionaliteit en veiligheid van een ruimte.
 • Dienstverlening: Zij kunnen bouwtekeningen maken, vergunningen aanvragen, en de coördinatie van de bouw of renovatieprojecten op zich nemen. Hun werk omvat vaak ook technische aspecten zoals verlichting, elektriciteit, en sanitair.
 • Opleiding: Interieurarchitecten hebben doorgaans een academische opleiding in interieurarchitectuur of een gerelateerd vakgebied en kunnen geregistreerd zijn bij een beroepsorganisatie.
 • Kosten: De diensten van een interieurarchitect zijn doorgaans duurder vanwege de uitgebreidere en gespecialiseerde aard van hun werk. Ze werken vaak met een combinatie van een vast tarief en uurtarieven.

Kortom, terwijl interieuradviseurs zich richten op de decoratieve en praktische aspecten van binnenruimtes, hebben interieurarchitecten een bredere en diepere focus die ook structurele en technische elementen omvat.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Interieuradvies aanvragen

Het is heerlijk om met je eigen interieur bezig te zijn, maar soms zie je door de bomen het bos niet meer. Misschien heb je veel spullen en allerlei kleuren bij elkaar. Dit kan te druk worden en dan overzie je het niet goed meer.

Een goed moment om dan advies in te winnen en een gesprek aan te vragen. Je geeft dan aan wat je zoekt en dan hoor je vanzelf welke mogelijkheden er voor jou zijn. Iemand denkt met je mee, komt op locatie, kan een ontwerp maken, mee winkelen, en alles mooi indelen.

Het hele totaalpakket kun jij ook kiezen en dan voel je je vast en zeker snel prettiger in je eigen interieur. Soms moet er even iemand van buitenaf meekijken om te zorgen voor meer rust in je eigen woning.

Laat het op je afkomen en ga dan voor jezelf na wat je wil. Je zou alvast kunnen beginnen met opruimen, dat zal je ook al rust geven.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

 • Ontvang gratis offertes
 • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
 • Door te vergelijken bespaar je tot 35%

Veelgestelde vragen over interieuradvies

Hoe vind ik een betrouwbare interieuradviseur of interieurarchitect?

Het kan lastig zijn om een betrouwbare professional te vinden. Vraag om aanbevelingen van vrienden of familie, lees online reviews, en vraag naar eerdere projecten of referenties. Dit helpt je om een weloverwogen keuze te maken.

Wat zijn de nieuwste trends in interieurdesign?

Trends in interieurdesign veranderen voortdurend. Het is handig om te weten wat momenteel populair is, zoals kleuren, materialen, en stijlen, zodat je geïnformeerd bent over de mogelijkheden die bij je smaak passen.

Hoe bereid ik me voor op een eerste gesprek met een interieuradviseur?

Voorbereiding kan het adviesproces efficiënter maken. Verzamel inspiratiebeelden, maak een lijst van je wensen en budget, en denk na over welke ruimtes je wilt aanpakken. Dit helpt de adviseur om een beter beeld te krijgen van wat je zoekt.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.